spot_imgspot_img
5.8 C
Vaslui
20-apr.-2024

Magistrat trimis in boxa acuzatilor

- Advertisement -

Judecatoarea Camelia Acrasmaritei a fost trimisa ieri in judecata pentru fals in declaratii si conflict de interese. Magistratul este acuzat de procurori ca ar fi judecat un proces in care parte era omul de afaceri Ioan Zapodeanu, desi efectuase cu acesta o tranzactie de peste 200.000 de euro. Acrasmaritei a incercat sa mascheze conflictul de interese, completind in declaratia de avere ca banii ar fi fost primiti in urma unei tranzactii facute cu alta persoana.

DNA a cercetat o spaga mascata

Camelia Acrasmaritei a devenit din persoana care judeca infractorii una care sta laolalta cu acestia. Procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei au decis ieri sa o trimita in judecata pe Acrasmaritei pentru infractiunile de fals in declaratii si conflict de interese. Judecatoarea ieseana a intrat la ananghie imediat dupa ce ANI s-a sesizat cu privire la o tranzactie imobiliara pe care a facut-o cu omul de afaceri Ioan Zapodeanu. Pe 26 iulie 2007, Acrasmaritei i-a vindut latifundiarului un teren din judetul Olt, iar dupa citeva luni l-a judecat pe acesta intr-un dosar in care era pirit. Mai mult, a dat si un verdict favorabil lui Zapodeanu in acea cauza. „In schimbul solutiei pronuntate in favoarea lui Z.I.P. (n.r. – Ioan Zapodeanu), inculpata a primit de la acesta (in timpul solutionarii cauzei, respectiv, in cursul anului 2007) suma de 210.000 euro, drept pret al vinzarii dreptului succesoral al acesteia asupra unui teren agricol neretrocedat, in suprafata de 50 de ha, situat pe raza unei comune din judetul Olt, inculpata aflandu-se, astfel, in situatia unui conflict de interese”, precizeaza procurorii Parchetului General.

Pe fir in acest caz au intrat initial si procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care au avut suspiciuni ca tranzactia dintre Zapodeanu si Acrasmaritei ar fi fost de fapt o mita mascata, pentru ca judecatoarea sa-l ajute pe afacerist in instanta. Existau premise in acest sens, mai ales ca sentinta si vinzarea terenului din Olt au fost la o distanta de doar citeva luni. Procurorii anticoruptie au decis intr-un final, bazindu-se pe o expertiza, ca valoarea cu care Acrasmaritei a vindut atunci acel teren era subevaluata, asa ca judecatorul nu ar fi beneficiat de foloase necuvenite.

Pentru Zapodeanu, a fost o afacere profitabila

Latifundiarul Zapodeanu se afla in proces in 2007 cu o persoana de la care cumparase drepturile succesorale pentru 3.800 de hectare de padure, cu pretul de 300.000 de lei, precum si a unor terenuri din intravilanul municipiului Iasi, cumparate cu 100.000 de lei. Reclamantul preciza ca valabilitatea acelor contracte incheiate cu Zapodeanu erau expirate, dar s-a lovit de sentinta judecatoarei Acrasmaritei, care i-a dat cistig de cauza lui Zapodeanu.

Contactat telefonic, Ioan Zapodeanu a precizat ca nu stia ca vinzatorul celor 50 de hectare de teren din Olt era Camelia Acrasmaritei. „Eu nu am nici o legatura sau treaba cu ea. Eu am facut o tranzactie cu cineva din judetul Olt, nu stiam cine este. Dupa ce a vazut ca ma judeca, trebuia sa se abtina. La fel cum trebuia sa-si declare si suma primita pentru acel teren”, ne-a spus Zapodeanu. Afaceristul iesean a precizat ca a si vindut acel teren. „L-am vindut pe parcele, mai multor persoane. Am luat de cel putin zece ori mai mult decit am platit pe el”, a mai spus latifundiarul, precizind ca si-ar „mai dori sa aibe parte de astfel de afaceri.”

Tranzactia a fost mascata in declaratia de avere a judecatoarei

Judecatoarea a fost acuzata si de fals in declaratii, pentru ca in 2008, cind a fost nevoita sa-si completeze declaratia de avere, a precizat in document ca tranzactia de 210.000 de euro ar fi fost efectuata cu Anton Balan si nu cu Zapodeanu. In acest fel, Acrasmaritei dorea sa mascheze conflictul de interese. „In martie 2008, inculpata Acrasmaritei Camelia-Alexandrina a completat olograf formularul de declaratie de avere, consemnind, in mod nereal, ca suma de 210.000 euro a provenit dintr-o «intelegere» incheiata in anul 2006 intre ea si B.A.M., prin care i-a instrainat acestuia din urma, cota succesorala”, mai precizeaza procurorii Parchetului General.

Luna trecuta, imediat dupa ce procurorii au inceput urmarirea penala asupra sa, Camelia Acrasmaritei a fost suspendata din functia de judecator printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii. Dosarul in care este acuzata de fals in declaratii si conflict de interese va fi judecat la Curtea de Apel Iasi. El urmeaza sa fie inregistrat pe rolul acestei instante in zilele urmatoare. Judecatoarea ieseana nu a putut fi contactata pentru a-si preciza un punct de vedere.

Afaceri dubioase cu camatari

Pe linga activitatea de judecator, Camelia Acrasmaritei a avut in ultima perioada si alte ocupatii cel putin ciudate. Potrivit unor litigii care se afla pe rolul Judecatoriei Iasi, ieseanca ar fi apelat in ultimii ani la mai multe persoane pentru a se imprumuta de sume mari. In urma unui astfel de imprumut, cu o valoare aproximativa de 40.000 de euro, Acrasmaritei a fost executata silit si a pierdut apartamentul fiului sau, Ioan Alexandru. Un alt proces face referire la un imprumut de 15.000 de euro luat de la Mihai Cudelcu – sotul fostului director economic din Primarie, Tamara Cudelcu – pe care Acrasmaritei a refuzat sa-l mai plateasca.

Fiul judecatoarei, Ioan Alexandru Acrasmaritei, este si el cercetat intr-un dosar penal al carui cap de afis este interlopul Ioan Hirtopanu. Tinarul este acuzat de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice dupa ce a fost implicat intr-un scandal dintr-un club.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.