Magazine jefuite, furgonete ale poliției și pubele în flăcări. Barcelona, sub asediu pentru a 11-a zi după arestarea unui rapper

O furgonetă a poliţiei incendiată, pubele în flăcări, magazine jefuite: la unsprezece zile după arestarea în Spania a rapperului Pablo Haselmanifestaţiile nu au slăbit în intensitate la Barcelona şi o nouă demonstraţie a degenerat sâmbătă în ciocniri cu poliţia, comentează AFP.

Manifestaţia a fost organzată în sprijinul rapperului condamnat şi închis pentru mesaje pe Twitter atacând monarhia şi forţele de ordine, dar în general a avut şi alte revendicări sociale.

Mai multe sute de participanţi au defilat în spatele unui banner mare anunţând “Până vor cădea. Nimic de pierdut. Totul de câştigat”, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse.

“Cazul lui Pablo arată că trăim într-un stat fascist (…) că trebuie să luptăm şi că aceasta reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale”, a declarat Adria, un muzician de 26 de ani care a venit să demonstreze şi a refuzat să dea numele său de familie.

“Cine sunt eu pentru a judeca ce pune el în cuvintele sale. Dar să-l condamni pentru asta mi se pare un atac la adresa libertăţii de exprimare”, a afirmat Barbar Salazar, un medic de 36 de ani.

Mitingul a degenerat la lăsarea serii, ducând la acte de vandalism şi jafuri ale unor sucursale bancare, dintre care una a fost incendiată.

Vitrine sparte, faţade murdărite cu vopsea şi cocktailuri Molotov, dintre care unul a incendiat o furgonetă a poliţiei, mai mulţi “revoltaţi cu glugă au atacat magazine, dar în special bănci”, potrivit mai multor mesaje pe Twitter ale poliţiei catalane care a confirmat că unul dintre autovehiculele sale a ars, la fel ca multe pubele sau containere. Cel puţin zece persoane au fost arestate în timpul ciocnirilor, a declarat poliţia catalană pe Twitter, dintre care una este “implicată în incendierea furgonetei”.

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a apreciat într-un tweet “inacceptabile actele de vandalism şi violenţă care au zguduit Barcelona noaptea aceasta”, oferind poliţiei tot “sprijinul” său, scrie Agerpres. …https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/magazine-jefuite-furgonete-ale-politiei-si-pubele-in-flacari-barcelona-sub-asediu-pentru-a-11-a-zi-dupa-arestarea-unui-rapper-1459876
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ