spot_img
22.4 C
Vaslui
20-iun.-2024
spot_img

Mamele si pensionarii, “iertate” de Guvernul Ponta!

- Advertisement -

Dacã tot se apropie alegerile prezidentiale, la sfârsitul sãptãmânii trecute s-a dat o amnistie fiscalã pentru pensionari si mamele în concediu maternal care au primit necuvenit aceste drepturi. La nivelul judetului Vaslui au fost confirmate 27 de cazuri de mame care, aflate în concediu de crestere a copilului, au avut si alte venituri, lucru interzis de lege.

La nivelul judetului Vaslui în anul 2013 au fost în platã un numãr mediu de 1943 beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului si un numãr mediu de 379 beneficiari de stimulent. Dintre acestia, în cadrul anului 2013, inspectorii din cadrul Agentiei Judetene pentru Plãti si Inspectie Socialã Vaslui au verificat 470 beneficiari asupra cãrora existau suspiciuni de eroare, fraudã sau coruptie, din care s-a confirmat un numãr total de 27 de cazuri, pentru care au fost dispuse mãsuri de remediere, respectiv de recuperare a sumelor încasate necuvenit. În majoritatea cazurilor confirmate, beneficiarii de indemnizatii pentru cresterea copilului nu au declarat veniturile realizate în timpul concediului pentru cresterea copilului, constituindu-se debite în cuantum de 65.967 lei, sumã recuperatã integral pânã în prezent. Trebuie spus cã, conform legii, în cazul în care un beneficiar al acestei indemnizatii înregistreazã si alte venituri, indiferent de cuantumul lor, acesta trebuie sã returneze întreaga indemnizatie pentru perioada în care a obtinut veniturile, si nu doar veniturile obtinute. De exemplu, dacã într-o lunã o persoanã aflatã în concediu pentru cresterea copilului a obtinut, din diverse comisioane sau alte activitãti, suma de 50 lei, conform legii, va trebui sã restituie indemnizatia primitã, care poate fi în sumã de 10 – 20 ori mai mare!

Nereguli la toate categoriile de asistati sociali

Numãrul beneficiarilor de indemnizatie socialã gãsite în neregulã este mic în comparatie cu a altor categorii de asistati sociali care au încasat necuvenit diverse forme de ajutoare sociale. Astfel, în cazul beneficiarilor de alocatii pentru sustinerea familiei, din 1902 cazuri verificate anul trecut de inspectorii AJPIS, au fost descoperite 1109 cazuri în care beneficiarii nu au declarat corect veniturile obtinute. În total, în anul 2013, au fost întocmite 1051 decizii de recuperare a sumelor încasate necuvenit, debitul total de 186743 lei fiind deja recuperat în proportie de 97%. O altã categorie de vasluieni care au obtinut necuvenit bani de la stat o constituie beneficiarii de venit minim garantat, la nivelul judetului Vaslui, pe parcursul anului trecut, fiind în medie aproape 9500 de beneficiari lunar, cuantumul acestor ajutoare plãtite fiind de peste 22,86 milioane lei. În cadrul controalelor efectuate anul trecut, din 540 dosare verificate au fost descoperite 132 de cazuri în care s-a încasat necuvenit venit minim garantat, suma totalã fiind de 71578 lei, fiind recuperat 95% din acest debit. Cel mai mare debit pe care îl are de restituit o persoanã este în cazul unui beneficiar de asistentã socialã pentru sprijinirea nevoilor persoanelor cu handicap, si care a încasat necuvenit, pe parcursul anului trecut, suma de 10.255 lei. Acest caz a fost descoperit de inspectorii AJPIS la verificarea unui numãr de 44 dosare gestionate de DGASPC. Vasluienii nu s-au sfiit sã cearã, desi nu aveau dreptul, ajutoare pentru încãlzirea locuintei, din totalul de aproape 40.000 de beneficiari fiind verificate 660 de dosare, iar confirmate 150 de cazuri în care aceste ajutoare au fost primite necuvenit. Numãrul mic de dosare verificate de cãtre AJPIS se explicã prin faptul cã initial cererile au fost supuse unei verificãri din partea inspectorilor sociali din primãrii. Chiar si asa, suma care a fost recuperatã de la beneficiarii de ajutoare de încãlzire a fost de aproape 14 mii lei, la care se adaugã alti 9 mii lei, debite recuperate în urma verificãrilor efectuate de Inspectia socialã, care a descoperit alte 52 cazuri de fraudã, din cele 510 dosare verificate. Pe când o amnistie fiscalã si în cazul acestora, de multe ori situatia multora dintre asistatii sociali care au încasat necuvenit unele indemnizatii sau ajutoare nediferind cu nimic de cea a mamelor sau pensionarilor proaspãt iertati de guvern?!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.