spot_img
spot_img
4.5 C
Vaslui
14-nov.-2024
spot_img

Meditatiile, între modã si necesitate

- Advertisement -

AFACERE Rezultatele dezastruoase ale ultimilor ani scolari, mai ales catastrofele pe care le-au lãsat în urmã ultimele examene de Bacalaureat au fãcut ca lectiile particulare, altã datã practici destinate exclusiv celor care vizau performanta, sã prospere, dezvoltându-se o adevãratã piatã a meditatiilor, piatã care scoate an de an mii de lei din buzunarele pãrintilor care sunt gata sã investeascã oricât si oricând în succesul copilului lor. În timp ce unii elevi încep pregãtirea suplimentarã în pragul claselelor terminale, altii sunt „preparati” de la clasele primare.

Parcã nici bine nu a început anul scolar cã spaima Bacalaureatului si a examenelor natioanle a si început sã se cuibãrascã în mintile elevilor, dar mai ales în sufletul pãrintilor care au început sã se intereseze de meditatii. Preocuparea pentru Bacalaureatul din varã nu-i chinuie numai pe acestia. Se pare cã anul acesta, autoritãtile din educatie au trasat din timp, adicã de pe acum, inspectoratelor scolare sarcina organizãrii de ore gratuite si suplimetare pentru elevii claselor terminale. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Vaslui spun cã deja în mai multe unitãti de învãtãmânt aceste ore suplimentare de pregãtire a Bacalaureatului au început deja si au dat asigurãri cã efectuarea lor va fi atent supravegheatã în toate liceele, dar mai ales în institutiile care au obtinut rezultate foarte proaste anul trecut. Chiar dacã pentru clasele terminale se organizeazã institutionalizat meditatii gratuite, adevãrul este cã elevii nu se înghesuie sã-si aprofundeze cunostintele prin intermediul lor, nici mãcar cei care sunt constienti cã au mare nevoie de ele. Multi dintre elevi, dar mai ales pãrintii acestora merg pe mâna unui meditator particular, majoritatea considerând cã reusita examenului stã numai în puterea lui. Astfel cã aproape orice pãrinte de elev în clasa a XII-a sau a VIII-a face câte un efort si plãteste pentru sedintele de pregãtire între 30-100 de lei, în functie de materie si notorietatea profesorului.

Nota de platã creste direct proportional cu aspiratiile

Pentru tinerii care-si doresc cariere strãlucite si-si doresc sã urmeze cursurile unor institutii de învãtãmânt ca Academia de Politie, Universitatea de Arhitecturã si Urbanism, Universitatea de Medicinã si Farmacie, costurile cu meditatiile sunt si mai mari, pentru cã cei cu posibilitãti financiare se deplaseazã pentru pregãtiri suplimentare la Iasi sau chiar la Bucuresti. „În fiecare sãptãmânã face ore de pregãtire la desen la Bârlad cu un profesor de la Iasi, iar o datã pe lunã merge la un profesor la Bucuresti unde sedita mã costã 100 de lei, la Bârlad profesorul ia doar 50 de lei”, ne-a declat Mihai Popa, tatãl unei eleve care se pregãteste pentru o carierã de arhitect.

Ivestita în meditatii de la clasa I, un soi de politã de asigurare

Meditatiile scapã pãrintii de-o grijã, mai bine zis, îi scapã de fãcutul temelor pentru acasã, mai ales în cazul celor mici care au nevoie de ceva mai multã atentie. Din acest motiv, din ce în ce mai multi elevi ai claselor primare au douã învãtãtoare, una la scoala si alta acasã. „Din ce în ce mai multi pãrinti recurg la meditatii chiar din clasele cele mai mici. De fapt nu este vorba tocmai de meditatii, de sedintele clasice de pregãtire, ci mai degrabã plãtesc un profesor, un învãtãtor sã se ocupe de temele pentru acasã, sã-i asiste pe copii în timpul alocat studiului individual, care la clasa I, clasa a II-a, trebuie ghidat si controlat de pãrinte. Eu sincer cred cã devine un soi de modã în rândul celor care nu au timp sã se implice în pregãtirile lectiilor cu copiii si care-si permit. Pentru ei este un fel de garantie dacã stiu cã si acasã se ocupã un învãtãtor de copilul lor”, ne-a explicat o învãtãtoare pensionarã. Cadrele didactice solicitate pentru astfel de servicii nu le refuzã chiar dacã nu le gãsesc necesare pentru copiii care ar trebui sã se deprindã si cu studiul individual. Neoficial, o astfel de sedintã costã aproximativ 20 de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.