spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Mars împotriva violentei domestice la Vaslui (foto)

- Advertisement -

MARS Ieri, de Ziua Internationalã pentru Combaterea Violentei împotriva Femeilor, pe strãzile municipiului Vaslui, câteva sute de oameni au mãrsãluit pentru a atrage atentia asupra unei probleme din ce în ce mai des întâlnitã în societatea româneascã, violenta domesticã. Marsul a fost organizat de Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui. „Prin marsul de astãzi am vrut sã constientizãm întreaga populatie din municipiul Vaslui cã existã violentã, cã violenta este luatã în seamã de cãtre autoritãti. Ne dorim foarte mult ca acest fenomen, care se manifestã din ce în ce mai pregnant în momentul de fatã, sã fie stopat”, a declarat Ionel Armeanu Stefãnicã, director al DGASPC Vaslui.

Participantii la mars au purtat pe tot parcursul traseului câte o mascã mov, simbol al faptului cã de multe ori oamenii nu vor sã vadã violenta. La final, mãstile au fost scoase, semn cã autoritãtile sunt constiente de actele de violentã produse în comunitate, le pasã si vor sã lupte împotriva lor. La eveniment au luat parte politicieni si autoritãti locale. „Prin marsul de astãzi am vrut sã constientizãm întreaga populatie din municipiul Vaslui cã existã violentã, cã violenta este luatã în seamã de cãtre autoritãti. Ne dorim foarte mult ca acest fenomen, care se manifestã din ce în ce mai pregnant în momentul de fatã, sã fie stopat si în felul acesta atât copiii cât si ceilalti oameni sã trãiascã fãrã fricã de agresivitate, de violentã. Astãzi încheiem o actiune care s-a desfãsurat pe parcursul a mai mult de 20 de zile. Noi am aderat la propunerea unei fundatii din Elvetia la care au aderat peste 120 de tãri si în cadrul programului, pe lângã acest mars, am avut si am participat la mai multe actiuni, atât la nivelul judetului cât si la nivel national. Un numãr îngrijorãtor de mare de femei agresate ajung la centrele noastre care sunt mereu pline. Avem centre la Vaslui, la Bârlad, un centru privat la Husi, care fac cu greu fatã solicitãrilor. În ultimul timp, este îmbucurãtor cã aceste centre au intrat în constiinta oamenilor si de fiecare datã când este nevoie apeleazã la ele fie direct, fie prin intermediul altor institutii ale statului”, a declarat Ionel Armeanu Stefãnicã, director al DGASPC Vaslui.

„Este un moment în care toti ar trebui sã dea mãstile jos”

„Am participat la acest mars pentru a determina lumea sã constientizeze faptul cã existã violentã la toate nivelurile si noi, ca si legislativ, facem ceea ce trebuie ca Legea 217 care a apãrut în 2003 si modificatã în 2012 prin Legea 25 sã fie pusã în aplicare. Dar pentru aceasta trebuie ca persoanele abuzate sã fie constiente cã existã legislatie si cã oricând pot apela la aceasta si prin organele abilitate sã se ia mãsurile în consecintã. Este un moment în care toatã lumea ar trebui sã dea mãstile jos, atât victima cât si noi, cei care suntem pe lângã victime, pentru cã întotdeauna existã aceastã retinere de a face public aceste abuzuri. Cred cã acest mars si-a atins scopul si sperãm ca din ce în ce mai multe femei si bãrbati, pentru cã nu este vorba numai de femei, sã aducã celor în drept toate situatiile de abuzuri”, a declarat senatorul Doina Silistru.

„Eu sunt partizanul înãspririi legilor împotriva celor care se dedau la acte de violentã”

„Din pãcate, violenta este un fenomen prezent în societatea româneascã nu numai în familie, este prezent si în stradã, precum si în cartierele marilor orase. Presa ne pune la dispozitie zilnic evenimente neplãcute de acest gen. Am participat la evenimentul organizat de Directia pentru Protectia Copilului si de domnul director Armeanu tocmai pentru a transmite acest mesaj. Eu sunt partizanul înãspririi legilor si pedepselor împotriva celor care se dedau la acte de violentã, indiferent cã este vorba de violenta în familie sau de alte forme de violentã. Pânã când cetãteanul nu va fi constient cã în statul român sunt legi care se aplicã, el va continua sã dea curs instinctelor”, a declarat prefectul Radu Renga.

„Mâna grea a bãrbatului, dupã muncã, este fãcutã pentru mângâiere, nu pentru lovire”

„Actiunea de astãzi, dupã cum ati vãzut, a însemnat o formã de constientizare cã violenta nu este bunã în nicio împrejurare. Mâna grea a bãrbatului, dupã muncã, este fãcutã pentru mângâiere, nu pentru lovire. Din nefericire si în judetul Vaslui violenta a escaladat si noi nu trebuie sã rãmânem indiferenti. Actiunea de astãzi încununeazã actiuni care se deruleazã prin intermediul Consiliului Judetean, DGASPC si sper sã aibã un impact major în judetul nostru”, a declarat Corneliu Bichinet, vicepresedinte al CJ Vaslui.

„Sperãm ca mesajele care au fost transmise aici sã ajungã în comunitate”

„Sunt bucuros cã am putut sã particip la o astfel de manifestare, un mars care sã atragã atentia asupra violentei din familie. Primãria Vaslui, prin Directia de Asistentã Socialã, a cãutat sã fie aproape de prietenii si colegii nostri de la DGASPC Vaslui. Suntem constienti de importanta unei astfel de manifestãri. Sperãm ca ea sã aibã un ecou deosebit si mesajele care au fost transmise aici sã ajungã în comunitate, iar necazurile cu care ne confruntãm în munca noastrã de zi cu zi în asistenta socialã sã scadã din ce în ce mai mult”, a declarat viceprimarul Sorin Radu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.