spot_img
15.2 C
Vaslui
11-oct.-2024
spot_img

Marius Perianu, redactor-sef adj. la Gazeta Matematicã: „Vasluiul este un punct pe harta Matematicii si nu multe judete îsi asumã ceea ce, iatã, îsi asumã profesorii de aici”

- Advertisement -

PRIMUL PAS… Vineri este ultima zi în Tabãra de Varã pentru pregãtirea elevilor capabili de performantã de la Husi, cea dintâi activitate din cele cinci planificate în cadrul ambitiosului proiect „Performantã în Matematica vasluianã”, initiat de profesorul Adrian Talasman si sprijinit cu toatã deschiderea de prof. Manuela Iacob, directorul Colegiului National „Cuza Vodã” Husi, precum si de Inspectoratul Scolar, de Societatea de Stiinte Matematice si, nu în ultimul rând, de Ionel Sandu, managerul societãtii Radical Grup, cel care a fãcut un gest filantropic fãrã precedent, pentru pregãtirea celor 40 de olimpici cu minti strãlucite. Mai exact, Ionel Sandu a fost de acord sã fie unic sustinãtor financiar al acestui eveniment de exceptie, creând astfel un precedent local fericit si, totodatã, un exemplu pentru mediul de afaceri care poate contribui în acest fel la formarea unei generatii puternice de matematicieni, atât de necesarã în dezvoltarea unei tãri. „Vasluiul este un punct pe harta Matematicii”, a spus Marius Perianu, unul dintre cei mai valorosi profesori de Matematicã ai României si, totodatã, redactor-sef adjunct al revistei Gazeta Matematicã. Marius Perianu a fost unul dintre invitatii speciali în Tabãra performantei de la Husi si, la fel ca profesorul Artur Bãlãucã sau profesoara Adina Ciomaga, s-a declarat plãcut surprins de tot continutul unui eveniment reprezentativ pentru întreg judetul.

„Filiala Vaslui a Societãtii de Stiinte Matematice a fost într-un proces de reorganizare, dar, iatã, si de reafirmare, pentru cã Vasluiul, totusi, reprezintã un punct pe harta Matematicii. Acum 24 de ani, prin 1998, sã nu mã însel, a organizat si Olimpiada nationalã, adicã nu sunt multe judete care sã îsi asume asa ceva. Sunt profesori aici care propun subiecte si pentru Gazeta Matematicã, si pentru concursuri de Matematicã, adicã este o comunitate care se vede! Iatã, dacã si comunitatea localã, mai exact comunitatea de afaceri, întelege sã sprijine efortul acestor oameni, cu atât este un motiv de bucurie pentru noi. Mai ales, în aceste zile, în care se vorbeste foarte pe larg despre schimbãri la nivelul Învãtãmântului din România, iatã cã trebuie datã foarte multã atentie la ceea ce se întâmplã în Matematicã, atât ca domeniu de studiu, cât mai ales despre impactul Matematicii în viata si societatea româneascã. Acum, judecând la rece, practic, orice domeniu al activitãtii depinde de Matematicã. Nu existã niciun fel de industrie care sã nu beneficieze de pe urma mânuitorilor de Matematicã sau, mai bine zis, al absolventilor profilurilor unde Matematica apare ca obiect de studiu. De exemplu, un studiu fãcut de Societatea de Matematicã francezã si care aratã cã în Franta, impactul Matematicii în domeniile economice este de 94%”, a spus profesorul Marius Perianu, redactorul-sef adjunct al revistei Gazeta Matematicã.

„De la un moment încolo sau, mai bine spus, de la un anumit nivel al afacerii, conducãtorii de firme si-au dat seama cã au nevoie de oameni cu o gândire matematicã solidã”

„Sã stiti cã sprijinul pe care oamenii de afaceri îl oferã Matematicii nu este unul surprinzãtor. De la un moment încolo sau, mai bine spus, de la un anumit nivel al afacerii, conducãtorii de firme si-au dat seama cã au nevoie de oameni pregãtiti care sã dispunã de o gândire matematicã solidã. Chiar dacã în afaceri nu aplici logaritmi, nu calculezi integrale, nu aplici nu stiu ce formule de derivare, însã în afaceri, ca si în alte domenii, chiar si în avocaturã sau în Justitie sau multe alte domenii, ai nevoie de o gândire corectã. Ori, ca sã înteleagã toatã lumea, rolul Matematicii în scoalã nu e neaparat de a aplica o formulã, nu stiu, de a calcula aria unui teren sau de a avea o aplicatie directã, practicã, din asta minorã, pentru cã aplicatiile Matematicii în practicã, mai ales în secolul 21, sunt dincolo de puterea noastrã de întelegere. Gânditi-vã la cum functioneazã un telefon mobil. Acolo existã atâta Matematicã, încât nu încape într-un corp întreg de bibliotecã. Dar noi avem nevoie de o gândire matematicã”, a spus profesorul Marius Perianu. 

Marius Perianu, impresionat de olimpicii din Tabãrã, dar si de conditiile oferite de huseni

„Foarte frumos! Sunt chiar plãcut impresionat. Si scoala unde suntem aici, Colegiul National „Cuza Vodã”, mi se pare foarte frumoasã, foarte bine întretinutã, lumea amabilã. Copiii cu care am fãcut acum cursul sunt copii de clasa a VIII-a si a IX-a (din toamnã, n.r.). Au ridicat mâna, au rãspuns, unii dintre ei au fost participanti la Olimpiada Nationalã de Matematicã si atunci ne stiam de pe-acolo, deci erau destul de relaxati. A fost o atmosferã foarte plãcutã”, a mai spus profesorul Marius Perianu, redactorul-sef adjunct al revistei Gazeta Matematicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.