spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Medicul Virgil Musta, înainte de a lua prima doză de vaccin anti-SARS-Cov-2: Majoritatea efectelor secundare sunt la nivelul braţului, acolo unde se injectează

- Advertisement -

Duminică dimineaţa, la ora 8.00, medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, li se administrează prima doză de vaccin împotriva virusului SARS-Cov-2. Printre cei imunizaţi va fi şi cunoscutul medic Virgil Musta.

În 27 decembrie 2020 începe campania de vaccinare împotriva coronavirusului SARS-Cov-2 şi în România. Primii care vor benefica de ser sunt medicii din prima linie. Printre ei se află şi cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara. Este locul de unde luptă împotriva virusului şi dr. Virgil Musta, şeful secţiei COVID, devenit cunoscut şi la nivel naţional în ultimele luni.  Dr. Virgil Musta a acceptat să povestească pentru cititorii Adevărul ce se va întâmpla în perioada următoare.

ADEVĂRUL: Iată că aşteptarea a luat sfârşit, vaccinul a sosit în România. La ce vă gândiţi în aceste clipe?

Dr. Virgil Musta: E un vaccin mult aşteptat de către noi, pentru că e singura noastră şansă să ţinem pandemia sub control. Am văzut că în ultimul timp numărul de cazuri a crescut atât de mult încât sistemul de sănătate a fost pus într-o presiune fantastică. Au murit foarte mulţi oameni. Vaccinul reprezintă o speranţă pentru toţi cei aflaţi în categorie de risc, cât şi a noastră, a cadrelor medicale. Avem speranţa că putem să stăpânim mai bine acest război pe care-l ducem cu virusul. Iată că în întreaga Europa s-a stabilit ca în aceeaşi zi să se înceapă vaccinarea.

– Totul e pregătit deja la Spitalul Victor Babeş din Timişoara?

Noi suntem pregătiţi. Duminică, la ora 8.00, începe vaccinarea personalului medical. Am primit 450 de doze, ceea ce înseamnă în jur de 80 la sută din personal. Câteva persoane nu doresc, ceilalţi care nu fac vaccinarea sunt în perioada de incubaţie a unor boli – unii chiar după COVID, alţii au contraindicaţii majore pentru această vaccinare. Noi, văzând zilnic cu ce ne confruntăm, nu putem să rămânem indiferenţi şi să spunem că nu ne vaccinăm.

– Este un vaccin realizat foarte repede, după o tehnologie nouă. Povestiţi-ne un pic despre el.

Tehnologia asta a mai fost folosită pentru terapie, dar nu în vaccinare. Este un vaccin care foloseşte un ARN mesager ca să poată transmite informaţia genetică şi care acţionează asupra porţiunii S a virusului, proteina cu care virusul se fixează de receptorii celulelor gazdă, astfel reuşind anihilarea acestui virus. Ca principiu, vaccinarea este metoda cea mai eficientă de a preveni boala. În decursul istoriei s-a reuşit eradicarea unor boli prin vaccinare sau diminuarea numărului de cazuri, cum este de exemplu poliomelita.

– Unii oameni se tem, totuşi, de acest vaccin, pentru nu a trecut prea mult timp pentru studii. Ce le spuneţi lor?

E adevărat că au fost studii de scurtă durată, însă tehnologia la ora actuală ne permite să creăm foarte repede, să parcurgem foarte repede anumite stadii de dezvoltare ale unor medicamente sau vaccin, cu la fel de mare performanţă a produsului. Acest vaccin nu are efecte adverse mult mai mari sau mai rele decât marea majoritate a vaccinurilor. Marea majoritate a efectelor sunt la nivelul braţului, acolo unde se injectează, poate apărea o durere, roşeaţă, care în decurs de câteva zile dispare. Mai pot apărea efecte legate de greaţă, astenie, oboseală, ameţeală. Foarte rar au fost depistate efecte mai severe. Dar nici nu se ştie exact dacă aceste efecte s-au datorat vaccinului propriu-zis sau al unei alte comorbidităţi ale respectivului pacient. Am convingerea că va fi bine şi militez pentru vaccinare. Pe de altă parte, vaccinul nu este obligatoriu. Sunt de acord că nimic nu trebuie să fie obligatoriu. Oamenii trebuie să vadă beneficul pe care-l pot avea în urma vaccinării, iar dacă merită atunci să se vaccineze.

Citeste mai mult: adev.ro/qlxb7y

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.