spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
27-feb.-2024

„Medalii si ordine militare” la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (VIDEO)

- Advertisement -

EXPOZITIE….Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad organizeazã o nouã expozitie cu tematicã istoricã, intitulatã „Medalii si ordine militare”. Expozitia cuprinde 237 de medalii comemorative si jubiliare, ordine militare, brevete si douã uniforme militare.Toate piesele sunt din colectiile Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. Cea mai veche medalie expusã este din anul 1842. Vernisajul expozitiei va avea loc duminicã la ora 11.00, la sediul muzeului din strada Republicii, nr. 235. Organizator este muzeograful bârlãdean, Mircea Oancã.

Nevoia de recunoastere si recompensare a meritelor individuale, demonstrate în situatii dificile, a fost o tendintã a umanitãtii din toate timpurile si s-a manifestat ca atare încã de la începutul istoriei omenirii. Cãci, asa cum spunea Montesquieu, „natura omului este cea care cere favoruri si distinctii”. Autoritatea unei comunitãti putea distinge în moduri diferite faptele exceptionale în folosul colectivitãtii. Egiptenii distribuiau coliere de onoare, inele si brãtãri. Colierele erau din aur, cu pandantive înfãtisînd capete de leu sau albine (asociate simbolic persoanei faraonului) si erau înmânate solemn de faraon, fie functionarilor merituosi, fie bravilor soldati în fata întregii armate. Ideea de ordin, în sensul de simbol al meritului personal care te face sã apartii unei categorii distincte si distinse, s-a format în Evul Mediu, odatã cu aparitia institutiei Cavaleriei si în perioada Cruciadelor (secolele IX-XIII).

„Prin intermediul acestei expozitii, am încercat realizarea unei sumare incursiuni în istoria medaliilor si ordinelor militare din România. Ultima parte a expozitiei cuprinde 30 de medalii si ordine militare emise în alte tãri. Expozitia poate fi vizionatã pe site-ul muzeului si pe pagina de facebook, iar în muzeu poate fi vãzutã în intervalul 14 februarie – 30 aprilie 2021, cu respectarea conditiilor impuse de lege.”, mentioneazã organizatorul expozitiei, muzeograful Mircea Oancã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.