Meningita face o nouã victimã în judetul Vaslui

ÎN GARDÃ… Vineri a fost datã o nouã alertã de meningitã la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, dupã ce ambulanta a adus un bãrbat din comuna Codãesti. Pacientul s-a prezentat la spital cu simptomele specifice acestei boli, iar dupã mai multe investigatii amãnuntite, medicii de la Boli Infectioase au confirmat prezenta virusului meningococ. Este al doilea caz de meningitã în judetul Vaslui, dupã cel al fetei de 15 ani, din localitatea Portari, decedatã la sfârsitul lunii aprilie.

Un nou caz de meningitã meningococicã a fost confirmat, vineri, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Este vorba despre un bãrbat în vârstã de 69 de ani, din comuna Codãesti, care a fost adus la unitatea sanitarã cu dureri de cap, febrã si o eruptie subcutanatã, ceea ce i-a fãcut pe medici sã ia în calcul ce e mai rãu. Investigatiile medicale la care a fost supus pacientul au confirmat prezenta virului meningococ. “Pacientul a fost confirmat cu infectie sistemicã cu meningococ. Acesta este internat pe Terapie Intensivã, cu parametrii mai buni azi decât ieri. Evolutia este una relativ favorabilã. Cazul a fost raportat la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, iar în prezent se face profilactia contactilor” a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui. În functie de evolutia bolii, este posibil ca medicii vasluieni sã decidã transferul lui la o clinicã din Iasi.

Cumplita boalã a luat viata unei fete din comuna Zãpodeni

Primul caz de meningitã meningococicã din judet a fost confirmat la finele lunii aprilie. Pacienta, o copilã de 15 ani din localitatea Portari, comuna Zãpodeni, fugise de acasã de o sãptãmânã, fiind gãsitã de politistii locali în subsolul unui bloc din Vaslui. În momentul când a fost internatã în spital, adolescenta acuza dureri abdominale si spunea cã i-au amortit picioarele. Copila a fost internatã în sectia de Pediatrie si bãgatã sub tratament cu antibiotice. Dupã o zi de la internare, starea ei de sãnãtate s-a agravat. A devenit agitatã, iar pe corp i-a apãrut o eruptie cutanatã specificã meningitei. A fost momentul când medicii vasluieni au decis sã o transfere de urgentã la Clinica de Boli Infectioase din Iasi. Dupã câteva ore de la internare, inima pacientei a încetat sã mai batã, în ciuda eforturilor depuse de medicii ieseni. “Fata avea infectie foarte gravã, devastatoare, cu soc septic si disfunctie multiplã de organ care nu a putut fi stãpânitã prin antibioterapia pe care i-am administrat-o si tot ce a însemnat suport de terapie intensivã”, declara, la acea vreme, medicul Carmen Dorobãt, sefa Spitalului de Boli Infectioase Iasi.

Meningita, un ucigas care te poate doborî în doar câteva ore

Meningita este o infectie a membranelor protectoare care înconjoarã creierul si mãduva spinarii. Dacã nu este tratatã rapid, poate provoca intoxicarea cu sânge, adicã septicemia, dar si leziuni permanente ale creierului si ale nervilor. Este mai frecventã în randul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri. Un simptom clasic al meningitei este o eruptie de pete, ca o iritatie, dar poate avea si alte simptome, cum ar fi: febrã, stare de rãu, dureri de cap, dureri musculare, respiratie acceleratã, mâini si piciore reci, piele palidã si pãtatã, gât rigid, somnolentã si convulsii.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ