Manolachi Paula Stefania si Pascal Gica Carmen, sefele de promotie cu care se mândreste Liceul “Ion Mincu”

EMOTIIManolachi Paula Stefania si Pascal Gica Carmen sunt sefele promotiei 2021 ale Liceului Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui. Absolvente ale clasei a XII-a H, cele douã au învãtat ce înseamnã prietenia, munca si determinarea, sub îndrumarea dirigintei lor, Pãun Loredana. În cei patru ani, cele douã absolvente au petrecut împreunã cu restul colectivului clipe de neuitat, momente care le-au ajutat sã-si descopere propria identitate. “Au fost cei mai frumosi ani din viata mea, ani în care m-am maturizat, ani în care mi-am fixat anumite principii si în care am trecut prin momente de neuitat”, a spus Carmen. Desi sunt firi diferite, fetele s-au bucurat cu aceeasi emotie de titlul primit. “Am întâmpinat cu mari emotii si usoarã stângãcie acest titlu, însã mi-a oferit niste senzatii pe care nu le voi mai trãi în alt context”, a mãrturisit Stefania. 

Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui se bucurã anul acesta de douã sefe de promotie. Împreunã, cele douã colege alcãtuiesc un tot unitar, întrucât sunt douã firi diferite, ce se completeazã armonios. În timp ce una dintre premiante este o fire visãtoare si creativã, cealaltã înclinã mai mult spre partea practicã, realistã. În rândurile de mai jos, vã invitãm sã le cunoasteti pe cele douã tinere talentate, de care vom mai auzi cu sigurantã.

“Mi s-a înmânat microfonul si am început sã rostesc câteva vorbe din inimã si cu sinceritate”

Elevã în clasa a XII-a H, Stefania a trãit clipe frumoase alãturi de colegi, prin intermediul cãrora a ajuns sã se cunoascã mai bine pe sine. “Pentru mine, anii de liceu au reprezentat, în primul rand, un pas spre cunoasterea de sine, spre explorarea punctelor mele forte si slabe, spre capacitatea de a-mi alege persoanele potrivite alãturi de care sã-mi petrec timpul. A fost un punct cheie în dezvoltarea mea, asa cum consider cã a fost si pentru colegii mei”,a spus Stefania. De asemenea, una dintre persoanele care îi vor rãmâne mereu în suflet este diriginta sa, Pãun Loredana. Femeia a reusit cu succes sã depãseascã bariera profesor-elev, devenind un model pentru elevã. “Dirigintã mi-a fost doamna Pãun Loredana, care nu mi-a rãmas în suflet doar ca un simplu profesor. Doamna mea diriginta este o persoanã care m-a uimit cu cele ce le cunoaste, cu modul în care reuseste sã transmitã informatiile si prin atasamentul dumneaei fatã de elevi. În ceea ce-i priveste pe colegii mei, pot spune cã prin acei 4 ani alãturi de ei, am ajuns sã mã cunosc mai bine pe mine însãmi. De asemenea, am descoperit suflete frumoase, chipuri zâmbitoare alãturi de care m-am simtit bine. Clasa  a XII-a H a fost si una ce s-a fãcut remarcatã în liceu prin primii 2 ani, deoarece, la capitolul “liniste”, nu prea excelam. Am petrecut 4 ani frumosi alãturi de doamna diriginta si de colegii mei”, a povestit sefa de promotie. În ceea ce priveste rezultatele deosebite, Stefania considerã cã nu existã o anumitã retetã a succesului si cã fiecare trebuie sã-si gãseascã propriul ritm pentru a atinge performanta.” Am terminat liceul cu media de 9.78. Nu pot spune ca am avut un secret care a stat la baza rezultatelor mele, ci doar mi-am urmat ritmul propriu de a învatã, încercând mai întâi sã mã multumesc pe mine însãmi. Recunosc, aceste rezultate nu reflectã întocmai adevãratul meu potential, deoarece sunt si o fire mai comodã de fel”, a mãrturisit Stefania. Titlul de sefã de promotie au fãcut-o sã experimenteze senzatii unice. La festivitate, fata nu a rostit un discurs pregãtit de acasã, ci unul improvizat, venit din suflet. “Am întâmpinat cu mari emotii si usoarã stângãcie acest titlu, însã mi-a oferit niste senzatii pe care nu le voi mai trãi în alt context.  Stângãcia a fost reflectatã de discursul pe care l-am sustinut. Sa fiu sincerã, nu mi-am pregãtit un discurs care sã dea pe spate audienta. Mi s-a înmânat microfonul si am început sã rostesc câteva vorbe din inimã si cu sinceritate”. Întrebatã cine a îndrumat-o pe acest drum spre succes, fata a rãspuns printr-un citat al unui celebru cântãret: “Este un meme viral de-al lui  Snoop Dogg : ” I wanna thank me for believing in me, I wanna thank me for just being me at all times”. Vorbele lui Snoop Dogg nu se opresc aici, însã ale mele da. Cred ca s-a înteles ceea ce am vrut sã spun”.

“Nu suntem învãtati sã ne descurcãm cu lucruri concrete. Practic, nu suntem pregãtiti sã fim cu adevãrat capabili sã facem fa vietii”

Pe parcursul celor 4 ani, Stefania a manifestat un interes egal pentru toate materiile, însã desenul a fost singura materie la care si-a dorit sã participe la concursuri.” Singurele concursuri la care mi-a fãcut plãcere sã particip, au fost cele legate de desen”. Totusi, considerã cã scoala ar trebui sã punã mai mult accent pe lucrurile cu adevãrat importante în viatã, cum ar fi educatia emotionalã. Chiar dacã unii profesori aleg sã abordeze si un astfel de subiect, programa scolarã actualã nu oferã elevilor prea multe oportunitãti de dezvoltare personalã. “Nu am avut neapãrat o materie preferatã. Pentru toate am manifestat un interes egal. Tocmai cele mai folositoare lucruri sunt si cele pe care nu se pune accent. Sper exemplu, nu se face educatie financiarã, nu suntem învãtati sa ne descurcãm cu lucruri concrete ale vietii, nu se pune accent pe educatia emotionalã si pe cum anume sã ne gestionãm emotiile eficient, practic nu suntem pregãtiti sã fim cu adevãrat capabili sã facem fatã vietii. Sunt unii profesori care ne vorbesc despre cele enumerate mai sus, însã nu existã un cadru sistematizat pentru asta. De asemenea, educatia plasticã si muzicalã ar trebui sa fie mult mai valorificate deoarece sunt multi copii cu astfel de talente care nu au cum sã-si îmbunãtãteascã abilitãtile dacã nu au un spatiu adecvat. Abia la facultate, dacã aleg sã se ducã, vor putea beneficia de acestea”, a relatat Stefania. Ca orice artist, Stefania este usor timidã, însã momentul în care devine sigurã pe ea este acela în care îsi exprimã sentimentele prin picturã. Având un simt estetic foarte bine dezvoltat, fata îl transpune cu gratie în operele sale.” Pictura este pasiunea mea si totodatã modalitatea prin care reusesc sa ma exprim cel mai natural. Eu sunt un suflet de artist, de fel, si nu-mi fac neapãrat planuri”, a spus Stefania. Fire spontanã, fata nu si-a fãcut încã planuri de viitor si se va lãsa ghidatã de instinct si de emotii în alegerea drumului pe care îl va urma. “Astept sã vãd încotro mã îndreaptã pasiunile mele, însã nu as putea spune cã am o directie clarã înspre care tintesc”, a mai adãugat absolventa.

“Pentru mine anii de liceu au însemnat prietenie, iubire, implicare, responsabilitate si muncã

Pentru Carmen, anii de liceu au dus la descoperirea propriei maturitãti si personalitãti, învãtînd ce înseamnã iubirea si fericirea, dar si dezamãgirea. “Pentru mine anii de liceu au însemnat prietenie, iubire, implicare, responsabilitate si muncã. Au fost cei mai frumosi ani din viata mea, ani în care m-am maturizat, anii în care mi-am fixat anumite principii si în care am trecut prin momente de neuitat. Acesti patru ani au adus cu sine experiente bune si rele”, a spus Carmen. Efortul depus i-a fost rãsplãtit prin titulatura de sef de promotie, fiind un mod simbolic de sãrbãtorire a 4 ani de muncã. “Secretul rezultatelor mele este munca pe care am depus-o. Sunt extrem de fericitã cã sunt sefã de promotie si cã acum se vede tot efortul pe care l-am depus în cei patru ani de liceu”, a declarat absolventa. Carmen a avut sustinerea celor dragi pe tot parcursul drumului, iar cu ajutorul acestora a ajuns în vârf. Fire curioasã si implicatã în ceea ce face, ea a participat la diverse activitãti extrascolare, pentru a cãpãta atât experientã, cât si cunostintele necesare care îi vor servi pe viitor. “Persoanele care m-au îndrumat pe acest drum de succes sunt familia, profesorii si doamna dirigintã. În timpul anilor de liceu am participat la diverse concursuri care mã vor ajuta în viitor”, a spus eleva. Constiincioasã, Carmen a reusit sã facã fatã tuturor obiectelor scolare, ajungând sã le iubeascã pe fiecare în parte. Totusi, materiile matematicã, limba românã si geografie, le considerã a fi mai de folos pentru elevi. “Nu pot sã spun cã am avut vreo materie preferatã, toate materiile au fost la fel de importante. Cele mai folositoare materii din liceu sunt românã, matematica si geografia”, a spus Carmen. Dupã ce va trece cu bine de examenul maturitãtii, examenul de Bacalaureat, Carmen va opta pentru una dintre specializãrile Academiei de Studii Economice din Bucuresti: “Facultatea la care vreau sã dau este “Academia de Studii Economice” din Bucuresti”, a concluzionat una dintre cele douã sefe de promotie.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ