1.7 C
Vaslui
04-dec.-2022

Manolache Kostake Epureanu – monument ridicat de masoni pentru eternitatea acestuia! (foto)

- Advertisement -

La Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad a avut loc sâmbãtã, 27 octombrie, un eveniment deosebit, marcat de întreaga Lojã Masonicã – reprezentantii din toatã partea de sud a Moldovei. A fost sfintit si dezvelit monumentul funerar ridicat de Asociatia „Manolache Kostake Epureanu”, condusã de Bebi Calistru, un important om de afaceri bârlãdean si reprezentant al masonilor bârlãdeni.

La invitatia Asociatiei „Manolache Kostake Epureanu” au participat la eveniment personalitãti culturale bârlãdene, primarul municipiului, profesori doctori din cadrul Institutului de Istorie „A.D.Xenopol” din Iasi, reprezentanti ai Lojei Masonice din Vaslui, Galati, Focsani si Bucuresti. Manolache Kostake Epureanu este una dintre personalitãtile remarcabile ale Bârladului, este înmormântat la Bârlad locul unde de altfel s-a nãscut, a fost o personalitate marcantã a secolului al XIX-lea, mason, om de stat si politician fruntas, implicat în fondarea statului national român modern. La monumentul dezvaluit sâmbãtã, 27 octombrie la Bârlad, au depus coroane Asociatiile de masoni din judetul Vaslui, Vrancea, Galati si Husi. Oficiile de „gazdã” ale istoricilor si oamenilor de culturã care au prezentat istoria lui Manolache Kostake Epureanu au fost prof. Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene.

Despre Manolache Kostake Epureanu

S-a nãscut la Bârlad la data de 22 august 1824, fiu al vornicului Ion Costache Epureanu si al Catincãi, fiica spãtarului Costache Negel, apartinând unei familii ce a jucat un rol important în Moldova începând cu secolul al XVI-lea. Înzestrat cu o inteligentã deosebitã, studiazã la Heidelberg, Berlin, Göttingen si Jena obtinând, în 1844, diploma de doctor în Drept la Universitatea din Jena, apoi îsi continuã studiile la Paris. A desfãsurat o bogatã activitate revolutionarã alãturi de prietenii sãi Mihail Kogãlniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Alecu Russo, Alexandru Ioan Cuza. A participat la evenimentele revolutionare de la Iasi din 27-28 martie 1848, fiind arestat împreunã cu alti revolutionari. Trimis sub escortã la Galati, reuseste sã evadeze, refugiindu-se în Transilvania unde participã la adunarea de la Blaj din 3-5 mai 1848. Luptãtor înflãcãrat pentru realizarea Unirii, a fost membru al Comitetului Unionist din Bârlad si al Comitetului Central al Unirii cu sediul în Iasi. Bârladul si tinutul Tutova l-au trimis ca deputat în adunarea ad-hoc din septembrie 1857, iar în anul urmãtor ca deputat în Adunarea Electivã a Moldovei care l-a ales ca domnitor pe Alexandru Ioan Cuza. În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Manolache Kostake Epureanu a condus guvernul în perioada 1859-1862, guvernul Tãrii Românesti între 13 iulie 1860 si 17 aprilie 1861. A desfãsurat o bogatã activitate politicã si dupã 1866 fiind deputat în Parlamentul tãrii, ministru, prim ministru în 1869 si 1876. În 1880, ultimul an al vietii, a acceptat presedintia Partidului Conservator. S-a stins din viatã la 7 septembrie Wiesenbaden, Germania. „Personalitate politicã importantã, doctrinar care a echilibrat traditionalismul si liberalismul, unionist, dar si sustinãtor, dupã 1862, al intereselor moldovenesti grav afectate de centralizarea administrativã, Manolache Kostake Epureanu rãmâne un punct de reper în istoria modernitãtii autohtone. A iubit orasul Bârlad mereu, iar acest monument este un gest care trebuia fãcut demult, de recunoastere a activitii sale deosebite, o recunoastere a valorilor noatre istorice, care au influentat istoria României Moderne”, a mentionat Bebi Calistru, presedintele Asociatiei „Manolache Kostake Epureanu” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.