spot_img
25.9 C
Vaslui
16-iul.-2024
spot_img

Merkel anunţă finalul crizei şi debutul campaniei electorale

- Advertisement -

Germania a ieşit bine din criza economică, iar meritul este atât al cetăţenilor, cât şi al guvernului. Acesta este mesajul deschis transmis ieri alegătorilor de cancelarul federal.

Cancelarul Angela Merkel a trimis ieri o scrisoare deschisă naţiunii germane în care a mulţumit alegătorilor pentru că au scos ţara din criză şi i-a asigurat că guvernul va miza în continuare pe cultura stabilităţii financiare, în vreme ce va investi puternic în educaţie şi sănătate.
Mesajul cancelarului către germani vine la două zile după ce Merkel a fost reconfirmată în fruntea Partidului Creştin Democrat (CDU) şi marchează un debut neoficial al campaniei electorale în vederea alegerilor ce vor avea loc, anul viitor, în şase landuri.

În ciuda dificultăţilor financiare ce ameninţă încă zona euro, şefa guvernului de la Berlin a transmis mesajul că Germania este bine. „Mulţumesc, dragi cetăţeni. Aţi făcut din Germania ţara care a depăşit criza economică mondială în condiţiile cele mai bune”, a spus Merkel în scrisoarea citată de AFP.

Economia relansată

Există argumente pentru susţinerea poziţiei cancelarului. Produsul intern brut a scăzut în 2009 cu 4,7%, dar Germania şi-a revenit rapid. Împinsă de forţa exporturilor, implicit de relansarea cererii mondiale, în special în Asia, economia germană va creşte anul acesta cu aproximativ 3,4%, potrivit estimărilor.

Şomajul nu depăşeşte 6,7%, comparativ cu media europeană de 10%, o cifră normală, în condiţiile în care exporturile asigură o treime din locurile de muncă din Germania. În mesajul către cetăţeni, Merkel promite să consolideze finanţele publice, dar şi să investească în educaţie, energii regenerabile şi sănătate. Sunt motive pentru ca alegătorul să rămână alături de guvern, aşa cum îşi exprima Merkel speranţa la recenta conferinţă a CDU.

În căutarea încrederii

Scrisoarea cancelarului vine într-un moment electoral delicat pentru coaliţia aflată la guvernare de un an. Conservatorii şi liberalii din guvern sunt creditaţi, în total, cu 38% din intenţiile de vot, în scădere cu 10 puncte procentuale de la alegerile federale din 2009.

Încrederea electoratului în guvern a scăzut după ce Germania şi-a anunţat sprijinul, şi contribuţia financiară, pentru Grecia şi pentru mecanismul de salvare a Zonei Euro. Popularitatea executivului nu a fost ajutată nici de decizia privind prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare.

Efectele s-ar putea vedea la vot anul viitor, în alegerile ce vor fi organizate în şase landuri, într- un moment în care partidele de opoziţie, în special Verzii, câştigă teren.

O scrisoare de milioane

Scrisoarea publică trimisă germanilor a costat guvernul federal 2,8 milioane de euro. Mesajul a fost publicat ieri în mai multe cotidiene şi va fi reluat, până pe 22 noiembrie, de diverse reviste, publicaţii regionale şi website-uri de ştiri. Este o campanie neobişnuită, iar unii critici au taxat-o ca atare. „Nu-mi vine să cred nota de plată”, a declarat ieri Karl-Heinz Daeke, reprezentant al unei federaţii a plătitorilor de taxe din Germania.

MESAJ CĂTRE GERMANI

ANGELA MERKEL cancelarul federal al Germaniei:

  • „Mulţumesc, dragi cetăţeni. Aţi făcut din Germania ţara care a depăşit criza economică în cele mai bune condiţii.”

  • „Nu cred în miracole, dar cred în oamenii acestei ţări: în ideile lor, în bunul lor simţ, în atitudinea hotărâtă.”

  • „În pofida grijilor şi a sarcinilor (care apasă asupra voastră), n-aţi rămas descumpăniţi şi aţi reuşit ceva ce părea de negândit în urmă cu câteva luni.”
    evz.ro
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.