spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
22-feb.-2024

Marko Bela dă să se retragă

- Advertisement -

După 17 ani la şefia UDMR, Marko Bela înclină să facă pasul înapoi, urmând să dea mâine un semnal oficial privind planurile sale în perspectiva Congresului Uniunii, din februarie.

Marko Bela îi ţine în şah pe liderii UDMR, care aşteaptă mâine un anunţ oficial în privinţa planurilor sale pentru şefia Uniunii, astfel încât să se poziţioneze în perspectiva alegerilor din februarie.

Dacă Marko susţine că deocamdată nu a luat o decizie clară în privinţa unei noi candidaturi, lideri ai UDMR spun că acesta înclină, de această dată, după 17 ani, să facă pasul înapoi, preferând să-l împingă în faţă pe Kelemen Hunor. Şi asta în condiţiile în care mulţi dintre colegii săi au încercat să-l convingă, prin toate mijloacele, să nu renunţe la şefia Uniunii.

Situaţia este cu atât mai complicată pentru UDMR cu cât se prefigurează o concurenţă serioasă din partea lui Laszlo Tokes, care lucrează la un nou partid-alternativă pentru electo ratul maghiar.

Pericolul din tabăra lui Tokes

„Decizia îi aparţine domnului preşedinte. Nu cred că trebuie să facă un pas înapoi, dar trebuie să facă un pas lateral, dacă vreţi, rămânând un om important în UDMR. E clar că trebuie reînnoită Uniunea. În profunzime”, este de părere liderul deputaţilor Uniunii, Olosz Gergely, el însuşi unul dintre cei care cochetează cu ideea unei candidaturi la vârful UDMR.

Indiferent de opţiunea lui Marko, a spus el, Uniunea ar trebui, şi după congresul din februarie, să rămână alături de partenerii actuali.

Dincolo de nevoia de reînnoire a Uniunii, Olosz consideră că ar fi necesară şi o reconciliere cu radicalii lui Laszlo Tokes. Şi asta pentru că, în condiţiile divizării electoratului maghiar, acesta riscă să nu mai fie reprezentat în parlament. „Tokes Laszlo trebuie să vină mai aproape de UDMR. Trebuie să ajungem la un consens în UDMR în ceea ce priveşte relaţia noastră. Forţa comunităţii noastre e dacă rămânem într-o singură formaţiune. Eu aş prefera în continuare să fie o singură Uniune şi nu să încercăm să găsim o altă organizaţie politică cu rol de umbrelă”, a spus deputatul UDMR, neexcluzând posibilitatea ca episcopul reformat să se regăsească pe viitor într-o formulă de conducere a UDMR.

„Eu nu cred că Marko Bela trebuie să facă un pas înapoi, dar trebuie să facă un pas în lateral, rămânând un om important în UDMR. E clar că Uniunea trebuie reînnoită. În profunzime.”,
OLOSZ GERGELY, liderul deputaţilor UDMR

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

340 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.