19.7 C
Vaslui
14-aug.-2022

Mascații au intrat peste “nemții” din Murgeni, Zorleni, Bârlad și Băcești, care au înșelat cu peste un million de euro statul german! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

PERCHEZIȚII… Ample percheziții domiciliare au avut loc la locuințele  mai  multor persoane de etnie rromă, din Bârlad, Zorleni, Băcani și Murgeni. La acțiune  au participat  polițiști de la Crimă  Organizată  (SCCO Vaslui și BCCO Iași, coordonați de procurorii DIICOT Vaslui, sprijiniți de jandarmii din Vaslui și Bacău). Concret, este vorba despre o anchetă  a autorităților  germane, iar DIICOT București a executat trei ordine europene de anchetă, în care sunt  vizate 16 persoane, din Bârlad, Zorleni, Băcești și Murgeni. Au fost aduse la Poliția Bârlad în jur de 80 de persoane, iar până la închiderea ediției au fost audiate, în calitate de suspecți, un număr de 45 de persoane. În cadrul acțiunii a fost pus în aplicare în Murgeni, un mandat european de arestare, persoana solicitată fiind prezentată, după audiere, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, în vederea sesizării instanței de judecată. În plus, 4 persoane au fost arestate în Germania. Acuzațiile aduse celor care au fost duși la audieri sunt grave și vizează un prejudiciu de peste 1 milion de euro. Un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală, în perioada 2014-2017, a recrutat, prin inducerea în eroare cu privire la obținerea unor locuri de muncă sau prin constrângerea exercitată în vederea achitării unor datorii contractate anterior, familii vulnerabile din România, cu o situație financiară precară, pe care le-au relocat temporar în Germania, în vederea obținerii indemnizațiilor acordate de statul german pentru creșterea și îngrijirea copiilor minori, precum și alte ajutoare sociale.

Pe 28 iunie a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigații Criminale au coordonat efectuarea a 15 percheziții domiciliare pe raza teritorială a județului Vaslui. Activitățile au fost desfășurate în baza a trei ordine europene de anchetă emise de autoritățile judiciare din Germania, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și evaziune fiscală în domeniul asigurărilor sociale.

Simultan, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 29 de percheziții domiciliare privind activitatea aceluiași grup infracțional. “Cercetările efectuate de către autoritățile judiciare din Germania vizează activitatea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală, în urma căreia statul german a fost prejudiciat cu peste 1 milion de euro. În fapt s-a reținut că, în perioada 2014-2017, membrii grupului infracțional organizat au recrutat, prin inducerea în eroare cu privire la obținerea unor locuri de muncă sau prin constrângerea exercitată în vederea achitării unor datorii contractate anterior, familii vulnerabile din România, cu o situație financiară precară, pe care le-au relocat temporar în Germania, în vederea obținerii indemnizațiilor acordate de statul german pentru creșterea și îngrijirea copiilor minori, precum și alte ajutoare sociale. Astfel, odată ajunse pe teritoriul statului german, familiile provenite din România au fost cazate de membrii grupului infracțional organizat, care au deschis conturi bancare pe numele acestora (cardurile bancare rămânând în posesia membrilor grupului infracțional organizat), și le-au solicitat să depună documentele necesare în vederea obținerii ajutoarelor sociale. Imediat după ce erau plătite prestațiile sociale, familiile erau trimise înapoi în România de către membrii grupului infracțional organizat, care au continuat să încaseze sumele de bani plătite cu titlu de ajutoare sociale pentru familiile care părăsiseră teritoriul acestui stat. Acționând în această modalitate, membrii grupului infracțional organizat au prejudiciat statul german, având în vedere faptul că reședința obișnuită în Germania este o condiție pentru a solicita și primi indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copiilor minori”, spun în comunicat procurorii DIICOT – Sediul Central.

Cum lucrează grupurile infracționale etnice. De necrezut cât tupeu au!

Această razie făcută sub supravegherea a doi procurori din Germania nu este prima la noi în județ! În 2019, au venit autoritățile din Franța, tot la Murgeni, Zorleni, Bârlad și Băcești. Acolo, “francezii” din localitățile enumerate, au înșelat statul cu peste 1,7 milioane de euro, făcând dosare de ajutor social false, unde treceau fictiv copii pentru a primi indemnizația de alocație. După descoperirea falsurilor grosolane din Franța, grupurile infracționale, conduse de câte un lider, cum este și în Simila unul, și la Murgeni unul, precum și la Bârlad, ca și la Băcești, au avut alte idei de “success” cu înșelăciunile, pentru a face milioane de euro, în afară de clasica afacere cu dosarele sociale. Au făcut rost de diplome false de diferite meserii, cu studii superioare: ingineri, doctori, farmaciști, etc. Și ei nu aveau nici măcar liceul! Cu diplomele respective și-au făcut societăți comerciale, iar în perioada pandemiei au depus solicitări la stat (Germania și Anglia, că în Franța erau deja “compromiși”), să fie despăgubiți, că au intrat în faliment din cauză de… pandemie! Emigrând cînd într-un stat când în altul, pentru a li se șterge urmele, au obținut destui bani, sute de mii de euro sau milioane! Au venit apoi în România, țara tuturor posibilităților, de unde își făceau rost de diplome false, au început să cumpere terenuri, case, mașini scumpe, deși ei prin străinătățuri nu au muncit nicio zi, doar au înșelat statul – Germania sau Anglia! Așa descriu unii dintre ei, lăudându-se, cum se fac banii prin “Germănica sau Englitera”, dar și prin România de multe ori. Așa răsar castelele cu turnulețe și șoselele se umplu de “șoferi” ingineri, doctori etc, “călare” pe BMW-uri sau Audi, ori cine știe ce marcă de Jeep…. Noroc că mai vin cei din UE după paguba făcută statului lor de “români”, că după pagubele din România, nu vine nimeni.

Audierile continuă!

“Perchezițiile domiciliare au fost efectuate de către polițiștii din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigații Criminale și IPJ Vaslui (inclusiv criminaliști și membri ai echipelor de acțiuni speciale ale Poliției Române).

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri care au legătură cu activitatea infracțională. De asemenea, au fost audiate, până în acest moment, în calitate de suspecți, un număr de 45 de persoane. În cadrul acțiunii a fost pus în aplicare pe raza județului Vaslui un mandat european de arestare, persoana solicitată fiind prezentată, după audiere, parchetului competent în vederea sesizării instanței de judecată. În plus, 4 persoane au fost arestate în Germania.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, care a organizat 4 întâlniri de coordonare. Acțiunea comună a beneficiat de sprijinul analiștilor din cadrul EUROPOL care a asigurat și schimbul de informații. Activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor județene de poliție din Bacău, Galați, Iași, Neamț, Vrancea și Ialomița. La activitățile desfășurate pe teritoriul României au participat 2 procurori din Germania și ofițerul de legătură al BKA la București.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, mai menționează procurorii DIICOT București, în comunicatul emis.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. mai cautati la Negresti, Fistici , la Husi .. ,,, e veche chestia,,,,, acusica se baga bulibasa tiganilor si zice ca din nestiinta si din nevoie si gata .. raman baietii cu case masini, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.