spot_imgspot_img
3 C
Vaslui
19-mart.-2024

Mai bine de trei sferturi dintre elevii vasluieni se vor testa acasă. Director: “dacă am fi avut doi-trei asistenți medicali, le-am fi administrat la școală”

- Advertisement -

PANDEMIE… Majoritatea unităților de învățământ din județul Vaslui au hotărât ca testele noninvazive, pe bază de salivă, să fie administrate acasă, nu la școală. Asta pentru că, spun unii directori, testarea în școală durează prea mult, iar unele unități de învățământ nu au suficiente cadre medicale care să supravegheze procesul de testare. Ba mai mult, odată ce testarea este făcută acasă, nu mai e nevoie de niciun acord din partea părinților. La Școala Gimnazială “Al. I. Cuza” Vaslui, spre exemplu, toți elevii se vor testa acasă. “Decizia a fost luată în cadrul Consiliului de Administrație întrunit la nivelul școlii. Am organizat ședințe cu o parte dintre părinți în curte, cu distanțare fizică, pentru că nu au voie să intre în școală, iar cu o altă parte am comunicat în sistem online sau telefonic. Le-am explicat că și noi, cadrele didactice, ne vom testa de două ori pe săptămână și le-am trimis filmulețul cu doctorul Rafila, ministrul Sănătății, în care ne explică cum trebuie să facem un astfel de test acasă. Și copiii, și părinții au înțeles că această testare este spre binele lor”, a explicat directoarea Școlii Gimnaziale “Al. I. Cuza” Vaslui, prof. Elena Mironescu.

Și la Bârlad multe unități școlare au hotărât ca testarea să se facă acasă. “Am stabilit în Consiliul de Administrație ca testele noninvazive să fie administrate acasă. Elevilor din clasele mai mari le-am predat testele pe bază de proces verbal, iar în cazul celor mici i-am rugat pe părinții lor să vină și să le ia. Le-am explicat cum trebuie făcute, dacă ies pozitive, trebuie să ne informeze, momentan au fost cazuri de refuz. Dacă am fi avut noi capacitatea de testare, adică să fi avut doi-trei asistenți medicali, le-am fi administrat la școală. Dar cred că în această variantă ar fi apărut reticențe din partea părinților, dacă pățește copilul ceva, dacă rămâne traumatizat etc. Îi înțelegem pentru că și noi, la rândul nostru, suntem părinți. Chiar astăzi m-au întrebat doi copii dacă o să-i doară (n.r. administrarea testelor). Le-am spus să stea liniștiți, părinții știu ce au de făcut, au primit pe grupurile de WhatsApp toate materialele făcute de minister, toate precizările despre cum se administrează, iar dacă sunt probleme, să ne sune. Vă spun sincer, mai dificil a fost când s-a impus purtatul măștilor de protecție în clasă decât acum. Atunci ne spuneau că nu le pot purta, că nu pot respira cum trebuie… Acum au fost receptivi”, a explicat directorul Școlii Gimnaziale “Vasile Pârvan” Bârlad, prof. Daniel Ștefănică.

Unitățile de învățământ curajoase, care au optat pentru testarea în școală

Sunt însă și câteva unități de învățământ care au hotărât ca testarea să se facă la școală. Spre exemplu, la Școala Gimnazială din satul Alexandru Vlahuță, la Școala Primară din satul Morăreni (comuna Alexandru Vlahuță), la Școala Primară din satul Buda (Oșești) și la CSEI “Constantin Pufan” Vaslui, elevii vor fi testați la școală de către o persoană desemnată de directorul unității de învățământ. De asemenea, sunt și câteva unități care au optat pentru o variantă “mixtă”. Astfel, la Liceul “Ion Mincu” Vaslui, la Școala Gimnazială Vinderei, la Școala din satul Obârșeni ăi la Liceul Tehnologic “Petru Rareș“ Bârlad, o parte dintre elevi se vor testa acasă, iar o altă parte va fi testată la școală.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.