spot_img
22.4 C
Vaslui
20-iun.-2024
spot_img

Mica ciupeala electorala

- Advertisement -

Se pregãteste o mare golãnie la urne

INVAZIE DE VOTANTI Fatã de perioada ianuarie-mai 2011, numãrul moldovenilor care si-au luat cãrti de identitate în judetul Vaslui a crescut de 25 de ori! Cu cine voteazã?

SCHEMA Conform unor informatii venite pe surse sigure, peste 3.000 de voturi ar urma, în ziua alegerilor locale, sã meargã cãtre un anumit candidat la Consiliul Judetean. Metoda folositã este destul de simplã. Politicienii interesati în fraudarea alegerilor vor sã scoatã de la „naftalinã” mii de cetãteni moldoveni sau persoane cu vizã de flotant în judet, care vor vota în favoarea unei anumite persoane înscrise în cursa pentru presedintia Consiliului Judetean. Sunt informatii cã persoanele cu vizã de flotant vor vota atât la Vaslui, în favoarea unei formatiuni politice deja stabilite, dupã care vor merge sã voteze si în judetele de care apartin. Este schemã pusã la punct în cele mai mici detalii desi legea pedepseste cu închisoarea pe cei care voteazã de douã ori. „Nu vor face nicio verificare, teoretic ar trebui anuntatã Autoritatea Electoralã Permanentã, însã nimeni nu va verifica dacã o persoanã a votat de douã ori”, explicã una din sursele contactate de noi.

Numãrul de cetãteni români originari din Republica Moldova care au obtinut acte de identitate cu domiciliul pe raza judetului Vaslui, în perioada ianuarie-mai 2012, este de 1.469, în timp ce în perioada similarã a anului trecut se înregistrau doar 64 de cazuri. Asta demonstreazã cã retelele de trafic de persoane de la granita româno-moldoveneascã functioneazã cu precizie, furnizând „marfã” electoralã în numãr foarte mare, mii de voturi care ar putea influenta balanta votului în ziua de 10 iunie. Sunt sanse ca, în ziua de 10 iunie, la Vama Albita sã se înregistreze un trafic deosebit, întrucât miile de moldoveni care au cãrti de identitate în judetul Vaslui vor veni sã voteze. Si, din informatiile noastre, li s-a spus pe cine sã punã stampila…

Statisticile spun totul: diferentã de 2.000 de votanti între Vaslui si Bârlad!

În judetul Vaslui, în cele 86 de circumscriptii electorale din judet, au fost organizate 511 sectii de votare. La nivelul judetului sunt înregistrate 366.646 de persoane cu drept de vot, din care 64.293 în municipiul Vaslui si 62.106 în municipiul Bârlad. Având în vedere cã populatia din cele douã orase este sensibil egalã, surprinde diferenta de 2.000 de votanti din Vaslui fatã de Bârlad, ceea ce ar putea însemna cã, în resedinta judetului, sunt concentrati atât basarabeni, cât si votanti care detin vizã de flotant. În Vaslui, putem spune, s-au concentrat toate „trupele” care vor vota un anumit partid, dacã analizãm toate datele. Mai trebuie sã spunem cã au fost tipãrite 1.612.480 de buletine de vot, s-au confectionat 87 de stampile pentru birourile electorale de circumscriptii, 511 de stampile de control pentru sectiile de votare si 2.762 de stampile cu mentiunea „votat”. De asemenea, au fost repartizate judetului Vaslui 341.414 timbre autocolante, 644 de brosuri ale Autoritãtii Electorale Centrale. Materialele necesare votãrii, buletinele de vot, timbrele autocolante, stampilele de control ale sectiilor de votare, stampilele cu mentiunea „Votat” au fost distribuite cãtre municipiile si orasele din judet, iar în zilele de 7 si 8 iunie s-au distribuit aceste materiale si cãtre comune. În data de 9 iunie, echipe mixte formate din reprezentanti ai Institutiei Prefectului si lucrãtori din cadrul structurilor Ministerului Administratiei si Internelor vor verifica inclusiv existenta la sectiile de votare a inventarului necesar procesului electoral. „Pe durata preluãrii si transportului buletinelor de vot, dar si în timpul desfãsurãrii procesului electoral, paza este asiguratã de cãtre politisti, politisti de frontierã, lucrãtori ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Vaslui si jandarmi. Buletinele de vot se preiau de cãtre primar, împreunã cu presedintele biroului electoral de circumscriptie, pe bazã de proces-verbal, si se pãstreazã în încãperi speciale, încuiate si sigilate. Buletinele de vot se predau presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, pe bazã de proces-verbal, cel mai târziu în preziua alegerilor (art. 58 din Legea 67/2004)”, se aratã într-un comunicat al Centrului Judetean de Comunicare.

Printre flotanti sunt sute de ieseni, vrânceni sau bãcãuani!

Conform unor informatii demne de încredere, sute de locuitori din judetele învecinate au primit deja vizã de flotant si vor vota la Vaslui în ziua de 10 iunie. Sunt locuitori din judetele Iasi, Bacãu, Vrancea sau Neamt care vor veni sã voteze în judetul nostru, în ziua alegerilor locale, pe baza vizelor de flotant, dupã care vor merge sã mai voteze – fapt pedepsit de lege, dar cui îi mai pasã de lege în România? – si în orasele în care au domiciliul. Cum legea spune cã, dacã esti flotant, ti se aplicã doar un colant pe cartea de identitate, nu este greu de înteles cum se vor putea face manevrele electorale în ziua alegerilor locale. „Numãrul de vize de resedintã solicitate în perioada ianuarie-mai 2012 este de 1.048, iar în aceeasi perioadã a anului 2011 este de 873”, se aratã într-un comunicat de presã al Serviciului de Evidenta Persoanelor, condus de comisarul-sef Doina Rãdãsanu. Este clar cã sute de persoane au venit în judet si si-au fãcut vizã de flotant peste noapte, iar intentiile acestora nu sunt greu de ghicit.

Iatã cum se vor frauda alegerile la Vaslui!

Alegãtorii pot vota numai în localitatea de domiciliu, la sectia la care sunt arondati. Nu existã sectii speciale în gãri sau în alte institutii. Doar cei care au viza de flotant mai veche de 10 martie vor putea alege primarul din localitatea unde locuiesc temporar, situatie în care se aflã 1.000 de locuitori cu caracter electoral din judetul Vaslui. Pentru cei care au obtinut viza de flotant în ultimele trei luni – putini la numãr – acestia vor putea merge la vot doar în localitatea de domiciliu, nu în cea în care locuiesc temporar. Sunt patru buletine pentru aceste alegeri: unul pentru primar, altul pentru presedintele Consiliului Judetean si douã pentru Consiliul local si judetean. Interesant este cã aceia care au vizã de flotant primesc un colant pe spatele cãrtii de identitate, care se poate desprinde destul de usor, iar persoana în cauzã poate vota atât la Vaslui, cât si în judetul în care are domiciliul…

Aglomeratie mare la Serviciile de Evidenta Persoanei

În ultimele zile, a fost agitatie mare la Serviciile Locale de Evidenta Persoanei din judetul Vaslui. Numai în ultimele cinci zile, au fost eliberate în jur de 1.000 de cãrti de identitate. Sã fie vasluienii, brusc, interesati sã vinã la vot sau sunt alte interese la mijloc? Mai degrabã a doua variantã, pentru cã sunt interese foarte mari pentru ca o anumitã persoanã sã câstige Consiliul Judetean, institutie care controleazã si Serviciul Judetean de Evidenta Persoanei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

146 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.