29.3 C
Vaslui
04-iul.-2022

Microbuzul Transurb care a luat foc în mers, o adevărată rablă ce trebuia scoasă din circulație de mulți ani

REACȚIE… Sindicaliștii au atras atenția de nenumărate ori că mijloacele de transport vechi pun în pericol atât personalul de bord, cât și călătorii, însă nimeni din conducerea societății nu a avut urechi să-i audă.

INCENDIU… Scurtcircuit electric. Aceasta este cauza incendiului izbucnit, în acest weekend, la un microbuz Transurb, chiar în timpul unei curse. Autovehiculul era fabricat în 2004, își depășise cu mult durata de viață (în medie, 8-10 ani), și trebuia să fie retras din circulație, mai ales că, în ultima perioadă, au fost aduse mai multe autobuze și microbuze noi. Sindicaliștii au atras atenția de nenumărate ori că mijloacele de transport vechi pun în pericol atât personalul de bord, cât și călătorii, însă nimeni din conducerea societății nu a avut urechi să-i audă. “Un coleg de-al meu a fost sancționat cu 10% din salariu pentru că nu a vrut să plece pe traseu cu un astfel de microbuz, nu știu dacă este chiar același. Se întâmpla în urmă cu un an sau doi, am făcut sesizare la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) și degeaba. Ambii ingineri, dar și doi colegi șoferi au spus că microbuzul are ITP și este în stare foarte bună de funcționare. Colegul meu a câștigat, apoi, în instanță și i-au dat banii înapoi. Pentru ca aceste microbuze vechi să funcționeze, se mai recurge și la improvizații, iar asta nu e în regulă, poate să ducă la un scurtcircuit electric”, a precizat liderul de sindicat Samir Ioniță. Potrivit acestuia, conducerea societății se gândește să renunțe de tot la microbuzele vechi: “nu știu dacă au luat această decizie, dar, da, am înțeles că vor să le scoată de pe traseu. Erau patru, unul era deja scos din circulație, cel care a luat foc nu mai are nicio șansă, așa că mai sunt două microbuze”.

Vă reamintim că sâmbătă dimineața, un microbuz Transurb a luat foc în timpul unei curse. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgențe Vaslui, în autovehicul se aflau două persoane care au reușit să se autoevacueze înainte ca flăcările să se extindă. La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Vaslui cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. „S-a intervenit pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-un microbuz, în municipiul Vaslui, pe strada Castanilor, la intersecția cu Delea sat. În  mijlocul de transport în comun aparținând unei societăți din municipiul Vaslui se aflau două persoane, acestea autoevacuându-se până la sosirea pompierilor. Persoanele aflate în microbuz nu au fost rănite. Incendiul a fost lichidat în câteva minute, mijlocul de transport în comun fiind distrus în proporție de peste 60% (compartimentul motor, bordul, scaunele, cauciucurile, etc.). Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit electric”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgențe Vaslui.

“Șoferul a folosit stingătorul, dar flăcările s-au aprins ca o torță. Nu a mai avut ce face”

Șoferul microbuzului a povestit colegilor că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru ca incendiul să nu ia amploare. “Și-a dat seama la timp că ceva nu e în regulă, mai era o doamnă în microbuz și i-a spus să coboare. A folosit stingătorul, dar flăcările s-au aprins ca o torță. Nu a mai avut ce face”, a precizat liderul Sindicatului Liber și Independent din cadrul societății Transurb. De asemenea, acesta a mai povestit că un alt coleg a fost sancționat în urmă cu ceva timp pentru că nu a vrut să conducă un astfel de autovehicul. “A refuzat să iasă pe traseu cu un microbuz vechi, nu știu dacă e chiar cel care a luat foc, pentru că a văzut că e cu pobleme. Spre exemplu, ușa o închideai din buton, dar se deschidea singură. La bord era plin de fire legate, de improvizații… Și a fost sancționat cu 10% din salariu, ambii ingineri, dar și doi șoferi au spus că microbuzul are ITP și este în stare foarte bună de funcționare. Colegul meu a câștigat, apoi, în instanță și i-au dat banii înapoi”, a povestit liderul de sindicat Samir Ioniță.

Anul trecut, un autocar Transurb s-a stricat în mjlocul Bucureștiului

Incendiul vine la o săptămână de la un alt incident grav: ușa unui microbuz plin cu călători a căzut în timpul cursei. Călătorii au fost nevoiți să coboare în stația de la Centrul Comercial Winmarkt și să își continue călătoria pe jos, iar microbuzul defect s-a retras în garaj. Anul trecut, unicul autocar al Transurbului s-a stricat în timpul unei curse speciale chiar în mijlocul Bucureștiului. În el se aflau membrii Orchestrei Rapsodia Vasluiului, care se grăbeau să ajungă la două televiziuni, Kanal D și Etno TV, pentru a cânta și a-și prezenta noile realizări. Planurile le-au fost date putin peste cap când au observat că se întâmplă ceva cu autocarul: tabloul electric s-a ars și a iesit fum din acesta. Pentru a-i putea transporta mai departe pe membrii orchestrei, în condiții decente, conducerea Transurb a cerut ajutorul unei firme de transport din Vaslui, care a trimis către București un autocar. Asta pentru că, atenție, Transurb nu mai deținea vreun alt autovehicul de acest tip.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here