18.2 C
Vaslui
03-oct.-2022

Marea pãcãlealã a pâinii toxice (foto)

- Advertisement -

ADEVÃRUL Vasluienii pot sta linistiti, asa-zisa problemã a pâinii periculoase pentru sãnãtate, lansatã ieri, este o informatie falsã. Traian Petcu, directorul executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, garanteazã cã pâinea care ajunge pe mesele cetãtenilor este cât se poate de sãnãtoasã. Mai mult, vasluienii pot gãsi pe piatã inclusiv pâine coaptã la vatrã pe lemne. „Cuptoarele pe care le folosim sunt de cea mai bunã calitate, construite din cãrãmizi învelite în inox pentru a putea fi curãtate, nici vorbã de azbest. Cuptoarele sunt pe bazã de lemne si nu pe gaz, datoritã acestui lucru pâinea este mult mai gustoasã”, a declarat Florin Dobârceanu, patronul de la „Porumbelul Alb”.

Vasluienii au intrat în panicã dupã ce au aflat cã pâinea pe care o consumã zilnic este periculoasã pentru sãnãtate, deoarece azbestul s-ar numãra printre componentele cuptoarelor brutarilor. Azbestul este un material care are un caracter nociv asupra sãnãtãtii, simpla expunere având ca efecte azbestoza, cancerul pulmonar sau mezoteliomul. Informatia a fost infirmatã de conducerea DSVSA, dar si de producãtorii locali. „Cetãtenii pot sã stea linistiti. Pâinea la noi, în Vaslui, nu are nicio problemã. Toate controalele noastre efectuate nu au scos în evidentã cã ar fi o problemã majorã în brutãriile din Vaslui, mai mult decât atât, stiti si dumneavoastrã cã brutãriile trimit la laborator probe de fãinã si pâine si nu s-a constatat nicio problemã. În concluzie, în calitatea mea de director al DSVSA le spun tuturor <<Mâncati cu încredere pâine, mai ales pe cea a producãtorilor vasluieni”, a declarat Traian Petcu, director al DSVSA.

Producãtorii locali, revoltati

Producãtorii locali sunt de pãrere cã o persoanã rãu intentionatã a lansat pe piatã zvonul conform cãruia cuptoarele lor ar avea în componentã azbest, pentru a le pune bete în roate. Acestia sustin cã au cuptoare de ultimã generatie, performante, realizate din materiale verificate si cã pâinea produsã de ei este sãnãtoasã si de înaltã calitate.

„Cuptoarele sunt din cãrãmizi, învelite în inox”

„Cuptoarele pe care le folosim sunt de cea mai bunã calitate, construite din cãrãmizi învelite în inox pentru a putea fi curãtate, nici vorbã de azbest. Cuptoarele sunt pe bazã de lemne si nu pe gaz, datoritã acestui lucru pâinea este mult mai gustoasã. Lucrãm cu retete traditionale, cu maiele, nu o facem prin metoda directã, cu emulgatori. Oamenii o pot cumpãra linistiti, este sãnãtoasã, de cea mai bunã calitate. Sunt convins 100% cã niciun producãtor de pâine din Vaslui nu foloseste cuptoare care sã aibã în componentã azbest”, a declarat Florin Dobârceanu, patronul de la „Porumbelul Alb”.

„Scopul a fost sã loveascã producãtorii care sunt pe piatã”

„Zvonul acesta este pornit de la o persoanã care vrea sã introducã pe piatã alt tip de vatrã. Scopul a fost sã loveascã producãtorii care sunt în momentul de fatã pe piatã. Persoanele care au fãcut publicã informatia au probabil un certificat de la specialisti care atestã acest lucru sau sunt ei mai bine pregãtiti decât cei de la Ministerul Sãnãtãtii. Cuptoarele nu contin azbest, cei de la institutiile specializate au fãcut multe probe, a fost analizatã inclusiv pâinea, dar nu au gãsit nimic în neregulã. Dacã ar fi fost adevãratã aceastã informatie cu sigurantã nu am mai fi primit autorizatie, s-ar fi oprit fabricatia”, a declarat Stefan Carp, patronul de la „Fanion”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.