32.5 C
Vaslui
29-iun.-2022

Mersul la biserică, printre tradiţiile preferate ale românilor de Crăciun

Trei din patru români susţin că merg la biserică de Crăciun. Doar unul din zece a ţinut şi postul.

Potrivit unui sondaj IRES, realizat în perioada 13 – 15 decembrie, aproape 75% dintre români (74,9%) spun că merg la biserică de Crăciun. Acelaşi studiu arată că cele mai multe care vin în aceste zile la slujbă sunt femeile. 80,6% dintre respondenţii care au declarat că merg de Crăciun la biserică sunt femei, în timp ce doar 68,5%, bărbaţi.

De asemenea, potrivit studiului, cel mai adesea, la slujbă vin românii trecuţi de 65 de ani. 83,1% dintre respondenţi care au declarat că merg de Crăciun la biserică au peste 65 de ani, în timp ce doar 63,7% dintre persoanele între 18-35 de ani au acest obicei.

În ceea ce priveşte postul Crăciunului, mai puţin de 10% dintre români (9,1%) au ţinut în totalitate acest obicei. Alţi 36,6% spun că au postit parţial.

Colindatul şi tăierea porcului, tradiţiile preferate de Crăciun

Peste 80% dintre persoanele care merg de Crăciun la biserică sunt din Transilvania şi Banat sau Moldova, în timp ce acest obicei îl au doar 66,2% dintre respondenţii care locuiesc în regiunea Sud -Bucureşti-Dobrogea.

Pe lângă mersul la biserică, românii consideră colindatul, tăierea porcului, împodobirea bradului şi prepararea mâncărurilor cele mai frumoase tradiţii de Crăciun. Potrivit studiului IRES, 89,9% dintre români susţin că sărbătoarea Crăciunului este cea mai bogată în tradiţii, iar pentru 70,8% dintre români Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare din an.

Studiul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe un eşantion de 1.178 de persoane, de peste 18 ani, între 13 şi 15 decembrie 2010 şi are o marjă de eroare +/-2,9%.

evz.ro

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here