spot_imgspot_img
spot_img
-1.4 C
Vaslui
09-dec.-2023

Mare sărbătoare pentru ortodoxie: Adormirea Maicii Domnului! Este ziua hramului pentru multe sfinte lăcașe din județul Vaslui!

- Advertisement -

CREDINȚĂ… Praznicul Adormirii Maicii Domnului este cea mai de seamă dintre sărbătorile Preasfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu. În Sfânta Scriptură nu aflăm nimic despre Adormirea Maicii Domnului. În schimb, cantările și imnele de la Vecernia și Utrenia sărbătorii ne vestesc adevărata tradiție a Bisericii în această privință. În județul Vaslui, numeroase biserici au hramul de ziua Adormirii Maicii Domnului, dar și trei dintre cele mai frumoase mănăstiri ale locului: Bujoreni, Florești și Moreni. Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Ignatie a răspuns invitației de a participa la sărbătoarea de la Putna, unde este prezent și însuși Preafericitul Daniel, Patriarhul României.    Șapte ierarhi participă alături de Patriarh la hramul Mănăstirii Putna din acest an: Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie al Hușilor, Preasfințitul Veniamin al Basarabiei de Sud, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul și Preasfințitul Damaschin Dorneanul.

Luni, tot la Putna, Patriarhul Daniel va participa, alături de Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, și la Congresul Studențesc Aniversar organizat de studenții români din țară și diaspora cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni. „Coincidența este evidentă. În 1871 Adunarea de la Putna și Congresul studentților au avut loc într-un week-end. Au început sâmbătă, în 14 august 1871, au continuat duminică și s-au terminat în 16 august 1871. Această binecuvântată coincidență ne arată că Dumnezeu lucrează în mod surprinzător, face minuni pentru a arăta iubirea Sa față de cei care răspund cu iubire chemării Sale”, a spus Preafericitul Daniel.

“La Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut stricăciunea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt”

“Când a binevoit Hristos, Dumnezeul nostru, să ia la Sine pe Maica Sa, atunci, cu trei zile mai înainte, a rânduit ca ea să cunoască printr-un Înger mutarea de pe pământ la viața cerească. Deci, înștiințându-se Născătoarea de Dumnezeu despre aceasta, s-a bucurat mult și s-a suit degrabă în Muntele Măslinilor, ca să se roage. S-a întors apoi acasă și a pregătit toate cele de îngropare, încredințând pe cele de aproape ale ei că, mutându-se la ceruri, nu numai că nu le va uita, ci pe toată lumea o va cerceta și o va ocroti. Ea a împărțit văduvelor sărace veșmintele sale, apoi, luându-și iertare de la toți și așezându-se pe pat, a făcut rugăciune pentru întărirea lumii și pentru viețuirea în pace. Și, binecuvântând pe toți cei de față, și-a dat sufletul în mâinile Fiului și Dumnezeului ei. Multe vindecări s-au împărțit atunci tuturor celor bolnavi, prin binecuvântarea ei.

Și s-a făcut atunci tunet mare și au venit de la marginile lumii, ca pe niște nori, toți Apostolii lui Hristos la casa Maicii Domnului, din Ierusalim. Și, începând Petru cântarea cea de îngropare, Apostolii au ridicat patul și au însoțit la mormânt trupul cel primitor de Dumnezeu. Și, sosind în satul Ghetsimani și așezând în mormânt trupul Maicii Domnului, Apostolii au zăbovit acolo încă trei zile, așteptându-l pe Sfântul Apostol Toma, care, din rânduială dumnezeiască, lipsea.

Și, sosind, Sfântul Apostol Toma s-a întristat, fiindcă nu se învrednicise a mai vedea chipul Maicii Domnului, ca și ceilalți Apostoli. Deci, cu hotărâre de obște, s-a deschis mormântul pentru el. Și, dacă s-a deschis, s-au minunat, că au aflat mormântul fără sfântul ei trup, fiind numai giulgiul lăsat, ca mângâiere și mărturie neîndoielnică a mutării Născătoarei de Dumnezeu la ceruri cu trupul.

Așadar, după credința Sfintei noastre Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut stricăciunea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și preaslăvit, a fost mutată și cu trupul la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitorul, ea a fost dusă la ceruri de Îngeri, nu prin puterea ei proprie, ci prin voința Fiului ei, Domnul nostru Iisus Hristos; iar acolo, în ceruri, se roagă de-a pururi pentru noi. Să avem, așadar, mare încredere în ocrotirea ei, pentru că ea singură poate mijloci înaintea lui Dumnezeu cu îndrăznire de mamă.

Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, Hristoase Dumnezeule, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin” (sursa: basilica.ro).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. La ce s-a mai fi chinuit toate națiile si NASA sa zboare pe Marte
    Toaca bani de aiurea, angajau un popa si zburau in ceruri :)) ieftin ca bradul

  2. Pt. „eu” –
    Sunteți un ignorant crunt, care mă face să mă mir că are capacitatea de a folosi internetul , un om care sper sa se trezească la realitate cat mai repede, daca mai poate !
    Și voi, cei de la V.N. ar trebui sa cenzurați anumite porțiuni ale unor comentarii , care sunt așa de departe de normalitate! Mulțumesc !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.