31.1 C
Vaslui
01-iul.-2022

Mascatii au invadat Vasluiul! (foto)

RÂNDURILE Peste 800 de artisti populari din 25 de comune vasluiene, zeci de alãmuri care au suflat pânã seara târziu, diferiti comercianti invitati din alte judete cu obiecte de recuzitã, sute de spectatori si multã voie bunã. Centrul Civic al municipiului Vaslui a devenit, ieri, o scenã imensã în care s-au întrecut zeci de formatii ale artistilor populari din judet. Festivalul de datini si obiceiuri de iarnã organizat de Consiliul Judetean Vaslui în duminica de dinaintea Crãciunului poate fi considerat o reusitã a autoritãtilor în pofida faptului cã anul acesta nu s-au mai acordat pentru participanti premii în bani

Jocurile cu mãsti traditionale, muzica popularã, o întregã paradã a obiceiurilor de Crãciun au tinut, ieri, în Centrul Civic al municipiului Vaslui de dimineatã pânã seara târziu strângând sute de spectatori. Peste 800 de artisti populari din 25 de comune vasluiene s-au întrecut în dansuri si voie bunã. Sute de vasluieni care s-au perindat prin piata devenitã o imensã scenã au putut vedea si “Haiducii” si “Jienii” dar si “Vãlãretul”. Colindele nu au lipsit nici ele din cele peste 30 de momente artistice. “În organizarea evenimentului am avut alãturi ca partener si Primãria Vaslui. A fost un festival mai diferit decât cele din anii trecuti deoarece am avut parte de surprize plãcute. Au participat pentru prima datã “Vãlãretul” de la Husi si “Jienii” de la Drânceni. O premierã a fost invitatia noastrã datã mesterilor de recuzitã specificã datinilor de iarnã din alte judete care ne-au onorat-o. Anul acesta nu am avut premii în bani ca anul trecut. Cu toate acestea, fiecare va primi câte o diplomã”, a declarat Lucian Onciu, directorul centrului. Astfel, vasluienii au putut cumpãra harapnice, capre, ursi, clopotei, etc de la mesteri din judetele Galati, Neamt si Arges. În privinta momentelor artistice s-au evidentiat “Vãlãretul” de la Todiresti, Cozmesti, Dragomiresti dar si Colindele de la Pogonesti.

“Asa demonstrãm cã nu au murit traditiile”

“Este foarte bine cã autoritãtile organizeazã acest festival. Asa demonstrãm cã nu au murit traditiile la Vaslui. În ce ne priveste, pe lângã mãstile de la Vaslui, noi am trimis încã 14 lãutari de exceptie la Nisporeni, în Republica Moldova, la un festival de datini si obiceiuri, unde sperãm sã obtinã un premiu”, a precizat Vasile Novac, primarul comunei Ivãnesti.

Un alai absolut tulburãtor de babe, draci, ursi si capre

“Mi-au plãcut cei de la Dragomiresti, Drânceni, Pungesti, alãturi de cei de la Lipovãt, Cozmesti si Ivãnesti. Valericã Pietraru, dirijorul formatiei Trandafir de la Moldova din Husi, împreunã cu Virginel Solomon, coregraful, au pregãtit, pentru prima datã, un alai absolut tulburãtor de babe, draci ursi si capre. Din punctul meu de vedere, anul acesta as oferi titlul de cetãtean de onoare la trei personalitãti din judet: elevului care a obtinut premiul international în astronomie de la Bârlad, regizorului Corneliu Porumboiu si dirijorului Valericã Pietraru din Husi. Din zone diferite, cei trei au adus o mare cinste judetului Vaslui si mie mândrie în suflet”, a declarat Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here