3.2 C
Vaslui
26-nov.-2022

Mafia gulerelor albe de la Vaslui

- Advertisement -

Grup transpartinic care a îngenunchiat fondurile europene din agriculturã

INCENDIAR… Iatã cum se fac, la Vaslui, marile afaceri si cum firme mici peste noapte ajung sã aibã cifre de afaceri de milioane de euro. Ingredientele sunt urmãtoarele: politicieni corupti, directori ai agentiilor guvernamentale care gestioneazã fonduri europene, conexiuni în lumea justitiei si a politiei, oameni de afaceri dispusi sã facã ilegalitãti si tot felul de trepãdusi care fac legãtura în grup. Se încumãtresc, cu banii obtinuti cumpãrã influentã si-si întind tentaculele în toate partidele, devenind transpartinici. Un astfel de grup s-a constituit la Vaslui si-i are în prim plan pe politicienii Dan Marian si Mihai Ponea de la PNL, Razvan Arteni de la PC, actualul director de la Agentia de Plãti si Interventii în Agriculturã (APIA), numit de guvernul USL, si Constantin Nechifor, un om de afaceri obscur acum câtiva ani, ajuns pe val în timpul guvernãrii PDL. Acest afacerist s-a “asociat” cu Ciprian Damian, zis “Pongo” în încercarea de a distruge imperiul lui Adrian Porumboiu. Dacã legãturile lui Ponea, Marian si Damian erau cunoscute, de notorietate sunt noile conexiuni ale grupului. La APIA, prin numirea lui Artenie, dupã cãderea guvernului lui Boc si la Plantagro. Un martor, ne-a dezvãluit toatã aceastã încrengãturã periculoasã si modul cum acest grup transpartinic, stã la butoanele “puterii” indiferent cine guverneazã. Scopul? Fondurile europene din agriculturã.

În scandalul disparitiei FC Vaslui apare un nume, Constantin Nechifor, unul din patronii de la Plantagro COM, care la un moment dat intrã în procesul de insolventã pe care “Pongo” îl deschide firmelor lui Porumboiu. Practic, Nechifor cumpãrã o asa-zisã creantã de la Damian si încearcã sã-i falimenteze firmele lui Porumboiu. Dacã pânã la acel moment se spunea pe la colturi cã Nechifor e regizorul din spatele scandalului de la FC Vaslui si cã de fapt stã la pândã, asteptând ca imperiul lui Porumboiu sã cadã, prin acea tranzactie se oficializeazã totul. Toti oamenii de afaceri din judet, mai ales cei care activeazã în agriculturã, au amutit când au vãzut cine încearcã sã-i falimenteze afacerile lui Porumboiu. Practic, în mediul de afaceri se stia cã Plantagro e o firmã care a crescut la umbra lui Porumboiu. Si asa îsi explicau ascensiunea fulminantã a acesteia. În realitate, dupã ce au prins cheag, din comisioanele câstigate de la firmele lui Porumboiu, lupii tineri încearcã sã-i preia afacerea. Mai întâi “lucreazã” la imaginea lui Porumboiu. De acest segment s-a ocupat “Pongo” cu succes, care a sacrificat si FC Vaslui cu aceastã ocazie, iar de restul se ocupa Nechifor. Omul cheie care ne-a luminat în aceastã privintã e un martor, care s-a aflat în anturajul acestuia, cãruia nu-i vom dezvãlui identitatea, dar care ne-a lãmurit si cu privire la modul cum acest grup are conexiuni cu lumea politicã, dar si cu structuri guvernamentale, în cazul nostru cu APIA, izvorul nesecat de bani pentru unii care vãd în agriculturã o rampã de lansare cãtre sacul cu bani ai UE. Se stie cã APIA gestioneazã poate cea mai mare felie a fondurilor europene. Astfel apare gruparea Nechifor-Damian- Ponea – Dan Marian – Arteni, care are de toate: afaceristi, politicieni, escroci, politicieni si directori ai institutiilor guvernamentale.

Dezvãluiri incendiare

“Mihai Ponea este mâna dreaptã a lui <<Pongo>>“. Este declaratia socantã a unei persoane din cercul de apropiati ai celor doi, care a asistat la numeroase scene dubioase si a vãzut modul în care oameni de afaceri si sefi de deconcentrate, care au pe mânã fonduri europene de zeci de milioane de euro, se întâlnesc în tot felul de locatii, în care se pun la cale discreditarea unor oameni de afaceri locali. Persoana care ne-a destãinuit itele afacerilor dintre seful de la APIA, politicianul Mihai Ponea, omul de afaceri Constantin Nechifor si fostul presedinte al CA de la Sporting Club, Ciprian Damian, spune cã Ponea este trimis sã îndeplineascã tot felul de ordine date de “Pongo”, în schimbul unor servicii financiare. Sursa noastrã, care a dorit sã rãmânã anonimã, a povestit despre modul în care masinile sechestrate de Directia de Finante au fost furate, de-a dreptul, de la locul în care erau tinute, prin proces-verbal, adicã fostul sediu al FC Vaslui, de la Centrul de Afaceri. Întâmplarea a avut loc vara trecutã. “Era prin mai sau iunie, în 2014. Mã sunã Ponea: <<Vino repede, repede, repede, la spatiul lui Costicã Stefãnescu>>, undeva la niste spatii pe care Stefãnescu, ãsta de este la PDL, are niste spatii, în fostul loc în care se aduceau butelii, pe strada Husului. M-a chemat pe Variantã, la Banca Nationalã, acolo unde Ponea a venit cu o Kia Sportage, a bãgat-o în spate. Cu masina lui, am mers la centrul de afaceri si am luat o altã Kia Sportage, pe care am ascuns-o în niste spatii, undeva pe Variantã. Deci, am adus cu Ponea douã masini Kia Sportage si le-am ascuns, fãrã sã stiu ce e cu ele. Eu l-am întrebat pe Ponea: <<Ce e cu masinile astea? E ceva rãu?>>. Mi-a spus, agitat: <<Taci din gurã, nu mai vorbi cu nimeni despre asta. Hai, hai, hai>>. <<Bãi, mai bine mie îmi spui, ca sã stiu>>. Între timp, eu am cercetat ce e cu masina pe care am adus-o, ca si cum am furat-o, de la Centrul de Afaceri. În timp ce conduceam Kia Sportage la spatiile lui Stefãnescu, am gãsit cartea de identitate a masinii, pe care scria Sporting Club Vaslui sau ceva de genul. Am plecat cu Ponea înapoi la Centrul de Afaceri, m-a dus sã-mi iau masina, dar nu mi-a soptit nicio vorbã ce e cu masinile astea, de ce le-am ascuns acolo. A mai fost o Kia Picanto albã, care a stat la casã la cumnatul meu, fostul cumnat, la Munteni de Jos, cam cinci zile. Ponea stãtea când si când pe acolo, iar când am vãzut masina aceea Kia Picanto albã, Ponea era la munte, era prin august. Ponea personal a dus masina acolo, a stat cam cinci zile masina aceea care cred cã era tot de la Sporting, dupã care a umblat cu ea maicã-sa, prin oras, stie toatã lumea asta. Tot asa, vreo sãptãmânã, Ponea a umblat si cu o Kia Cerato de la Sporting Club, vreo sãptãmânã, când a trebuit sã schimbe un geam la Honda lui. Era 4 iulie, când a mers cu Kia Cerato prin tot Vasluiul, cam o sãptãmânã”, spune sursa noastrã.

Unde se fãceau spriturile de noapte? La Plantagro! “Invitat” de onoare era directorul de la APIA Vaslui…

Omul îsi mai aminteste si alte fapte incredibile din cercul lui Ponea. “Se fãceau tot felul de sprituri la Plantagro, la Costesti, la care participau oameni de-ai lui Nechifor (patronul Plantagro Com SRL, n.r.), Rãzvan Arteni (directorul APIA Vaslui, n.r.) si Ponea. Alte nume, nu stiu sã vã mai spun. Se întindeau pânã la 3-4 dimineata, petrecerile astea. Cel putin, asa spunea Ponea: <<Bãi, sunt rupt, am stat acolo pânã la 4 dimineata>>. A fost odatã o petrecere acolo la Plantagro, una dupã alta, în preajma Crãciunului 2013-2014. A venit Ponea de la petrecere, a stat trei ore pe acasã, dupã care a plecat înapoi. Ce pot sã vã spun despre Arteni? Cã i-a botezat copilul surorii lui Ponea, deci e cumãtru cu Ponea. Au fost si certati, el cu Ponea, cã Arteni nici nu a mai stat la cumãtrie, dar nu stiu de ce. A botezat, a fost petrecerea, a primit oaspetii si a plecat. S-a certat cu sora lui Ponea, care îi spunea lui Arteni: <<Bãi, adu-l si pe ãla la cumãtrie, cã tu esti om influent acuma. Bãi, sã vinã si ãla aici…>>“. Omul nu a stat niciodatã la petrecerile de la Plantagro, dar stie cine participa. “De Crãciunul 2013-2014, l-am ajutat pe Ponea sã ducã niste pliante la Plantagro, ziua, pe la 10.00-11.00. A fost atunci când s-a fãcut acea petrecere de douã zile. Nu exista problemã pe care Ponea sã nu poatã sã o rezolve. Dacã îi spunea cineva cã are o problemã, numai ce îl auzeai: <<Da, rezolvãm, facem. Am relatii>>. Spunea cã îl cunoaste pe Dogaru (omul de încredere al lui Dan Marian, dovedit cã a furat gaze în Husi, n.r.), spunea cã trebuie sã mergem la Dogaru la un grãtar, cã si-a fãcut nu stiu ce casã. Erau mereu împreunã: Dan Marian, cu Dogaru si cu Ponea, nu mai tin minte, am fost odatã când era de fatã si <<Pongo>>, la un restaurant din Vaslui, cã am vãzut niste comentarii în ziar, cã <<Pongo>> nu a fost în preajma lui Dan Marian sau invers. Gresit. În ceea ce-l priveste pe Ponea, stiu cã i-a fãcut lui Plantagro toate materialele publicitare de Crãciun si Anul Nou, zicea cã are de luat vreo 530 de milioane de la Nechifor. Ponea si Nechifor sunt prieteni, trebuiau sã fie cumetri, Nechifor sã boteze fata micã a lui Ponea. Cert este cã s-au prins de cumetri, Ponea si cu Arteni, din cercul acesta de prieteni de la Plantagro, de la Nechifor. Sã vã spun clar: nu întâi au devenit cumetri si au mers la Nechifor, la petreceri. Nu. La Nechifor s-au cunoscut Ponea si cu Arteni, acolo i-a spus Ponea lui Arteni, la o petrecere de-a lui Nechifor: <<Hai sã ne facem cumetri. Hai, mã, boteazã-i lui sor-mea>>. Teoretic, Arteni este un bãiat fricos, e la locul lui, dar e usor de manipulat. Ponea îi spune <<Jorj>> lui Nechifor, îi mai spune <<cumetre>>, cu toate cã nu i-a botezat”, spune sursa noastrã.

Pongo, discutii cu Ponea: “Vorbeau foarte discret”. Ponea a cheltuit 2 miliarde de lei vechi în campania pentru Parlamentul României

“<<Pongo>> si cu Ponea erau foarte discreti, foarte rezervati, când vorbeau. De exemplu, Pongo îl suna pe Ponea, îi spunea unde este, venea Ponea, se aseza la masã, în colt. Acolo, nu discutau clar, ci doar frânturi. Îsi spuneau mereu: <<Ai mai fãcut ceva cu treaba aia?>>. <<Nu, de acu’ sã vãd ce fac>>. Nu stiu ce treburi aveau, cine stie care era subiectul… Cert este cã <<Pongo>> si-a fãcut clubul ãla de off-road, iar Ponea i-a inscriptionat masinile, i-a fãcut vestele, i-a fãcut totul. Îmi amintesc când a candidat la Camera Deputatilor. Mi-a spus Ponea, atunci: <<E posibil sã pierd. Asta este. Cheltui 2 miliarde de lei, dar mãcar încerc, asta este>>. El, Ponea, e avid de putere, foarte rãzbunãtor. Încearcã sã ajungã la ANSVA, are multe idei. Cât priveste relatia lui Ponea cu Arteni, pot sã spun cã am fost de douã ori cu Ponea la el acasã, la Lipovãt, dar nu au vorbit de nicio combinatie între ei doi. Plecam la prânz la Lipovãt, la grãtare si ne întorceam seara, pe la 10.00, cu familiile. DSV a functionat doi ani de zile la Moldova, la etaj, si exista un zvon cã Ponea ar fi pus microfoane în acel sediu, dar de ce si cum, nu stiu. Dar, era doar un zvon”, explicã sursa citatã de ziarul nostru.

Afacerile lui Ponea cu “Pongo”: “Se sunau din trei în trei minute, chiar si noaptea”

“Ponea a împrumutat de mai multe ori bani de la <<Pongo>>. Era vorba, spunea Ponea: <<Nu e problemã, dacã îmi trebuie 50, 100 milioane mã duc la Ciprian>>. Adicã, la <<Pongo>>. Cât îl priveste pe Arteni, vã spun cã e sãrac si curat. Despre Ponea pot sã vã spun cã se suna cu <<Pongo>> si noaptea, din trei în trei minute, cã <<Hai vino sã bem ceva>>. Ponea fãcea tot timpul: <<Am stat cu Ciprian la restaurant pânã dimineata>>. Asa fãcea, se dãdea mare cã e cu oameni importanti”, mai spune sursa citatã de VRN. Rãzvan Arteni, directorul APIA Vaslui, a ajuns în mod surprinzãtor pe acest post, la începutul anului 2013, mai ales cã era un tip sters, care nu iesise cu nimic în evidentã în administratia localã sau judeteanã. Nu se stie cine l-a trecut pe acest post, însã s-a speculat cã ar fi ajuns director la APIA dupã o serie de interventii ale unor politicieni si oameni de afaceri locali.

“Nu am nicio legãturã cu Arteni, nu-l cunosc”

“Nu, nu venea la nicio petrecere Rãzvan Arteni… Dacã nu am nicio legãturã, cum sã spun cã-l cunosc? Ce pot sã vã spun? Ceea ce stiu, iar eu vã spun cã la Costesti nu se fac petreceri. Nu am nicio treabã cu domnul Arteni” – Constantin Nechifor, manager general Plantagro Com

“Nu stiu nimic, nu am habar de nicio petrecere cu Arteni”

“Niciodatã nu am fost cu Arteni la vreo petrecere la Plantagro. Nu existã asa ceva! Poate sã fi fost amândoi la vreun grãtar, ceva, dar nu la Plantagro. Nu stiu dacã se cunoaste cu dl. Nechifor, cred cã s-or fi cunoscând, dar eu nu stiu. Pe Rãzvan Arteni îl stiu de zece ani, e cumãtrul meu, e adevãrat, dar nu înteleg legãtura între Cãtãlin Nechifor si el” – Mihai Ponea, vicepresedinte PDL Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.