spot_img
17 C
Vaslui
15-iun.-2024
spot_img

Maia Morgenstern, la Vaslui: “nu m-aș mai sătura să fiu alături de voi, să împărtășim idei, păreri, spirit critic…”

- Advertisement -

INVITATĂ… Cunoscuta actriță Maia Morgenstern a fost prezentă, seară trecută, la deschiderea Serilor Filmului Românesc. Aceasta a glumit cu vasluienii, a făcut fotografii cu ei și a dat autografe celor care și-au dorit să aibă o amintire scrisă de la ea. De asemenea, au vizionat împreună filmul “Balanța” în varianta restaurată 4k, iar apoi actrița a împărtășit câteva impresii despre film, dar și despre lucrurile care s-au schimbat la ea în cei 30 de ani de momentul filmărilor. “Dacă ar fi să încep unul dintre spectacolele mele, nu m-aș mai sătura să fiu alături de voi. Am mai fost aici acum zece ani, dar mi-e dor să fiu alături de voi, să împărtășim idei, păreri, spirit critic”, a spus actrița înainte de proiecția aniversară, continuând, apoi în spirit de glumâ: “Vorbea cineva de întinerire (n.r. campania Vaslui #întinerEști). Eu am 60 de ani, sunt sexagenară (n.r. cu accent pe primele trei litere). Se îngăduie un zâmbet, chiar și o privire critică, pentru că e o seară de sărbătoare, de bucurie cu emoție… Emoții am și eu, le ascund în spatele unor glume, unor bancuri…”.

Artista a mărturisit că este proiecția restaurată a “filmului Balanța” o premieră și pentru ea, întrucât nu a apucat să o vadă. “Pentru mine, astăzi, la Vaslui, este premierea absolută a filmului “Balanța”, un film reînăscut pentru dumneavoastră. A fost făcut acum 30 de ani de către maestrul Lucian Pintilie, dar ceea ce o să vedem în această seară este balanța vremurilor noastre pentru că a fost restaurat prin grija specialiștilor. Le mulțumesc pentru că au avut această inițiativă de a aduce filmul la standardele de astăzi. Sunt la fel de nerăbdătoare ca dumneavoastră să văd filmul, să îl văd cu ochii omului de astăzi. Am dublul vârstei celei ce a filmat atunci și de abia aștept să purtăm o discuție cinstită, dureroasă. Nu de puține ori suntem copleșiți, înconjurați și uneori intoxicați de prejudecăți la toate nivelurile – <că e așa și nu e așa>, <că de ce stai acolo, că de ce nu acolo…> etc. Se cuvine să ne asumăm cu curaj ceea ce am făcut, ceea ce vrem să devenim, ceea ce suntem. Filmul și teatrul au locul literaturii, însă ele sunt o oglindă a societății în care trăim. Poate că nu ne e totdeauna comod să ne revedem și să  ne recunoaștem, dar e un adevăr. Ar trebui să ne ambiționeze, să ne enerveze. <Mă, dar chiar așa sunt eu?>. Da, așa sunt chiar așa și pot să fiu mai bun și pot să și demonstrez, să las în urmă un soi de trecut ce nu-mi face plăcere, pot deveni. Și despre asta este filmul <Balanța>”, a spus actrița înainte de proiecția aniversară.

“Lucian Pintilie reprezenta pentru mine, pentru actorii din generația mea, un reper, o aspirație”

De asemenea, Maia Morgenstern a vorbit și despre regizorul filmului “Balanța”, Lucian Pintilie. “Maestrul Lucian Pintile era și este un reper prin spectacolele pe care le-a făcut, prin dimensiunea culturală și morală, prin umorul său. Lucian Pintile știa să ceară totul. Reprezenta pentru mine, pentru actorii din generația mea, un reper, o aspirație, ne doream să fi lucrat cu Lucian Pintilie. Dacă aș spune că nu te ierta, probabil aș fi nedreaptă și ați înțelege un soi de presiune, dar nici pomeneală, nu despre asta este vorba. Se făcea… Ascultat! Se făcea ascultat fără să ridice tonul. Îl lăsa pe celălalt să vorbească, să exprime ceea ce avea de exprimat, ce nu suferea niciun fel de amânare, cu toată volbura, cu tot tumultul tinereții. Îți îngăduia să te exprimi, chiar dacă n-o făceai întotdeauna foarte înțelept. Acum poate că înțeleg, era și o formă de respect. Respect la adresa tuturor celor care lucrau acolo, indiferent că era tehnician sau actor… Fiecare avea locul său, era respectat”, a spus Maia Morgenstern, adăugând apoi că: “Lucian Pintile este unul dintre reperele și șansele mele în existența mea artistică, cinematografică… Pentru mine lucrurile s-au legat cu pauze, cu vârfuri și depresiuni..

Maia Morgenstern: “îmi e proaspătă în minte experiența trăită atunci când am lucrat pentru filmul Balanța”

După vizionarea filmului, Maia Morgenstern a spus câte lucruri s-au schimbat din 1992, când a fost realizată pelicula, și până astăzi: “sunt emoționată, vă sunt recunoscătoare și vă mulțumesc din suflet. S-au schimbat multe de atunci, dar aceste opere de artă vor rămâne peste ani. În primul rând, culoarea părului s-a schimbat. S-a schimbat setul de valori, adevărul pe care am încercat să îl caut. Ca actor, ca om cred că am rămas același. S-a așternut, zic eu, și înțelepciunea, și răbdarea. Curiozitatea nu s-a schimbat, dragostea și respectul pentru ceea ce fac, comunicare cu colegii mei, respectul pentru public cred că au rămas aceleași. Nu pot să nu-mi exprim recunoștința și profunda admirație față de creația fiecăruia dintre colegii mei, cei pe care i-ați văzut în film, pe unii dintre ei îi puteți vedea numai în creații cinematografice, în memoria noastră ei vor trăi veșnic… Revăzând imaginile de acum, pot să vă spun că îmi e proaspătă în minte experiența trăită atunci când am lucrat pentru filmul Balanța sau Stejarul, așa cum a fost prezentat în lumea întreagă”, a povestit Maia Morgenstern.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.