spot_imgspot_img
14.8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Mãnãstirile te îmbie cu un meniu de post complet si divers (II) | FOTO | VIDEO

- Advertisement -

POSTUL CONTINUÃ … Mâncãrurile de post propuse respectã principiile postului crestin, ale combinãrii corecte a alimentelor si cele ale unui stil de viatã sãnãtos în acelasi timp! Ne dorim sã tinem post dar alegerile de a posti în aceste zile par dificile pentru cei mai multi dintre noi din felurite cauze. Stilul nostru de viatã aglomerat nu ne mai lasã loc de inventat si cãutat retete de post. Un meniu de post bine structurat, cum este si cel propus de noi, te va ajuta în foarte multe aspecte ale sãnãtãtii si stãrii tale generale: vei da jos din kilogramele în plus, vei simti mai multã energie vei avea un somn mai profund. Astãzi, asa cum am promis, o sã vã prezentãm meniurile de post fãcute de maici, la o mânãstire din judetul Neamt, pentru zilele de joi, vineri, sâmbãtã si duminicã. De asemeni, vã prezentãm si un video de la Mãnãstirea Tigãnesti, unde maica Pantelimona pregãteste o musaca de vinete cu o texturã cremoasã, perfectã pentru perioadele de post si nu numai. Cu aceastã mâncare, maica ne dã exemplul perfect cã bucatele delicioase nu necesitã ingrediente sofisticate, ci doar vointã si multã dãruire!

Iatã meniurile de post recomandat de Maica Nectaria de la schitul Poiana Maicilor, din judetul Neamt pentru urmãtoarele zile rãmase din acestã sãpãtmânã. Sfat pretios: La trezire puteti lua în fiecare dimineatã douã pahare de apã cãldutã cu zeama de la o lãmâie (apa se bea cu înghitituri mici cu paiul). Meniu de post pentru Joi începe astfel. Dimineata la micul dejun, între orele 7.00 si 9.00 serveste ceai, salatã orientalã, fasole veche fiartã, dulceatã de merisoare, pâine. Prânzul contine supã cremã de legume, pilaf, ciuperci fierte cu un pic de ceapã, pâine si halva. Pentru vineri, ziua de post e mai asprã. Începem dimineata contine, ceai, cartofi copti, salatã de ghebe marinate, dulceatã de cirese si pâine. La prânz mãnâncã o supã de legume cu brocolli, ghiveci cu castraveti în otet, o salatã de fructe. Sâmbãta este mai relaxantã. Dimineata, dupã cele douã pahare cu zeama de la o lãmâie se mãnâncã lapte de soia, pâine, pate de nãut, cartofi prãjiti, mãsline, salatã de spanac. Prânzul va avea o ciorbã bunã tare de bureti (hribi), snitele de soia cu piure plus o salatã de varzã muratã si pâine, iar ca desert veti mânca clãtite de post. Duminica la mânãstire pe timpul liturghiei nu se mãnâncã. Prima masã duminicã este la prânz (ora 12.00) care va contine o ciorbã de bureti (hribi), extrem de gustoasã, urmeazã sarmale de post, chiftele de soia si ca desert se va servi cozonac de post. Cina de la ora 18,00 va avea ceai, pâine, cartofi înãbusiti, salatã de cruditãti, fructe diverse.

Cum se gãtesc mâncãruri de post, ne spun maicile bucãtãrese

Sã începem cu ciorbã de urzici: Se fierb ceapa, morcovii si ardeiul separat. Urzicile se spalã si se opãresc separat într-un amestec de apã si bors (la un litru de apã jumãtate de canã de bors). Se scurg si se lasã un pic la rãcit. Apoi se toacã si se adaugã în zarzavatul fiert. Se acreste cu zeama în care au fost opãrite urzicile. Se adaugã verdeatã (pãtrunjel sau leustean) si sare dupã gust. Pentru felul doi încercãm un pate de soia. Boabele de soia se pun la înmuiat, de cu searã. A doua zi, se scurg si se pun la fiert în altã apã timp aproximativ o orã. Ca observatie vã precizãm cã boabele de soia rãmân un pic tari, oricât le-ai fierbe. Se dau prin masina de tocat carne, apoi se pun în blender cu un pic de apã, sare, usturoi, condimente (oregano), un sfert de ceapã, una sau douã ciuperci fierte. O altã mâncare interesantã este si ciorbã de fasole. Fasolea aleasã si spãlatã se pune la înmuiat în apã, peste noapte. Dupã ce s-a înmuiat, se pune la fiert. În momentul când dã în clocot si se face spumã, se ia de pe foc, se spalã si se pune la fiert în altã apã încãlzitã. În aceastã apã se adaugã ceapa, morcovul, telina, pãstârnacul si usturoiul. La sfârsit, se adaugã, dupã preferintã, suc de rosii si mirodenii: tarhon sau cimbru.

Borsul de urzici si plãcinta cu mere, meniuri obisnuite în mãnãstire

DELICATESURI…Un alt mediu de mãnãstire este si bors de urzici. Urzicile se curãtã, se spalã în mai multe ape, se opãresc, se lasã la rãcit, dupã care se toacã mãrunt cu un cutit din lemn. Morcovul, ceapa, rãdãcinile de pãstârnac si de pãtrunjel se curãtã si se pun la fiert. Când sunt gata se strecoarã. Separat, într-o cratitã, se pune untdelemn la încins, se adaugã, dupã gust, ceapa tocatã mãrunt si urzicile. Zeama strecuratã de la zarzavat se pune din nou la fiert. Când a dat în clocot, se adaugã ceapa cãlitã, urzicile si orezul. Când s-a înmuiat orezul, se adaugã borsul, fiert separat, se potriveste gustul cu sare, piper si frunze de leustean. Zarzavatul fiert se poate adãuga si el, tãiat cubulete, sau poate fi servit separat, cu un sos. La desert maicile pregãtesc checulã de post cu nucã. Într-un castron se pune margarina usor încãlzitã, se bate spumã cu zahãrul, adãugat treptat. La sfârsit se pun, în ploaie, fãina, miezul de nucã, sucul de fructe, coaja de lãmâie si de portocalã, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul. Se obtine o compozitie care trebuie sã fie cât mai groasã, care se pune într-o tavã unsã cu margarinã sau untdelemn si se coace, timp de 50 – 60 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se pune deasupra zahãr pudrã. Un alt desert este si plãcintã de post cu mere. Se frãmântã un aluat potrivit de tare, din ingredientele mai sus mentionate. Se întinde o foaie subtire. Merele se spalã, se curãtã de coajã, se dau pe rãzãtoarea mare si se storc de zeamã. Peste foaia întinsã se presarã merele rase, în cantitatea doritã. Deasupra merelor se presarã zahãr tos, dupã gust, si esentã de vanilie. Se ruleazã foaia si se aseazã într-o tavã unsã cu untdelemn. Se lasã la cuptor timp de 30 de minute. Se serveste rece.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Cezaro, te-ai dus sa lingi blidele la manastiri? Nu mai primesti dreptul de la cei pe care-i pupi in fund in articolele tale? Pai vin alegerile. Stai degeaba? Acum e momentul.

    • Ai dreptate, acum e momentul, pentru sfânta șpagă politică, căci așa vor jurnaliștii sa facă bani, prin participare la pâine și circ

  2. Astăzi există tot felul de cărți de bucate, programe TV și ghiduri online pentru a găti cu gust. Mâncarea însă iese mult mai bună când bucatele sunt gătite în oale și cazane mari, precum în mănăstiri, la evenimente mari, ori în restaurantele care au mulți clienți pentru meniul zilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.