25.5 C
Vaslui
29-iun.-2022

Magazinele nu vor să afişeze două preţuri pe etichetele alimentelor

Ideea ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, de a scrie două preţuri pe etichetă este imposibil de pus în practică, susţin reprezentanţii magazinelor. Ministrul îşi doreşte ca pe fiecare produs să apară atât preţul de la producător, cât şi cel cu adaos.

Laptele pleacă de la ţăran cu 1- 1,5 lei pe litru. După pasteurizare şi ambalare, preţul ajunge la 3 lei. La magazin îl găsim la un preţ de peste 4 lei. Diferenţa, spun specialiştii din Ministerul Agriculturii, sunt taxele de magazin.

„Dacă acum 10 ani, din preţul laptelui aproximativ 60% era al producătorului, restul al procesatorului şi al retailerului, acum procentul s-a schimbat undeva la 25-30% pentru producător şi cealaltă parte, 70-75% a procesatorului şi a retailerului”, a spus un fermier.

Marile magazine spun însă că totul are un preţ. „Una este să ai un produs în faţa ochilor şi alta este să îl ai lângă un extinctor, într-un colţ”, a precizat vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Delia Nica.

Ministrul Agriculturii propune ca alimentele să aibă două preţuri pe etichete, cel de intrare în magazin şi cel final, cu adaosurile comercianţilor. Mai mult, Valeriu Tabără ar dori eliminarea costisitoarei taxe de raft.

De cealaltă parte, reprezentanţii hipermarketurilor spun că este imposibil să afişezi preţul de intrare, pentru că s-ar distruge concurenţa. „Sigur nu este un lucru care se poate aplica. Nu toată lumea trebuie să aibă acces la aceste preţuri. De asta anchetele Consiliului concurenţei sunt confidenţiale. Înseamnă că n-am mai avea concurenţă”, a explicat Delia Nica, vicepreşedintele AMRCR.

realitatea.net

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here