spot_imgspot_img
17 C
Vaslui
03-mai-2024

Megadosarul fostului afacerist Cătălin Ursu bate pasul pe loc. Magistrații sunt recuzați sau se abțin!

- Advertisement -

INCREDIBIL… Unic poate, în istoria instanțelor de judecată din România, dosarul deschis în urma plângerii unui fost afacerist vasluian poate aduce în fața magistraților întreg sistemul judiciar din România. Mai exact, fostul afacerist Cătălin Ursu, alături de alți doi oameni de afaceri vasluieni, face plângere împotriva a 7 judecători din cadrul Tribunalului Vaslui, dar și împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, Statului Român, prin Ministerul de Finanțe și Colegiului de Conducere al Tribunalului Vaslui. Deocamdată, nu s-a găsit un judecător care să răspundă cererilor lui Cătălin Ursu pentru că acesta recuză completul de judecată sau judecătorii se abțin. Supărarea afaceristului este una veche de mai bine de 10 ani, atunci când Ursu a fost găsit vinovat și condamnat într-un dosar în care a fost acuzat că ar fi fraudat o societate de asigurări cu suma de 11 miliarde de lei vechi. Suma reprezenta asigurarea unui transport de alcool care ar fi fost distrus în urma unui accident. Conform rechizitoriului, Ursu ar fi distrus intenționat acel transport pentru a încasa asigurarea.

Un dosar deschis la Tribunalul Vaslui ca urmare a plângerii formulate de către un fost afacerist vasluian dă mari bătăi de cap magistraților. Și asta pentru că plângerea făcută de Cătălin Ursu, alături de alți doi afaceriști vasluieni, este făcută împotriva a 7 magistrați ai Tribunalului Vaslui dar și împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, Statului Român, prin Ministerul de Finanțe și Colegiului de Conducere al Tribunalului Vaslui. Toată povestea are rădăcini mai vechi și vine ca urmare a condamnării lui Ursu la închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat de fraudarea unei societăți de asigurări cu suma de 11 miliarde de lei vechi. Pe lângă instituțiile enumerate mai sus, magistrații chemați să de explicații în fața colegilor săi sunt chiar magistrații care l-au judecat pe Ursu, la acea vreme. Trimis după gratii pentru 7 ani, după ce a fost găsit vinovat, Ursu a început, încă de la acea vreme, șarada plângerilor. Și s-a plâns de orice, de la condițiile de detenție, la calitatea hranei pe care o primește. Mai mult, astfel de reclamații au fost trimise inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ieșit de după gratii, Ursu nu se oprește și continuă să facă plângeri peste plângeri. Dosarul ajuns acum pe masa magistraților Tribunalului Vaslui nu este singurul de acest gen. Același tip de plângere a mai fost făcut dar judecătorii s-au abținut, rând pe rând și nu a fost cine să judece cauza. Se pare că așa se va întâmpla și de data aceasta dacă ținem cont de faptul că, până în prezent, trei judecători s-au abținut. De partea cealaltă, cei care l-au cunoscut spun că afaceristul a fost profund afectat de condamnare dar că este timpul ca autoritățile să se impună în fața lui.

Cum a ajuns Cătălin Ursu după gratii

Ursu a ajuns după gratii după ce a reușit să fraudeze o societate de asigurări și să primească o despăgubire record, la acea vreme, de peste 11 miliarde de lei vechi, contravaloarea unui transport de alcool care ar fi fost distrus în urma unui accident. Conform rechizitoriului, Ursu și-ar fi distrus intenționat transportul pentru a încasa asigurarea. Toată afacerea a ieșit la iveală și instanțele vasluiene l-au condamnat la 8 ani de închisoare și l-au obligat să restituie suma încasată. De asemenea, cele trei societăți comerciale pe care le administra Ursu au fost amendate cu câte 100.000 de lei. După aproape doi ani de procese, timp în care dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanțe, iar Ursu a cerut de mai multe ori recuzarea judecătorilor și a procurorilor, dar și strămutarea dosarului la alte Curți, procesul a ajuns și la final. Concret, Ursu a fost condamnat pentru mai multe inginerii financiare, prin care urmărea ca statul să piardă urma accizelor și TVA-ului aferent vânzării de băuturi alcoolice. Afaceristul făcea vânzări și ștornări succesive de băuturi între firmele pe care le controla. Asta a dus la acuzarea lui Cătălin Ursu de către procurorii DIICOT de comiterea mai multor infracțiuni pentru a primi o despăgubire uriașă, de peste 1.000.000 de lei, din partea unei societăți de asigurare, despăgubire aferentă unui transport de băuturi alcoolice care ar fi fost distrus în totalitate în urma unui accident auto. În data de 2 octombrie 2011, tirul cu care erau transportate băuturile alcoolice în valoare de 1,101 milioane lei a intrat într-un cap de pod, fiind avariat capul tractor, șoferul povestind în fata instanței că, inițial, marfa nu a fost avariată, însă, după venirea lui Ursu la locul accidentului, a fost obligat să plece de acolo pentru că patronul era foarte nervos și-l amenința că-l va duce la sapă de lemn pentru producerea accidentului. Declarația șoferului a fost întărită de un alt martor, care a povestit judecătorilor vasluieni că din TIR nu curgea nimic și nici nu se simțea miros de alcool. În aceeași zi, câteva ore mai târziu, Ursu a chemat inspectorii de asigurări care nu au putut să constate decât distrugerea integrală a mărfii, bănuindu-se că însuși afaceristul ar fi spart sticlele, folosindu-se de o bâtă. Cătălin Ursu a primit, în urma unei decizii a Tribunalului Bacău, despăgubirea uriașă de peste 1,1 milioane lei, însă ulterior, a început să iasă la iveală o serie de ilegalități și acte false, de care s-a folosit pentru a primi banii de la firma de asigurare. La finalul procesului, afaceristul vasluian a primit șapte ani de închisoare cu executare și a fost obligat să restituie întreaga sumă primită de la societatea de asigurare și să achite o amendă de câte 100.000 de lei pentru toate cele trei firme pe care le controla, apoi să le dizolve.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. În România nu există justiție. Judecătorii sunt niște interlopi semianalfabeti. După 90 orice prost a făcut dreptul și pupand în cur politicul a ajuns judecător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.