Mai multe organizații cer autorităților un an școlar mai lung. „România are cele mai puține zile de școală din Europa”

Societatea Academică din România (SAR), mai multe asociații de elevi, Federația națională a asociațiilor de părinți și organizații precum Salvați Copiii și World Vision fac, împreună, un apel public către premier și ministrul educației pentru ca anul școlar 2021-2022 să înceapă la 1 septembrie, conform Hotnews.

Potrivit scrisorii semnate de toate aceste asociații și organizații, România este una dintre cele trei țări europene cu cele mai puține zile de școală din Europa, 165, la fel ca Malta și Albania. În acest context, semnatarii critică și decizia ministrului Sorin Câmpeanu de a prelungi vacanța de primăvară. „Analfabetismul funcțional este la apogeu – aproximativ 44%. La testarea PISA 2018, România a obținut cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani. O acțiune urgentă în vederea garantării numărului minim de zile de școală într-un an calendaristic se impune, pentru a asigura un proces educațional care să urmeze principiile echității și calității”, se arată în textul semnat de organizațiile menționate. Care sunt principalele solicitări ale semnatarilor Semnatarii subliniază că în România „dreptul la școală s-a transformat în drept la vacanță” și cer mai multe măsuri, printre care: asigurarea unui an școlar de cel puțin 165 de zile; extinderea programului de educație remedială și pe timpul vacanței de vară; începerea cursurilor școlare pe 1 septembrie; vacanțe mai scurte și periodice pe parcursul anului școlar; introducerea în structura anului școlar a unei perioade pentru formarea cadrelor didactice; anul școlar pentru elevii din învățământul profesional și tehnologic să nu fie mai lung din cauza orelor de practică; toate partidele să ceară primarilor ca începând cu 2021 să aloce mai mulți bani pentru învățământ; instruirea primarilor pentru accesarea de fonduri UE destinate școlilor.
Citeşte întreaga ştire: Mai multe organizații cer autorităților un an școlar mai lung. „România are cele mai puține zile de școală din Europa”

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ