Magia sparanghelului dispare. Germania pierde muncitorii români şi polonezi. Soluţia nemţilor

Recolta de sparanghel din Germania a fost asigurată în ultimii ani de români şi de polonezi, însă acum lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Românii au dus până acum greul, dar acum sunt din ce în ce mai puţin tentaţi să lucreze pe salariul minim în Germania. Sezonierii români şi cei polonezi au trudit ani la rând pe câmpurile agricole din Germania, dar greul a căzut în special pe primii dintre ei. În timp ce polonezii se ocupau mai ales de partea de logistică, românii făceau munca cea mai grea, fizică.

Acum, lucrurile tind să se schimbe, informează publicaţia Tagesschau.de.   Nemţii dau exemplul lui Christof Kamedulski, un polonez care spune că nu mai este tentat să muncească în Germania. Dar, adaugă el, acum 20 de ani, situaţia economică din Polonia era cu mult mai dificilă, iar din cauza lipsei banilor a fost nevoit să se angajeze culegător de sparanghel în Germania.

Românii duc greu, iar polonezii fac muncile mai uşoare

Pentru polonezi, situaţia s-a îmbunătăţit – inclusiv în fermele locale de sparanghel. „Noi ne ocupăm de partea de logistică”, spune Kamedulski, care a devenit maistru permanent.    Astfel, munca grea pe câmp a fost făcută în ultimii ani români. Dar cât timp vor mai fi dispuşi românii să ducă greul? Aceasta e întrebarea care îi îngrijorează pe cultivatorii de sparanghel precum Jürgen Jakobs. Iar răspunsul oferit de Jakobs nu are darul de a fi liniştitor pentru ei.   „Nu mai suntem un angajator atrăgător pentru români”, admite preşedintele asociaţiei fermierilor de sparanghel din Germania de Est. Pentru că Jakobs şi ceilalţi fermieri germani nu pot să plătească mai mult decât salariul minim de 9,50 euro pe oră, bani impozabili. De aceea, el vrea să încerce cu 25 de muncitori din Georgia în acest sezon.    Însă dacă iniţial s-a vorbit că pe câmpurile de sparanghel din Germania vor lucra din acest sezon 500 de georgieni, numărul lor va fi în realitate cu mult mai mare.

Citeste mai mult: adev.ro/qqy8e6




NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ