spot_img
23.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Mãrturii din infern

- Advertisement -

O noapte cu sinistratii

DECLARATIE „De la ora 17 nu a venit nicio frezã. Am fost tinuti aici de politie, pe motiv cã în acea zonã se lucreazã. Nu se lucra. Au venit acum seara si vor sã arate cã rup muntii. În loc sã cheme plugurile, au chemat mascatii. Când ne-am apropiat sã-i întrebãm cât mai dureazã, au scos pistolul, iar mascatii ne-au îmbrâncit si ne-au bãgat cu forta în masini. S-au speriat oamenii. Tipau femeile, copiii”, au povestit soferii blocati marti în apropiere de Vama Albita.

BLOCATI Obosealã, nervi întinsi la maxim si multe ore în frig. Asta au avut de îndurat, în urmã cu douã nopti, sute de basarabeni porniti cãtre casã, dar pe care vremea nefavorabilã i-a prins pe drum. Marti, în apropiere de Vama Albita, viscolul a blocat unele portiuni de drum, asa cã accesul în zonã a fost blocat, spre disperarea soferilor grãbiti sã ajungã la destinatie. Aproape de miezul noptii, coloana uriasã de masini formatã s-a pus în miscare, nu înainte însã ca unii soferi, sãtui sã astepte în frig, sã încerce sã forteze bariera fãcutã de fortele de ordine la iesirea din municipiul Husi. A fost nevoie de interventia trupelor speciale pentru restabilirea ordinii.

Haosul s-a instalat, în apropiere de Albita, marti dimineata. Sute de basarabeni care se întorceau din vacantã s-au trezit înzãpeziti, la doar câtiva kilometri de granitã. Peste 300 de pasageri din opt autocare si alti zeci de soferi au fost scosi din nãmeti de armatã, unii dintre ei fiind cazati temporar la primãria din Husi. Spre searã, situatia a degenerat, în conditiile în care accesul cãtre vama a fost închis pânã la oprirea viscolului, iar în zona s-a format o coloanã de masini lungã de câtiva kilometri. Nervosi, oamenii au încercat sã forteze bariera de la iesirea din Husi, iar unul dintre soferi chiar a reusit, fiind la un pas sã loveasca un agent de circulatie. A fost oprit însã în vamã, a fost sanctionat cu 280 de lei, 4 puncte amendã si i s-a ridicat permisul pentru 30 de zile. Oamenii s-au arãtat nemultumiti de faptul cã a întârziat interventia utilajelor de deszãpezire. „De la ora 17 nu a venit nicio frezã. Am fost tinuti aici de politie, pe motiv cã în acea zonã se lucreazã. Nu se lucra. Au venit acum seara si vor sã arate cã rup muntii. În loc sã cheme plugurile, au chemat mascatii. Când ne-am apropiat sã-i întrebãm cât mai dureazã, au scos pistolul, iar mascatii ne-au îmbrâncit si ne-au bãgat cu forta în masini. S-au speriat oamenii. Tipau femeile, copiii”, au povestit soferii. În majoritatea masinilor erau copii. „Am copil de câteva luni. Stãm de sase ore aici. Doi bãieti de-ai nostri au trecut încolo si au ajuns deja la Chisinãu. E bãtaie de joc! Pentru ce atâta teatru, pentru ce ne tin aici?! Sunt multi copii, sunt flãmânzi, s-au plictisit. Unii încep mâine scoala. Nu se poate sã fim tinuti aici degeaba. Drumul e bun, avem masini bune, sã ne lase sã trecem!”. Degeaba au încercat politistii sã le explice oamenilor cã existã riscul sã rãmânã blocati în câmp dacã o singurã masinã se împotmoleste si cã e mai bine sã astepte deblocarea zonei. Basarabenii au cerut imperativ sã se deschidã drumul. „Mi-am pierdut rãbdarea, am de fãcut o injectie, pe copil îl doare capul de obosealã. Nu mai putem. Mergem acasã dupã o vacantã la Brasov. Nu ne-am închipuit cã vom sta atâtea ore în drum, degeaba, la doi pasi de granitã! Este un abuz, o provocare!”, mai spuneau oamenii. Mai multe echipaje de la Inspectoratul de Jandarmi, Politie si Politia de Frontierã au creat o barierã la iesirea din oras si au pãstrat ordinea în zonã. Înainte de miezul noptii, cele câteva sute de turisme, autocare, tir-uri si microbuze s-au urnit din loc. Însotiti de masini de politie, oamenii au ajuns în sigurantã în vamã si apoi si-au continuat drumul cãtre case.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.