spot_img
22.4 C
Vaslui
20-iun.-2024
spot_img

Mediile de admitere la „Al.I. Cuza” au scazut serios. Vezi si alte rezultate

- Advertisement -

Motivul: noua modalitate de admitere, unde media anilor din liceu nu mai conteaza. Cea mai mare concurenta a fost la Relatii internationale

La Universitatea  „Al.I. Cuza” s-au afisat inca din weekend primele rezultate la admiterea la studiile de licenta. Noua formula de calculare a mediilor de admitere, bazata doar pe notele obtinute la bacalaureat sau pe concurs organizat de facultate, a dus la o scadere drastica a notelor, chiar si a celor de la buget. In unele cazuri sunt diferente de peste un punct fata de mediile de anul trecut, desi inca tinerii absolventi de liceu nu si-au retras dosarele. Dupa ce acestia isi vor exprima optiunea finala si isi vor ridica actele de la facultat ile unde nu vor sa studieze, mediile vor inregistra o scadere si mai mare. La Facultatea de Fizica nu doar ca s-au ocupat mai putin de jumatate din locurile fara taxa scoase la concurs, ci si media de admitere este mai mica de sase. Ultima medie de la buget este 5,87, mai putin cu 1,23 puncte decat anul trecut – 7,10. Cu note la fel de mici s-a intrat si la Teologie Romano-Catolica, unde ultima nota afisata este 6,03, cu 1,29 puncte mai putin decat cea de anul trecut. Diferente ceva mai mici fata de anii precedenti, sub un punct, sunt la Teologie Ortodoxa, concurent  fiind mai ridicata, de aproape doi candidati pe locul bugetat. Cea mai mare nota de admitere a fost obtinuta la specializarea Teologie Pastorala – 7,79 la buget, iar cea mai mica la Arta sacra – 5,88. Desi au fost depuse aproape 1.900 de dosare, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor nu a reusit sa ridice nivelul mediilor. La Stiinte economice s-a intrat cu 8,03 la buget, fata de 8,77 anul trecut. La specializarea Stiinte Administrative, valoarea notei este apropiata de cea din 2011 – 7,40. Anul acesta, la „Cuza”, cele mai cautate domenii de studiu au fost cele de la Filosofie si Stiinte Politice. Daca intrecerea a fost mai ridicata decat la alte specializari, mediile au ramas comparabile cu cele de la sesiunea anterioara. Aproape sapte candidati s-au batut pentru un loc finantat de stat la Relatii Internationale si studii europene, ultima medie cu care s-a intrat fiind 9,50. Concurenta a fost si mai mare la Stiintele Comunicarii, dar ultimul admis la buget a avut media 9,28, cu 10 sutimi mai putin decat in 2011. Astazi se vor afisa rezultatele si la restul facultatilor, cu exceptia Informaticii si Dreptului, unde s-au organizat in acest sfarsit de saptamana probe scrise de concurs.

Admiterea la final la UMF

Duminica s-a incheiat sesiunea inscrierilor la Universitatea de Medicina si Farmacie, fiind validate 2.260 de dosare. La cele mai cautate domenii – Medicina Generala, Medicina Dentara si Farmacie, concurent a medie este de 3,3 concurenti pe locul fara taxa. Tinerii mai au de trecut testul grila de pe 25 iulie, fiind singura lor sansa de a intra la Medicina anul acesta. Toate institut iile de profil din tara vor sustine examenul in aceeasi zi, aspirantii neavand posibilitatea de a-si incerca norocul la mai multe universitati.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.