spot_img
34.3 C
Vaslui
13-iul.-2024
spot_img

Mai multe facilități pentru gravide și părinți

- Advertisement -
MĂSURI… Părinții cu copiii mici vor avea prioritate la cozi, dar și locuri speciale de parcare.

SPRIJIN… Gravidele și părinții de ambele sexe se vor bucura de o serie de facilități, după ce Parlamentul a votat o serie de proiecte legislative în acest sens. Astfel, magazinele sunt obligate să aibă locuri de parcare dedicate femeilor însărcinate, iar părinții cu copii mici vor avea prioritate la cozi.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la mijlocul acestei săptămâni, un proiect de lege care prevede că firmele private și instituțiile publice sunt obligate să asigure cel puțin două locuri de parcare rezervate gravidelor și persoanelor cu copii mici. În spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani”, conform proiectului adoptat. Dispoziția se aplică doar dacă numărul total al locurilor de parcare este mai mare de 10. Firmele private și instituțiile publice vor avea la dispoziție 6 luni de la data intrării în vigoare a legii pentru a asigura locurile de parcare menționate.

Amendă usturătoare

Fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei, mai prevede proiectul adoptat. Fapta nu constituie contravenție dacă este săvârșită de către angajații Ministerului Afacerilor Interne, ai unităților medicale publice ori private, precum și de către angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aflați în exercitarea atribuțiilor ori obligațiilor de serviciu, conform legii. Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege potrivit căreia femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile, ghișeele și casele de marcat din cadrul entităților publice și private. “Femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate”, prevede actul normativ adoptat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.