23.9 C
Vaslui
25-mai-2022

Medicul hușean Holicov a luat la ochi femeile care nu mai vor să nască natural!

Dr. Monica Holicov (foto stânga), alături de echipa sa, în sala de nașteri de la Maternitatea Cuza Vodă Iași (sursa foto: Facebook Monica Halicov)

DILEME… Tot mai multe hușence aleg să nască la Iași, la Maternitatea “Cuza Vodă”, iar unul dintre motive este acela că acolo activează de ani buni un medic originar din Huși, Monica Holicov, admirabil și de necontestat în profesia sa! Cu toate acestea, recent, o femeie căreia i-a decedat fătul în pântece la 8 luni de sarcină o acuză public de malpraxis. Medicul Holicov, recunoscut pentru firea extrem de directă și pentru siguranța cu care își face meseria, profită de context și dă o replică tăioasă, din care multe femei au de învățat. Tânăra care îi reproșează acum doctoriței Holicov că e responsabilă de moartea fătului a susținut că voia și ea operație prin cezariană. “Ca să faci operație prin cezariană trebuie să existe un motiv medical bine întemeiat”, spune dr. Holicov, care profită de context și dezvăluie motivele pentru care, în ciuda recomandărilor medicilor, tot mai multe femei nici nu vor să audă de nașterea naturală. “Le e frică de faptul că vor scăpa urina, în timp ce dansează sau râd”, spune medicul, în felul său bun de luat-aminte, de care nu se dezice nici acum, când o cohortă de procurori au descins la Maternitatea “Cuza Vodă”, ca să ancheteze doctorii din spital, pentru faptul că unei femei i-a murit pruncul… acasă.

Niciodată mai mult ca în ultimul an, doctorii din toate specialitățile nu au fost în atenția publică și puși sub lupă! Nici măcar cei de la Huși nu au scăpat, chit că Spitalul “Dimitrie Castroian” nu a fost înrolat în linia întâi, în lupta cu Covid-19. A avut însă în ultima vreme o serie de situații sonore, în care au ajuns să fie certat public inclusiv de medici mari din București, precum conf. dr. Alexandru Ulici, managerul Spitalului “G. Alexandrescu”, pe motiv că nu ar respecta protocoalele medicale; apoi, a fost cazul lui “Marin”, pacientul confundat cu un “boschetar” și trimis acasă, deși avea traumatisme extrem de grave la cap. S-a adăugat apoi și o vâlvă internă, potrivit căreia cadrele medicale nu ar avea materiale de protecție sanitară, însă conducerea unității a explicat că sunt materiale, însă dispar neobișnuit de repede… Cu alte cuvinte, o perioadă tulbure! Dar, iată că nici medicii hușeni activi în alte zone nu au liniște. Medicul Monica Holicov, de pildă, celebru ginecolog la Maternitatea “Cuza Vodă” Iași are parte în aceste zile de un tumult provocat de o femeie, care o acuză de decesul fătului în pântece. Numai că medicul Holicov, recunoscut pentru stilul său franc și foarte sigur în profesia pe care o practică de ani și ani de zile, nu s-a lăsat copleșită și a reacționat așa cum o face mereu. “Nu mă consider vinovată. A murit copilul în burta ei, acasă la ea, în patul ei și a venit trei zile mai târziu să spună că e mort, adică nici măcar nu a simțit. De unde știu că nu și l-a omorât singură? Poate a bătut-o bărbatul, poate a căzut pe scări. Câte mii de cauze sunt pentru care nu poate muri copilul intraunterin? Nu aveam eu motiv să fiu inculpată că am văzut-o pe ea. Da, sunt foarte multe situații, poate a înghițit diazepam și de aceea a venit cu patru zile mai târziu ca să nu iasă nimic la raportul toxicologic. Copilul a făcut stop respirator în burta ei. Câte nu pot să se întâmple? Sunt sute de cazuri, mii de cazuri, de posibilități de moarte subită pentru care nu pot fi descoperite. Nu aveam motiv să o internez”, a spus medicul Holicov. Hușencele de acasă o susțin. “Amândoi băieții mei i-am născut cu doamna doctor Monica Holicov. Este un om excepțional. Toată lumea o caută. Dacă acelei femei i-a murit fătul acasă, la 8 luni de sarcină, ce trebuia să facă doamna doctor Holicov? Să doarmă cu ea în pat, ca să se asigure că are grijă de sarcină? Medicii care greșesc în spitale, da, să plătească! Dar nu îi putem de acum să îi acuzăm pe medicii din spitale, inclusiv pentru ceea ce ni se întâmplă nouă, când suntem, bine-mersi, acasă. Că e deja prea mult. Sunt oameni și ei, cât să mai îndure!”, este mesajul Angelei Pricop, profesoara care a lansat o adevărată dezbatere pe o rețea de socializare, în sprijinul medicului din Huși.

Dr. Monica Holicov: “Deși există o mulțime de riscuri legate de operația în sine, multe paciente doresc să nască prin cezariană fără un motiv medical”

Între timp, medicul Monica Holicov își continuă seria de sfaturi pentru viitoarele mame, știind bine că cele care vor înțelege regulile de bază în timpul sarcinii și se vor informa temeinic de la persoane autorizate, nu vor avea niciodată probleme cu sarcina. Acum le-a luat în vizor pe cele care nici în ruptul capului nu vor să nască natural. “În ultimii 30 de ani, rata cezarienelor a crescut de la 1-2% la aproape 60%. Deși există o mulțime de riscuri legate de operația în sine, multe paciente doresc să nască prin cezariană fără un motiv medical. Dacă te gândești să naști prin cezariană programată, discută cu doctorul tău despre motivele pro și contra și ai încredere în sfaturile lui care, uneori, te vor face să fii mai optimistă și încrezătoare în ceea ce privește nașterea vaginală și poate îți vor schimba opțiunea când vei auzi că cezariana înseamnă tăierea abdomenului și a uterului și implică riscuri mult mai mari decât nașterea naturală, cum ar fi: hemoragia masivă, probleme respiratorii și injurii ale nou-născutului, infecții serioase sau riscuri pentru viitoarele sarcini. Cu toate că noi, ca doctori, enumeram avantajele nașterii naturale, tot mai multe femei optează pentru cezariană electivă, deoarece: 1. sunt ingrijorate că durerea va fi prea mare; 2. vor să fie sigure că vor naște cu doctorul care le-a urmărit sarcina și nu cu un necunoscut care este de gardă; 3. s-ar simți jenate de faptul că multe persoane le vor vedea născând în poziția ginecologică; 4. sunt speriate de epiziotomia (tăierea vaginului de către medic) sau de ruptura vulvara aferentă nașterii; 5. sunt timorate de idea că nașterea vaginală cauzează incontinență urinară și nu vor mai putea în viitor râde, dansa sau chiar merge fără a scăpa urina”, susține medicul Monica Holicov.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

 1. Cine a facut reportaju se stie ca este prietena cu aceasta inculpata Holicov M , rusine ,, ce declaratie si ce scrie,, se contrazice singura,, Diagnosticu este pus de ea,, asa ca are motiv bine intemeiat pentru cezariana cucona! Numai prostii stii sa spui… 👿🤮🤮🤮🤮🤮

 2. O comunistă,care nu vrea să își asume niciun risc,vrea numai să plece cu buzunarele pline,responsabilitate mai deloc dacă se poate. Dacă la cezariana greșește ceva și aduce prejudicii mamei si/sau copilului, vina este a ei și este trasa la raspundere. Dar ea vrea numai nașteri naturale, ca aici daca nu decurge nașterea cum trebuie,automat e vina mamei și ea scapă de orice acuze. Exact cum s-a întâmplat cu acel bebeluș care a murit în burta mamei,în loc să recunoască că a fost ea inepta, da vina pe mama…asta spune multe despre ea ca „medic”…

 3. Pai da, ca nu mai sunt femeile de odiniora, acu vor sa stea degeaba sa puna mana pe un fraier cu bani. Cum sa nasca ele sa le doara p*zda? Mai bine o taie si-l scoate ca si la silicoane a fost la fel. Niste egoiste, p*la a fost buna… exista o anestezie partiala daca va e asa frica cucoanelor. N-ai ce te face cu una care are un copil f mare da in era tehnologiei voi va intoarceti in evul mediu.

  • Tocmai,ca suntem în anul 2021 unde poți alege să nu mai naști ca vaca pe câmp, cum ai fost tu fatata și scăpată în cap,dacă ai asa gândire primitivă!!

   • Fatata ai fost tu jigodie, pe mata n-a duruto p*zda, esti libera sa-ti alegi alt doctor daca nu-ti convine diagnosticul. Daca acepti se numeste acord tacit. Ati invatat de pe net ca tre sa stai numai pe partea stanga si sufoci bebelusul daca placenta e pe stanga dar asa e bine daca asa scrie pe net. Omul pervers cand greseste, intotdeauna cauta un vinovat pentru ceea ce s-a intamplat, ca nu e el, ca nu e vina lui ca a spart borcanul ci a lu ala care l-a pus pe masa. Un bebelus la 8 luni nu e total dezvoltat, ultima luna e foarte importanta, cum sa vii la 8 luni ca vrei cezariana pai mai degraba tu pui in pericol bebelusul. Ai facut tu ceva de vii la 8 luni cu diagnostice de pe internet, nu ai ce te face daca s-a declansat nasterea dar aici e ceva suspect la mijloc. Are dreptate doctorul, poste a batuto ca sa declanseze nasterea, ca valeu nu mai pot… unde e motivul intemeiat pentru cezariana nu inteleg

    • Diagnosticul luat de pe net e pus de două ori de doamnele doctor nu o dată cap pătrat ce ești, ceea ce faci tu acum este hărțuire și se pedepsește conform legii la doamna în cauză nu avea voie să se declanșeze nașterea așa că ,să ai soarta ei e puțin zis!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here