spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

„Memoria Culturalã a Bârladului”, lansarea unei cãrti eveniment! (FOTO)

- Advertisement -

ISTORIE CULTURALÃ ….Eveniment de exceptie la Sala „Alexandru Ioan Cuza” a Primãriei Bârlad, unde a avut loc lansarea cãrtii „Memoria Culturalã a Bârladului”. Este o lucrare stiintificã, în douã volume, însumând aproape 2.000 de pagini (vol I -1062 pag, si vol II – 871 pag) intitulatã „Istoria Culturalã a Bârladului”, scrisã de Oltea Gramaticu Rãscanu profesor de istorie, scriitor, documentarist, editor, presedinta Societãtii de Stiinte Istorice Filiala Bârlad. Cartea a fost tipãritã la Editura Pim din Iasi, cu sprijinul financiar al Consiliului Local Bârlad, la sfârsitul anului 2022.

Cartea „Memoria Culturalã a Bârladului” are un „Cuvânt înainte” scris de Laurentiu Chiriac – doctor în stiinte istorice de la Muzeul Judetean Vaslui, care poartã titlul „Memoria Culturalã a Bârladului o reusitã tezaurizare a spiritului local”.

„Aceastã carte constituie o lume a generozitãtii si a pasiunii pentru trecut si pentru frumusetea sa plãmãditã pe principii morale si sugestie esteticã, cu oameni care si-au nutrit speranta devenirii lor din seva gloriei trecute. În fine, dãtãtoare de sperantã si sensibilitate, aceastã carte a Oltei Rãscanu Gramaticu nu numai cã slãveste faima de altãdatã a culturii si spiritului bârlãdean , dar reprezintã si cea mai frumoasã memorie a locului. La urma urmei, frumusetea culturalã si rafinata spiritualitate de altãdatã a Bârladului au dus la o emulatie de valori deosebite, concretizate prin multitudinea de voci distincte ale urbei. Tocmai datoritã vitalitãtii în scris a autorei si a credintei ei în spiritual bârlãdean, observãm cã zestrea culturalã a Bârladului încã mai este ademenitoare si profund miscãtoare!”, a precizat în deschiderea cãrtii dr. Laurentiu Chiriac.

Zeci de personalitãti bârlãdene prezente la eveniment

Din cauza ninsorii abundente din ziua si noaptea ce a precedat evenimentul, nu a fost posibilã participarea invitatilor, profesori universitari doctori de la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi Laurentiu Șoitu si Corina Panaintescu, precum nici a personalitãtilor din Vaslui: dr. Laurentiu Chiriac si prof. Teodor Pracsiu-critic literar. Au fost prezenti din Bârlad zeci de scriitori, artisti plastici, profesori, tineri si persoane interesate de cultura bârlãdeanã. Autoarea, Oltea Rãscanu Gramaticu, a fãcut o prezentare globalã a cãrtii, a capitolelor, si a temelor abordate. A fost cititã recenzia scrisã de prof. doctor Ioan Tîtan la cartea profesoarei Oltea Gramaticu Rãscanu, apoi „Cuvântul Înainte” scris de dr. Laurentiu Chiriac de la Muzeul Judetean Vaslui. «Bârladul un fel de „Weimar” al Moldovei» este un fel de motivatie a autoarei, cu ample note de subsol ce ne pregãteste pentru o lecturã serioasã de duratã, amplã dar atractivã, extrem de bine structuratã.

Vremea Nouã, prezentã în paginile cãrtii!

În amplul capitolul III (din Vol-I – pag 453-740) intitulat PRESA – ce cuprinde alte cinci capitole si multe subcapitole, este scris si despre ziarul Vremea Nouã. „Implementat de SC Adevãrul SA Bucuresti, în prezent apare sub numele de Vremea Nouã, administrator Timofticiuc Lucian. Subredactia de la Bârlad este condusã de Cezarina Mironicã. Publicatia are o paletã largã de informatii din actualitatea zilnicã a judetului, dar si preluate din presa nationalã si internationalã, reportaje, interviuri, anchete, publicitate etc. În prezent, Ziarul Vremea Nouã este printre singurele cotidiane tipãrite în judetul Vaslui.”(pag 614 – cap. Presa Judeteanã si regionalã). În încheierea activitãtii de lansare, a fost o sesiune de autografe, multumiri adresate autoarei si îmbrãtisãri.

„Pentru cercetãtori si documentaristi, cartea este un adevãrat tezaur de informatii„Aceastã carte este rezultatul unui studiu amplu fãcut de o minte limpede, de istoricul si omul de culturã de exceptie, prof. Oltea Gramaticu Rãscanu ce îsi onoreazã cu cinste titlul de «Cetãtean de onoare al orasului Bârlad», un adevãrat fenomen în peisajul cultural vasluian, dar si national, neobositã, o persoanã în pas cu tehnica modernã ce o ajutã foarte mult în munca sa si, pe lângã toate acestea, este un crestin-ortodox practicant. Pentru cercetãtori si pentru documentaristi, aceastã carte constituie un adevãrat tezaur de informatii usor de accesat datoritã modului aproape matematic de asezare a informatiilor. Cu mare, foarte mare emotie, mi-am gãsit numele si în Anexa ce cuprinde numele a 463 de personalitãti bârlãdene, ce au marcat istoria culturalã a Bârladului de-a lungul timpului. Tin cartea cu mâinile amândouã si sunt coplesitã de atâta muncã depusã si DA, sunt recunoscãtoare! Felicitãri, doamnã profesoarã. Vã multumesc si multumesc, Doamne!”, a încheiat Dorina Stoica – poet, prozator si publicist.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Or fi fost par fumati cu totii? S-or fi dat cu Carolina…Herrera?
    Dacă nu i-a certat nimeni că se exprimau liber înseamnă că nu s-au dat. E de bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.