spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

Mediul privat vasluian gâfâie din greu, în timp ce la buget “plouă” cu majorări salariale și alte privilegii

- Advertisement -
LACĂT… În perioada ianuarie-martie 2023, nu mai puțin de 104 societăți comerciale din județul Vaslui s-au dizolvat, cu 34 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

PROBLEME… Primele trei luni ale anului acesta nu au fost prea grozave pentru multe firme din județul Vaslui, un număr considerabil de companii alegând să își înceteze activitatea în acest prim-trimestru. Potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în perioada ianuarie-martie 2023, nu mai puțin de 104 societăți comerciale din județul Vaslui s-au dizolvat, cu 34 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. O creștere semnificativă se înregistrează și în rândul societăților care și-au suspendat activitatea, cu 30% mai mult decât în anul 2022. În timp ce mediul privat vasluian abia mai respiră, la buget situația se prezintă mult mai bine. Luna trecută, salariile angajaților din Consiliul Județean Vaslui au fost majorate, iar de curând în instituția condusă de Dumitru Buzatu a început să “plouă” cu sporuri și zile libere pentru toți salariații, după ce Direcția de Sănătate Publică a constatat că aceștia muncesc în condiții deosebit de periculoase. De majorări salariale s-au bucurat și salariații DGASPC Vaslui, dar și cei ai Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Vaslui.

Contextul economic pe care îl traversează țara noastră în această perioadă nu este unul deloc bun, crizele provocate mai întâi de pandemia de coronavirus și mai apoi de războiul început de Rusia în Ucraina vecină afectând o serie întreagă de afaceri din domenii diverse de activitate. Astfel, numărul firmelor care și-au pus lacătul pe ușă a continuat să crească și în acest prim trimestru al anului 2023. Când ești societate comercială sau PFA și trebuie să-ți desfășori activitatea într-un județ în care infrastructura rutieră încă suferă, iar președintele de CJ vede mai realizabilă construcția parcurilor industriale în cosmos decât în județul pe care îl păstorește, situația devine și mai complicată, iar acest lucru este confirmat și de cea mai recentă analiză a Oficiului Național al Registrului Comerțului. Conform datelor publicate pe site-ul instituției, în primul trimestru al acestui an, 77 de societăți comerciale din județul Vaslui și-au suspendat activitatea, cu 23 mai multe față de aceeași perioadă a anului 2022. Tot în perioada ianuarie-martie 2023, 104 societăți comerciale și-au dizolvat activitatea, cu 34 mai multe față de primul trimestru al anului trecut.

Mai puține înmatriculări

Grav este nu doar că din ce în ce mai mulți vasluieni aleg să-și închidă afacerile, ci mai ales faptul că din ce în ce mai puțini aleg să își investească banii în județul condus de Dumitru Buzatu. Conform acelorași date furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în perioada 01.01.2023 – 31.03.2023, la nivelul județului Vaslui au fost înmatriculate două întreprinderi familiale, 43 de întreprinderi individuale, 57 de PFA-uri și 231 de SRL-uri, rezultând un total general de 333 de înmatriculări. În aceeași perioadă a anului trecut au fost înmatriculate o întreprindere familială, 46 de întreprinderi individuale, 40 de PFA-uri și 260 de SRL-uri, rezultând un total general de 347 de înmatriculări.

La stat, viața se vede altfel

În timp ce numărul societăților din județul Vaslui care își închid activitatea este în creștere, cel al societăților care se deschid este în scădere. Asta înseamnă locuri de muncă pierdute, înseamnă șomaj, înseamnă că statul pierde impozit pe salarii, pierde impozit pe profit, dar “câștigă” asistați social. Ce fac instituțiile statului în aceste condiții? Măresc și mai mult salariile propriilor angajați, care și așa sunt cu aproximativ 40% mai mari decât cele din mediul privat. S-a întâmplat luna trecută la Consiliul Județean Vaslui, acolo unde majoritatea formată din consilierii PSD-ALDE-Pro România a aprobat un proiect de hotărâre inițiat de președintele CJ, Dumitru Buzatu, prin care veniturile angajaților Consiliului Județean Vaslui, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui și ai Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Vaslui au fost majorate cu câteva sute de lei. În plus, pe lângă salariile de bază, angajații Consiliului Județean Vaslui primesc și spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare, care înseamnă o majorare de 5% a veniturilor. Pe lângă salariile deloc de neglijat, bugetarii mai primesc și indemnizație de hrană – 347 lei/lună, dar și vouchere de vacanță – 1450 lei. În plus, angajații de la Consiliul Județean Vaslui mai beneficiază și de opt zile libere în plus față de ceilalți bugetari din țară din cauza condițiilor “teribile” în care lucrează. Cu un mediu privat din ce în ce mai sugrumat și cu o “castă” a bugetarilor din ce în ce mai privilegiată, Vasluiul va ajunge în scurt timp cel mai sărac județ din țară. Nu o spunem noi, o arată datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind proiecția principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial, care relevă faptul că în anul 2025, PIB-ul pe cap de locuitor în județul Vaslui va fi de 7.878 de euro, ceea ce ne va plasa pe ultimul loc în România. Nici în prezent, județul Vaslui nu stă foarte bine la acest capitol, însă lucrurile s-ar putea îmbunătăți dacă factorii decidenți ar realiza că un mediu privat puternic înseamnă mai multe locuri de muncă, înseamnă mai multă competiție pe piața muncii, care se traduce prin salarii mai mari și implicit mai mulți bani la buget. Pentru asta însă, județul Vaslui are nevoie de conducători care să stabilească punți de comunicare cu orașele din vestul Europei, nu doar cu cele din Republica Moldova, de conducători care să caute și să creeze facilități pentru investitori, nu doar să participe pe la tot felul de șezători și sindrofii locale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Nicio problema,România nu se mai poate imprumuta,numai dobânzile sunt 20 miliarde de euro anul acesta,deci tara va întra în faliment și bugetarii vor fi șomeri pentru mult timp pentru ca nu-i angajeaza niciun privat când au diplome la facultati de scări de bloc !Si-asa județul nu se justifica,ba fi înglobat în Iași,deci dacă vor rămâne 25% din actualul personal,ar fi bine !

  2. Salarii mărite, program de lucru micșorat, vezi Dir. Direcția Județeană de Evidenta a Persoanelor Vaslui mai tot timpul cu fetițele: ba la școală, ba acasă, ba la un concert la muzeu, ba depunerii coroane cu PSD , toate intervalul 8,00 – 16,00.

  3. Dar domnul patron Timofticiuc nu cumva se linge pe degete cu mâncarea cumpărată din banii de bugetară a soției ? Ea de ce nu s-a angajat la privat daca este atât de bună și nu vrea sa profite de salariul nesimțit de la stat ?

    • Pai nu ca soția lui timofticiuc ,este o excepție, da ,ea nu lucrează tot la acea instituție de care tot scrie în acest ziar nu ,ei nu iau mărit salariul nuu saraca ,pai bai timofticiuc dacă nu lucra soția ta la stat ,de unde mai plecai tu cu sacoșele pline de la cumpărături

  4. Bine ca le da la bugetari și cumularzi,iar nouă celor din privat nimic . Plec de acasă la 5 și ajung la 23 ptr un salariu de 3 000, muncesc 12 ore pe zi inclusiv sâmbătă, de lei brut pe luna iar mediul privat se plânge ca nu găsesc forță de muncă. Ei vor sclăvoi zilieri la negru prost plătiți nu forță de muncă. Da poate asa trebuie sa fie normal ca la bugetari sa muncești 8 ore pe zi de luni pana vineri sa fii plătit decent sa ai concediu, libere legale . Patronii se plâng ca nu merge da mereu își schimbă jepanele, concedii extravagante opulenta vile scumpe . O sa plecam peste hotare cu toții iar patronii aduc muncitori din lumea a3a numai sa nu plătescă românii.

    • Chiar daca o sa aducă tot n-o sa se schimbe nimic
      La noi sistemul e făcut sa jumulească privatul si așa o sa fie si mai departe, toata puzderia de sporurile, salarii nesimțite, pensii speciale, pensionari înainte de termen si celelalte beneficii bugetare nu cad din luna, si nu sunt semne ca se vor opri vreodată
      Care aveți șanse plecați, aici n-o sa fie niciodată bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.