spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

Mâncarea a devenit un lux

- Advertisement -

Pentru tot mai mulţi dintre noi, mâncarea a devenit un lux. Focşănenii spun că de câteva luni nici masa de week-end nu este mai bogată, aşa cum era pe vremuri. Asta pentru că, oamenii nu-şi mai permit să cheltuiască 100 lei pentru o masă mai bogată şi un vin de calitate. Decât să-i cheltuie într-o zi, preferă să-i drămuiască pe parcursul unei săptămâni, sau chiar două. Atunci când nu mai au nici bani de pâine, mulţi dintre focşăneni apelează la bunătatea proprietarilor de magazine din scările blocurilor. Iau mâncare pe datorie, pe care o plătesc atunci când încasează salariile.

Mulţi dintre focşăneni spun că în ultima perioadă carnea, peştele şi fructele au devenit un lux. Oamenii nu-şi mai permit să mănânce bine nici măcar la sfârşitul săptămânii, pentru că suta de lei pe care ar cheltui-o pentru masa încărcată din week-end o cheltuiesc în două săptămâni. Atunci când nu mai au bani, oamenii apelează la bunătatea proprietarilor de magazine din scara blocului, pentru a mai lua câte ceva pe datorie. Focşănenii spun că le este din ce în ce mai greu şi se tem să nu fie şi mai rău de atât. „Suntem o familie de bugetari şi vă daţi seama că ne descurcăm greu şi cu cei doi copii pe care îi avem. Înainte, mergeam vinerea la piaţă şi luam diferite produse pentru masa de week-end. Mai făceam un grătar în faţa blocului, o saramură sau altceva, dar mai bun. Acum nu ne mai permitem să dăm cel puţin 100 lei ca să luăm ce ne trebuie pentru week-end şi îi drămuim în aşa fel încât să luăm pentru toată săptămâna. Am renunţat la carnea mai scumpă, pe care am înlocuit-o cu ari-pioare, spate de pui, varză sau cartofi. Nu ne mai permitem aproape nimic. Copiilor trebuie să le dăm, datorii la bănci sunt şi nu mai rămânem cu nimic. Rămânem fără bani în fiecare lună şi atunci apelăm la bunătatea vecinilor care mai au magazine prin scara blocului şi mai luăm pe datorie până la salariu. Din magazinele astea mici nu poţi lua mare lucru, dar măcar pâine şi alte mărunţişuri de care mai avem nevoie “, a spus Elena, din Focşani.

Vânzarea nu mai merge

Proprietarii micilor magazine se plâng şi ei că vânzarea nu le mai merge aproape deloc şi că se văd nevoiţi să-şi închidă buticurile. După cum spun ei, dau pe datorie, pentru că altfel le expiră marfa pe rafturi şi ar fi mult mai rău. „Nu mai merge aproape deloc. Avem numai mărunţişuri şi stăm cu ele pe raft. Le mai dăm pe datorie cunoscuţilor, pentru că aşa cum nu avem noi, nu au nici ei şi dacă nu dau, rămân cu marfa pe raft şi expiră. De multe ori rămân şi eu dator la distribuitor, pentru că nu fac atâta vânzare încât să-mi permit mereu să-mi achit facturile. Asta nu e afacere. Magazinele astea sunt ca să trăieşti de astăzi pe mâine, dar trebuie să facem ceva. Am încercat să aduc mai multe produse, printre care legume şi fructe, dar de cele mai multe ori s-au stricat şi decât să le aduc degeaba mai bine deloc. Pâinea e cea care se cumpără, constant că în rest nu mai merge nimic. Cei care au bani se duc la supermarketuri, iar cei care vin la noi şi iau pe datorie nu se întind prea mult, că nu mai pot plăti“, a spus Ştefan, proprietarul unui magazin de cartier.

Datorii de câteva sute de lei

Proprietarii magazinelor spun că sunt şi persoane care fac într-o lună datorii şi de 300 lei. În ge-neral, oamenii îşi păstrează banii care le mai rămân pentru a-şi cumpăra din alte locuri ceea ce nu găsesc în magazinele din scările blocurilor, iar de aici iau pe datorie până la salariu. „În general, oamenii îşi ţin banii pentru a-şi putea lua ce au nevoie din alte părţi şi acolo evident că le trebuie bani. Unde nu cunoşti, nu poţi cere pe datorie. Spre exemplu, îşi iau din piaţă detergenţi sau legume şi de la noi, mai iau apă, pâine, dulciuri şi cam atât. Am o vecină care trebuie să-mi aducă 300 lei. E mult, dar mi-i aduce mereu şi de aia îi dau în continuare. E greu şi pentru noi şi pentru ei şi de aceea mai facem compromisuri. Acum am grijă cui dau pe datorie, pentru că au fost şi cazuri când nu am mai primit nimic şi atunci am rămas eu în pierdere“, a spus Maria, proprietara unui alt magazin.

Unii fac datorii, alţii…fură

Cei care nu au niciun venit, evident că nu pot apela la bunătatea proprietarilor de magazine şi atunci încearcă să-şi însuşească de-ale gurii pe gratis. Produsele alimentare de pe rafturile marilor magazine sunt tot mai des găsite pe sub hainele sau în genţile „cumpărătorilor“. Numărul furturilor de alimente din magazine a înregistrat o uşoară creştere, însă cei care fac acest lucru, îl fac pentru că le e foame. Nu apucă să ajungă prea departe cu mâncarea luată de pe raft, pentru că sunt înregistraţi de camerele video montate în supermarketuri.
În general, cei care fură din magazine nu sunt oameni cinstiţi, ci fac parte din rândul celor cărora munca nu le face cu ochiul.
Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii biroului de presă al IPJ Vrancea, de la începutul anului şi până în prezent au fost constatate 48 de astfel de fapte, iar 44 au fost soluţionate. Persoanele care sustrag bunuri de pe rafturile ma-rilor magazine sunt identificate destul de repede cu ajutorul imaginilor înregistrate de camerele video din dotare. În general, hoţii distrug etichetele cu codurile de bare pentru a putea trece neobservaţi. Autorii acestor fapte preferă produsele de mici dimensiuni. Din rândul celor cu „mâna lungă“, fac parte bărbaţi, copii, dar şi femei. Oamenii legii spun că hoţii preferă alimentele dar şi cosmeticele.

monitoprulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.