11.4 C
Vaslui
26-mart.-2023

Medicii cer legalizarea canabisului în scop medical

- Advertisement -

Noi discuții vor avea loc în Parlament, pentru legalizarea canabisului în scopuri medicale. Doctorii îi încurajează pe politicieni să dea aviz pozitiv acestui tratament folosit în întreaga lume, asigurând că stupefiantele prescrise în scopuri medicale nu pot da dependență.

Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor va dezbate, în cursul zilei de astăzi, utilizarea canabisului în scop medicinal, urmând a fi ascultaţi specialişti din mai multe domenii mai ales medicale. Proiectul de act normativ, cunoscut sub numele de „Legea Victoria”, a fost iniţiat de Alexandra Cârstea, a cărei mamă –Victoria – a murit din cauza cancerului. De atunci, Alexandra s-a luptat pentru aprobarea legii, dar fără prea mare succes.

Proiectul de lege prevede, în esență, posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. Proiectul de act normativ prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis și că tratamentul se va prescrie utilizând un formular special ca și în cazul morfinei, pentru un control mai strict al substanțelor active. După ce a trecut de Senat, proiectul nu a mai ajuns la vot în Camera Deputaţilor, primind un punct de vedere nefavorabil din partea Ministerului Sănătăţii, în anul 2021. Ulterior, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat poziția instituției pe care o reprezintă. „Apropo de canabis sau de derivații din canabis. Aici nu este vorba despre punctul de vedere al Ministerului Sănătății, care se schimbă după cum vrea un ministru al Sănătății. E vorba despre respectarea legislației europene în materie, noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului, și în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți – așa cum primește orice alt produs farmaceutic, pentru că ne referim la produse farmaceutice – bineînțeles că și România se va adapta legislației europene. Noi așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului”, a explicat recent Alexandru Rafila…https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/medicii-cer-legalizarea-canabisului-in-scop-2249438.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.