spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Mai mult respect pentru corpul medical!

- Advertisement -

În cursul acestei sãptãmâni, Guvernul a aprobat un act normativ care aduce pedepse dure persoanelor violente cu personalul medico-sanitar aflat în exercitiul functiunii. Agresorul verbal sau fizic al unui medic, asistent, sofer autosanitarã, ambulantier sau oricare alt cadru medical riscã pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 12 ani.

Potrivit legislatiei pânã acum, agresorul unui cadru medical în spital sau cu ocazia interventiilor la domiciliu putea fi sanctionat cu o amendã sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Determinat de înmultirea cazurilor de violentã asupra cadrelor medicale, ministrul Sãnãtãtii a simtit nevoia unei reglementãri a legislatiei care sã determine descurajarea actelor de violentã a pacientilor sau apartinãtorilor acestora. Astfel, în functie de gravitatea actiunilor, s-au stabilit cã, pentru amenintãri verbale mai mult sau mai putin profunde, se vor aplica amenzi, pentru vãtãmãri corporale usoare, închisoare de la 6 luni la 6 ani, pentru vãtãmãri corporale grave pedepsa cu închisoarea poate ajunge la 12 ani.

La câteva ore mai târziu de la aprobarea propunerii ministrului Ladislau Ritli, un grav exemplu de violentã se petrecea în judetul Vaslui. Un echipaj al substatiei de Ambulantã Bârlad a trãit clipe de cosmar. Membrii echipajului au fost loviti, amenintati cu cutitul, fugãriti cu toporul de douã persoane aflate în stare de ebrietate , rude a celui aflat în “necaz”. Doi ambulantieri si un medic abia au scãpat cu fuga din locul unde au fost chemati sã acorde îngrijiri medicale unui individ aflat în comã alcoolicã.

“Din pãcate, cei pregãtiti sã salveze vieti se confruntã prea des cu violente”

Desi în mod normal, violenta nu ar trebui sã îsi facã simțitã prezența în astfel de momente, cazurile în care medicii sunt agresati în plin exercitiul functiunii sunt foarte frecvente. În aceste conditii, responsabilii serviciilor sanitare nu pot decât sã salute noua hotãrãrâre. “ Nu numai pentru noi, dar si pentru medicii care lucreazã în spitale, aceastã decizie este mai mult decât binevenitã în conditiile în care cei care luptã sã salveze vieti se confruntã mult prea des cu violentã. Cazul cu care s-a confruntat echipajul Ambulantei Bârlad este unul foarte grav, când am vorbit cu Silviu Ruginã mi-a mãrturisit aproape socat cã a fost un moment în care nu credea cã va scãpa cu viatã. Uneori te gândesti cã este injust sã cheltui banii statului si efortul oamenilor în cazuri similare celui de la Vinderei.” a declarat Aurora Popa, directorul SAJ Vaslui. Din pãcate, angajatii sistemulul sanitar au prea multe insatisfactii, în mare mãsurã din rândul celor de ordin financiar la care se adaugã si lipsa de respect. “ Astfel de gesturi nu fac decât sã lezeze demnitatea personalului sanitar, astfel de întâmplãri nu fac decât sã îi îndrepte si mai mult pe oamenii noștri sã pãrãseascã sistemul sanitar. Sincer, nu știu cât o sã rezolve aceastã nouã prevedere legalã problema, violentele vor continua, dar sper sã limiteze manifestãrile extreme în conditiile în care legea se va aplica cu mânã forte. Deocamdatã, îmi doresc ca echipajele mele sã uite, iar satisfactia urmãtoarei vieti salvate sã le înlãture amintirile neplãcute” a adãugat Aurora Popa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.