spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Mesajul unui bãietel din Vaslui, de Ziua românilor de pretutindeni: „Tata stã mai mult în Germania decât în România… De obicei se întoarce la noi de sãrbãtori, Crãciun si Paste”

- Advertisement -

STATISTICI… Peste 72 de mii de copii din România cresc fãrã a avea alãturi unul dintre pãrinti. Printre ei, se aflã si un elev de 11 ani, din Vaslui, care, de Ziua românilor de pretutindeni, a transmis un mesaj emotionant: „mã cheamã Elias si am 11 ani. Acasã suntem sase frati. Mama are grijã singurã de noi, pentru cã tata e plecat în Germania. Vorbesc cu tati în fiecare zi la telefon, dupã scoalã, când el are pauza de masã. Tata stã mai mult în Germania decât în România. Dar când vine acasã, de fiecare datã, scoate din valiza lui dulciuri, jucãrii, haine sau adidasi din ãia albi ca pasta de dinti. De obicei se întoarce la noi de sãrbãtori, Crãciun si Paste. Apoi, mai vine iarna sau vara câteva sãptãmâni si pleacã din nou”. Potrivit Autoritãtii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, mai bine de unu din zece suferã din cauza plecãrii ambilor pãrinti la muncã în afarã. „Aceasta cifrã însã nu reflectã numãrul real al copiilor cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate, dacã luãm în calcul sutele de mii de români care pleacã în fiecare an ca lucrãtori sezonieri în agriculturã, atrage atentia World Vision România. Drept urmare, numãrul de copii deprivati de prezenta pãrintilor este mult mare. Sute de mii de copii sunt într-un mai mare risc de abandon scolar si de-a se simti singuri din cauza absentei mamelor sau a tatilor”, a transmis World Vision România.

Pe 28 mai, de Ziua Românilor de Pretutindeni, World Vision România împreunã cu World Vision Germania a demarat campania „Diaspora nu-si uitã copiii”. Prin aceastã initiativã, fundatia vrea sã integreze 100 de copii cu pãrintii plecati în strainãtate într-un program de after-school. Astfel, ei vor primi zilnic o masã caldã si douã ore de ajutor pentru teme, cât si consiliere psihologicã si acces la activitãti de educatie non-formalã. Mesajul complet al lui Elias, un bãietel de 11 ani din judetul Vaslui, din programele World Vision România, transmis de Ziua Românilor de Pretutindeni: „Dragã om bun, mã cheamã Elias si am 11 ani. Materia mea preferatã e matematica, pentru cã-i cea mai usoarã. Nu am note bune la toate materiile, dar la matematicã mã pricep. Tabla înmultirii si împãrtirii le stiu pe de rost. Acasã suntem sase frati. Mama are grijã singurã de noi, pentru cã tata e plecat în Germania. Vorbesc cu tati în fiecare zi la telefon, dupã scoalã, când el are pauza de masã. Nu vorbim prea mult, cã el are pauzã numa’ jumãtate de orã. Mã întreabã cum a fost la scoalã, dacã am mâncat si gata. Pe urmã, vorbeste putin cu mama si cu fratii mei. Tata stã mai mult în Germania decât în România. Dar când vine acasã, de fiecare datã, scoate din valiza lui dulciuri, jucãrii, haine sau adidasi din ãia albi ca pasta de dinti. De obicei se întoarce la noi de sãrbãtori, Crãciun si Paste. Apoi, mai vine iarna sau vara câteva sãptãmâni si pleacã din nou. Tata a plecat în Germania si cu autobuzul, si cu avionul. Eu cu avionul nu am fost niciodatã, dar tata zice cã e tare frumos. Spune cã, de sus, norii sunt ca vata de zahãr. Mi-ar plãcea sã merg si eu într-o zi cu avionul. Dar nu vreau singur. Mi-e fricã. Vreau sã merg cu tati, mami, fratii, toatã lumea. Cu drag, Elias”.

Riscurile cu care se confruntã copiii care au un pãrinte plecat în strãinãtate

„Orice copil percepe plecarea mamei sau a tatãlui ca pe un abandon, chiar dacã i se explicã cã pãrintii muncesc în strãinãtate pentru el, ca sã-i poatã asigura cele necesare unui trai decent: alimente, haine si rechizite. Toate studiile ne aratã cã performanta la scoalã este direct legatã de bunãstarea emotionalã si invers. Tocmai de aceea, noi vrem sã-i sprijinim pe acesti copii atât din punct de vedere educational, cât si emotional. În plus, ne dorim sã intervenim de la vârste cât mai mici, chiar din ciclul primar, pentru cã atunci traumele abandonului sunt resimtite mai puternic decât la adolescentã”, a declarat Mihaela Nabãr, director-executiv World Vision România. 5,7 milioane de români au pãrãsit granitele tãrii pentru a gãsi un trai mai bun departe de casa lor, potrivit Ministerului Românilor de Pretutindeni. Odatã cu plecarea lor, au apãrut inevitabil schimbãri în vietile celor rãmasi acasã, iar cei mai afectati au fost si sunt copiii. World Vision România împreunã cu World Vision Germania lanseazã campania „Diaspora nu-si uitã copiii”, prin care vor sã vinã în sprijinul copiilor de la sate, care cresc fãrã pãrinti, sã nu abandoneze scoala (printr-un program de after-school) si sã le ducã mai putin dorul (prin joacã, activitãti de educatie non-formalã si consiliere psihologicã). Pentru a sprijini un copil care creṣte singur sã rãmânã la scoalã, poti dona aici: https://bit.ly/45wstU4

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.