17.6 C
Vaslui
06-iul.-2022

Mãnãstire în faliment

GHINION Schismaticilor de la Copãceana, condusi de asa-zisul Episcop Serafim, li s-a nãruit… afacerea! Pentru cã nu au reusit sã îi atragã pe localnici de partea lor, iar  banii nu au de unde veni la mãnãstirea improvizatã, clãdirea si curtea “lãcasului” au ajuns, de o vreme, în paraginã. “Ei au avut un plan de afaceri, gândit cã va veni lumea sã facã donatii sau mãcar la slujbe, dar nimeni din zonã nu se apropie de ei”, spune primarul Fãlciului, Neculai Moraru. De o vreme, aici nici slujbe nu se mai fac, nici fetele ciudate de “preoti” hirotoniti peste noapte nu se mai zãresc, zidurile au rãmas neterminate, iar grãdina e în paraginã! Doar “Episcopul “Serafim, însotit de mãicuta Cristina, bãnuitã a fi iubita preotului, mai înopteazã din când în când, la Copãceana!

VREDNICI “Oamenii din Copãceana, dar si din toatã comuna Fãlciu, au dat dovadã de vrednicie si nu s-au abãtut de la credinta lor”, îsi laudã primarul Neculai Moraru consãtenii care s-au tinut departe de cãlugãri fãrã cãpãtâi, aciuati în 2007 la Copãceana. Asa-zisii preoti ai mãnãstirii Copãceana nu i-au convins pe crestinii locului sã se lepede de legea în care s-au nãscut. Vestea cã Serafim si alti câtiva “preoti” care misunau pe la Copãceana sunt renegati de Episcopia Husilor, a avut efect, la fel si publicarea unor dovezi care arãtau cã tinerii nu aveau nimic în comun cu cele sfinte: ba fumau trabuc si se fotografiau artistic în Italia, ba erau suprinsi jucând jocuri de noroc, pentru ca, mai apoi, însusi “Episcopul” Serafim sã închege o relatie de iubire cu… mãicuta Cristina. A urmat apoi o serie de neintelegeri chiar intre ei, de la bani pe care unii donatori care au acceptat sa ii ajute, le-a dezbinat grupul. Venimin Ilie, care i-a fost alaturi lui Serafim, inca de cand au pus bazele proiectului „Copaceana”, a ajuns apoi sa-l conteste pe „Episcop”, scriind impotriva lui si o petitie online, prin care il prezenta ca pe un…. impostor.

Episcopul Serafim l-a “preotit” pe un bolnav de schizofrenie!

De reamintit cã Mãnãstirea Copãceana a fost ziditã în 2007, la initiativa unui tânãr din Fãlciu, Ionut Dorobãt, zis Serafim, care, neputându-se integra în viata monahalã din mãnãstirile BOR, a decis sã îsi facã el însusi o… mãnãstire personalã. Împreunã cu alti “monahi” ca si el, “rãtãciti din turmã”, dupã cum a precizat Episcopia Husilor, au ridicat un paraclis si câteva chilii în curtea unui localnic, si s-au apucat sã tinã slujbe, ba chiar sã hirotoneascã toti mirenii cu care se împrieteneau. Veniamin Ilie, initial apropiat al “Episcopului” Serafm, dezis în prezent de falsa mãnãstire, a mãrturisit: „Am încercat sã stau de vorbã cu el, omeneste, dar el a continuat cu multe fapte, multe rele, pe care eu nu le-am putut rãbda. Tot ce am scris eu în petitie (adresatã Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, n.r.) este adevãrat. El a început sã facã clerici pe unii care nu au nicio legãturã cu Biserica pe stil vechi. Ba unul e si bolnav de schizofrenie. Asa ceva nu se poate! De toate acestea au auzit si mai marii bisericii noastre de la Chisinãu. Ba si la Moscova s-a auzit toate acestea si am înteles cã l-au mustrat. Dar eu am propus sã fie caterisitã persoana asta, cã nu respectã nimic din credinta noastrã. Eu nu cred cã Sfinții Pãrinti au vorbit ce-au vorbit degeaba”, zice Veniamin, în seria de dezvãluiri pe care a început-o îndatã ce a stricat prietenia cu Serafim de la Copãceana.

Afacerea “Copãceana”, neprofitabilã!

“Eu cred cã ei au vrut sã facã o afacere aici, la noi! Au crezut cã lumea este poate mai slabã de minte si s-au gândit cã vor veni la Mãnãstirea lor, vor plãti slujbe si ei vor avea din ce trãi. Dar numai cã oamenii nu s-au lãsat dusi de nas. Au mai citit ziarele, au mai vãzut cã ei nu au nici carte, nici nimic si si-au cãutat de Biserica noastrã. Acum, ce sã spun?! Ei au cam abandonat mãnãstirea de aici. Nu prea mai vin decât rar. Grãdinita de zarzavaturi e în paraginã. Zidurile sunt asa cum sunt, neterminate. Este semn clar cã nu mai au sponsori. Serafim umblã tot timpul cu maica. Amândoi vin într-un Matiz, dar nu stau mult. Vin si pleacã! Din câte am înteles, umblã dupã sponsori, poate reusesc sã convingã prin alte pãrti, alti oameni, cã la noi nu au nicio sansã”, crede primarul Neculai Moraru.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

385 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here