Majorarea cu 40% a pensiilor a fost votatã, din nou, în Parlament

NU SE LASÃ… Cu toate cã Executivul s-a împotrivit majorãrii pensiilor cu 40%, iar la rectificarea bugetarã a hotãrât ca pensiile sã creascã doar cu 14%, marti, Guvernul Orban a primit o loviturã durã în Parlament. Alesii au decis ca pensiile sã se majoreze cu 40%, dupã ce articolul din proiectul privind rectificarea bugetarã referitor la majorarea cu 14 % a fost abrogat, în urma unui amendament al PSD-ului.

Cu cinci zile înainte de alegerile locale, PSD a programat în Parlament votul pentru majorarea pensiilor cu 40%, majorarea salariilor profesorilor cu 25%, dar si acordarea unor sume generoase pentru alesii locali, Catedrala Neamului si programul Start-up Nation. Rectificarea rescrisã de PSD a adunat 242 de voturi pentru, 148 au fost împotrivã, 11 abtineri si un ales nu a votat. Impactul bugetar în acest an depãseste 11 miliarde de lei, dupã cum urmeazã: 8.5 miliarde de lei – majorare pensii cu 40%; 1.5 miliarde de lei – sume pentru autoritãtile locale (un miliard cãtre UAT-uri si 500 de milioane cãtre municipiile resedintã de judet); 600 de milioane de lei – majorare salarii profesori; 400 de milioane de lei – programul Start-up Nation; 20 de milioane de lei – pentru Catedrala Neamului; 20 de milioane de lei – pentru douã spitale din judetul Covasna; 5.6 milioane de lei – buget Camera Deputatilor. Peste 11 miliarde de lei însumeazã amendamentele PSD la rectificarea bugetarã din acest an. Ministrul de Finante, Florin Cîtu, i-a avertizat pe alesi cã votul de marti are un impact negativ asupra ratingului de tarã al României si reprezintã un “act de agresiune la adresa economiei”. UDMR s-a alãturat PSD, Pro România si ALDE, dupã ce douã amendamente cerute de liderii Uniunii au fost acceptate de social-democrati. PNL si USR au votat împotrivã, iar liberalii au anuntat cã vor ataca legea privind rectificarea bugetarã la Curtea Constitutionalã.

“Vreti sã împingeti România spre faliment”

Singura cale de atac rãmasã celor de la PNL este, asadar, contestarea legii la Curtea Constitutionalã. Liberalii au spus cã amendamentele adoptate aveau nevoie de o sursã de finantare care nu este precizatã în Raportul Comisiilor de buget finante. Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, i-a acuzat pe cei de la PSD si pe cei care au votat modificarea rectificãrii bugetare cã vor “sã împingã România spre faliment” si dau “dovadã de iresponsabilitate”. “E un demers politic iresponsabil, care nu are nici un fundament economic. Aruncati o tarã europeanã la marginea prãpastiei pentru a obtine câteva voturi în plus, asteptam de la dumneavoastrã ratiune, e vorba de România, nu de alegeri. Ati demonstrat cã nu vã pasã de România, de viitorul tãrii, românii vor plãti nota la alegerile locale si parlamentare. PSD a ales sã pârjoleascã tara, vom ataca la CCR si vom face tot ce tine de noi pentru ca România sã scape de PSD, iar duminicã românii vor vota PNL pentru a scãpa de PSD”, a fost mesajul transmis de tabãra liberalã.

“S-a fãcut dreptate pentru cinci milioane de pensionari”

Imediat dupã sedinta din Plen, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat cã, prin votul dat în Parlament, PSD “a fãcut dreptate” pentru 5 milioane de pensionari, deoarece pensiile trebuie sã creascã cu 40%. “Astãzi, am fãcut dreptate pentru 5 milioane de pensionari. Pensiile trebuie sã creascã cu 40%. Bani sunt. Guvernul mutase banii pensionarilor, copiilor si profesorilor în Fondul de rezervã si în capitolul Actiuni Generale de la Ministerul Finantelor, de unde puteau fi folositi dupã bunul plac de Orban si Cîtu. Banii tãrii ajunseserã pusculita electoralã a PNL. Din care cumpãrau primari, traseisti si voturi. PSD a fãcut ce este corect. Am mutat banii înapoi la oameni. Pentru cã sunt ai lor, nu ai lui Orban sau Iohannis! Deficitul bugetar nu creste cu niciun leu. Singurul impact negativ este pentru Orban si PNL care rãmân fãrã banii cu care sã-si cumpere noile mandate”, a afirmat Ciolacu.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ