spot_imgspot_img
27.3 C
Vaslui
26-sept.-2023

Masã de Crãciun de la cantina socialã, pentru 200 de vasluieni

- Advertisement -

Sãrbãtori amãrâte, pentru cei mai necãjiti

NECÃJITI… În general, sãrbãtorile de iarnã aduc cu ele bucurie, dar nu si pentru cei care chiar nu au ce pune pe masã. La Vaslui în aceastã situatie sunt aproape 200 de persoane, este vorba de cei cu venituri reduse, oameni ai strãzii, dar si bolnavi sau pensionari. În mod obisnuit, acestia sunt beneficiarii unei mese calde oferite de cantina socialã a primãriei, iar din nefericire doar acest statut le garanteazã si anul acesta masa de Crãciun.

Zilnic, în jurul orei 11.00, sãrmanii Vasluiului trec pragul cantinei sociale pentru a-si lua probabil unica lor masã; unii vin, se aseazã la mese, se încãlzesc, socializeazã, altii vin cu caserole sã-si ia mâncarea acasã, cei mai multi procedeazã astfel, merg acasã si îsi împart ratia cu familia. Din cele 200 de portii pe care bucãtãresele cantinei le pregãtesc zilnic , 32 sunt livrate la domiciliu beneficiarilor nedeplasabili, bãtrâni bolnavi cu pensii mizere si persoanelor cu handicap. Pe unii din „clientii” cantinei îi întâlnesti zi de zi pe stradã, pe altii îi simti cã doar nevoia îi sileste sã se alãture peisajului, oricum privelistea sensibilizeazã. Pentru a mânca la cantina socialã oamenii cu situatii dificile trebuie sã fie luati în evidenta primãriei, sã fie civilizatI, sã nu se prezinte în stare de ebrietate la masã si sã nu absenteze mai mult de trei zile consecutiv, altfel li se suspendã dreptul la masã. Meniul celor de aici, douã feluri de mâncare si desert se încadreazã în 6 lei pe zi, iar în zilele în care angajatii cantinei sunt liberi primesc pachete cu hranã rece. ” Meniurile se stabilesc la sfârsit de sãptãmânã, dar întotdeauna includ o ciorbã de legume, de fasole, de carne, o supã, pentru felul doi tocanã, pilaf, iahnie de fasole, pâine, murãturi, iar la desert au când eugenii, când au altceva, le facem o datã pe sãptãmânã si gogosi, mâncare prospãtã si bunã care sã se încadreze în costul zilei, 6 lei. Sunt unii care vin si mănâncã aici, dar majoritatea vin si îsi iau portiile acasã, pentru cã le este jenã, sau au copii multi si trebuie sã împartã”, a explicat una din angajatele cantinei. De sãrbãtori, pentru ei se repetã aceeasi poveste, primesc pachete cu hranã rece care sã le ajungã pentru toate zilele de Crãciun, dar ca în fiecare an, municipalitatea le va pune în pachete celor care nu-si permit pe masa de Crãciun „ceva mai special”. „Cu ocazia sãrbãtorilor se vor pregãti 201 de pachete care, pe lângã hrana rece pe care beneficiarii serviciilor noastre o primesc când nu se lucreazã la cantina socialã, ei vor mai primi si câte un salam, un cozonac, fructe, câteva bmboane de pom si poate pentru cei care au totusi unde sã-si gãteascã câte un pui” a declarat Bogdan Cristea, seful cantinei sociale.

Cazul unei femei disperate

Claudia are patru copii, pentru un bãnut munceste pe unde apucã, dar de mai bine de trei ani masa de la cantina socială e stâlpul familei ei.” Sunt înscrisã la cantinã de vreo trei ani, ce să fac… sã am si eu o mâncare caldã la copiii mei. Eu vin mereu si iau de aici trei portii de mâncare, nu mãnânc niciodatã aici, merg acasã si le dau la copii. Suntem foarte multumiti, mâncare e bunã e caldã, doamnele sunt foarte drăgute cu noi, când nu lucreazã ne dau pachete, în fiecare an ne-au făcut si pachete de sãrbãtori cã altfel am rãmâne cu masa goalã.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.