spot_imgspot_img
6.5 C
Vaslui
04-mart.-2024

Mașinile uzate din municipiul Vaslui vor putea fi casate

- Advertisement -
PROGRAM… Vasluienii care se vor înscrie în acest program vor primi un stimulent de 3000 de lei pe mașina mai veche de 15 ani, fără a fi obligați să-l folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.

PROIECT DE HOTĂRÂRE… Consilierii USR din cadrul Consiliului Local Vaslui au depus, la începutul acestei săptămâni, un proiect de hotărâre prin care propun participarea municipiului reședință de județ la programul pentru casarea autovehiculelor uzate, program finanțat din bugetul local și de către Administrația Fondului de Mediu. Vasluienii care se vor înscrie în acest program vor primi un stimulent de 3000 de lei pe mașina mai veche de 15 ani, fără a fi obligați să-l folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.

Programul privind casarea autovehiculelor uzate, numit, în mod neoficial, Rabla Local, va demara în a doua jumătate a lunii septembrie, potrivit unui anunț al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Mai exact, primăriile își vor putea face, începând din 23 septembrie, conturi de utilizator pentru înscrierea în cadrul programului, iar o săptămână mai târziu vor putea depune cererile de finanțare. Asta înseamnă că, în funcție de implicarea primăriei din localitatea de domiciliu, cei interesați vor putea cere bani pentru casarea mașinilor vechi din 30 septembrie. Prin intermediul programului, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.

„Este necesar ca hotărârea din Consiliul Local să fie dezbătută și votată cât mai repede”

Pentru a nu pierde această oportunitate de a scăpa de mașinile uzate de pe străzile din municipiul Vaslui, consilierii USR din cadrul Consiliului Local Vaslui au depus la începutul acestei săptămâni proiectul de hotărâre care permite municipiului Vaslui să se înscrie la acest program. Anunțul a fost făcut de viceprimarul USR, Cătălin Mîndru. „USR municipiul Vaslui a depus astăzi (n.r. luni) la Consiliul Local proiectul prin care propunem participarea municipiului la programul pentru casarea autovehiculelor uzate, finanțat de la bugetul local și de către Administrația Fondului de Mediu. Cetățenii municipiului Vaslui care doresc să primească prima de casare (3000 lei) fără să fie obligați să achiziționeze un autoturism nou trebuie să știe că, fără aprobarea în Consiliului Local a participării la acest proiect, nu pot primi prima de casare. Pentru a veni în sprijinul vasluienilor care își doresc această primă de casare și al majorității celor care doresc curățarea domeniului public de aceste mașini uzate, luând în calcul termenul de 30 septembrie 2022 de deschidere a aplicației pentru depunerea acestor proiecte, este necesar ca hotărârea din Consiliul Local să fie dezbătută și votată cât mai repede”, a declarat viceprimarul Mîndru. Mai trebuie precizat că programul Rabla Local este un program separat față de cele două deja cunoscute, Rabla Clasic, prin care pot cere bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, mai puțin poluante, și Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice sau hibride.

Condițiile pentru solicitanți

Potrivit Ordinului 2.261/2022, cei ce vor dori să-și caseze mașina veche vor trebui să se adreseze primăriei de domiciliu. Pentru a putea cere stimulentul pentru casare, proprietarul unei mașini vechi va trebui să îndeplinească următoarele condiții:

– să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;

– să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;

– să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și cel local;

– să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;

– să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului.

E de subliniat faptul că la acest program de casare a mașinilor vechi nu vor putea participa și firmele, așa cum e cazul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.