spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Miedul, licoarea care i-a fãcut invincibili pe vikingi, reinventat la Vaslui de Apisrom

- Advertisement -
DEGUSTARE… Dan Rascanu a adus la degustat doua din probele de mied obtinute de pe liniile tehnologice, dar si proba originala din bidonul de plastic descoperita accidental

REVOLUTIA GUSTULUI…La prisaca celor de la Apisrom, se lucreazã intens la o bãuturã miraculoasã, pe care în vechime doar dacii si vikingii o beau. Este vorba de mied, elixirul zeilor, o licoare slab alcoolizatã obtinutã din mierea albinelor. Iatã cã a trebuit sã treacã aproape 16 ani ca oamenii din Apisrom, cel mai mare procesator de miere de albine si cearã din Moldova, sã redescopere un produs apicol la mare cãutare acum 3.000 de ani, dupã ce au inventat cam tot ce se putea în materie de apiculturã si procesare a produselor apicole. Interesantã este povestea acestei descoperiri. Managerul companiei, Dan Rãscanu, ne-a povestit cã întâmplãtor a descoperit reteta. Uitase la fermentat o miere alteratã de apã si, dupã o lunã de zile, când a dat peste acel butoi, avea sã se reîntâlneascã cu licoarea care i-a fãcut invincibili pe strãmosii nostri. A durat foarte mult timp pânã au replicat acea retetã, dar un grup restrâns de cercetãtori care activeazã în laboratorul companiei au reusit minunea. Putem spune cã, începând de astãzi, portofoliul Apisrom s-a îmbogãtit cu încã un produs, care în scurt timp va deveni brand. Este vorba de mied sau hidromel, o bãuturã slab alcoolizatã, de o calitate si un buchet de arome deosebite. 

La Apisrom, de un an de zile în rândul celor care lucreazã în laboratorul companiei nu mai este liniste. Dupã ce managerul companiei, din gresealã, a reinventat miedul, a început o cursã contracronometru pentru a replica acea retetã. „Nu am mai avut liniste, pânã nu am replicat acea retetã descoperitã accidental. În laborator s-a lucrat zi si noapte pânã am obtinut stiinticific miedul pe care întâmplãtor l-am fãcut dintr-o miere alteratã de apã si uitatã la fermentat. Mie, sincer, nici acum nu mi se pare cã gustul bãuturii fabricate acum de noi e cel pe care l-am obtinut întâmplãtor atunci. Am monstre pãstrate si tot fac mereu comparatie. Desi stiu cã ai nostri colegi din laborator au obtinut un mied mai gustos, mai parfumat si mai calitativ decât ceea ce am obtinut eu întâmplãtor în acel butoi, rãmân încã fanul primului gust. E ca în prima iubire, care nu se uitã niciodatã”, îsi începe povestea Dan Râscanu, care s-a încãpãtânat sã dezvolte în judetul care are pe stemã stupul de aur si albinele de argint, o afacere în domeniul apicol. Practic, compania sa a devenit lider regional în procesarea mierii de albine si a altor produse apicole. Compania a reusit performanta sã lanseze acum doi ani douã produse originale pentru alimentatia sãnãtoasã a copiilor nostri: Cioco Mierea si Crema de Miere.

Diana, sefa laboratorului de la Apisrom si secretul miedului

Apisrom-ul este organizat ca un stup. Calitatea si perfectiunea sunt unitãtile de mãsurã cu care se opereazã aici. De aceea, în companie s-a dat importantã laboratorului unde se fac determinãrile la mierea de albine sau la cearã, achizitionatã de la apicultori. Tot aici se fac testele si pentru noile produsele. „Stãpâna” laboratorului este o proaspãtã absolventã a Universitãtii de Agronomie din Iasi, care a reusit dupã luni de trudã sã refacã o retetã de mied descoperitã accidental, dar veche de 3.000 de ani. „Ce mã bucurã e cã împreunã cu colegii mei am reusit sã repet acel experiment prin care am descoperit accidental miraculoasa bãuturã. De data aceasta stiintific, cu toti parametrii stiuti. Acum, încercãm sã construim un nou brend si sã le oferim vasluienilor din acest elixir, pe care dacii l-au botezat acum 3000 de ani, mied. Acum am înteles si de ce la Vaslui, în vechime, albinele erau considerate nestemate, iar stupii, adicã familiile de albine, erau asimilate unor comori. Albinele de argint si stupii de aur le dãruiau oamenilor cel mai bun elixir, miedul”, a spus Dan Rãscanu. Diana, seful de laborator de la Apisrom, ne-a explicat în câteva cuvinte ce înseamnã aceastã bãuturã, numitã si elixirul zeilor: „Mied sau hidromelul este consideratã si bãutura din amfora zelor si cu toatã convingerea spun cã asa este. Bei o gurã si trebuie sã ai rãbdare câteva minute sã-i simti efectul, sã simti buchetul de polen care reizvorãste din stomac dupã ce o înghiti. Este tonifiantul perfect folosit de strãmosii nostri si uitat de civilizatia modernã. Este o bãuturã slab alcoolizatã, de 6-8 grade, cu proprietãti terapeutice fabuloase. Mã bucur cã am reusit sã o replicãm în laboratorul nostru, dupã ce seful a redescoperit-o din întâmplare. Vã dati seama, sã reusesti sã refaci o retetã veche de 3000 de ani, fãrã sã ai vreun indiciu, e chiar o reusitã”.

Miedul va ajunge în curând pe mesele vasluienilor

NOU…Am intrat în laboratorul de la Apisrom. Aparaturã de ultimã generatie, ordine ca într-un stup si multã, multã seriozitate. Diana ne-a explicat pas cu pas cum s-a ajuns la reteta miedului. Deja au ajuns la douã-trei sortimente, iar în scurt timp pe rafturile magazinelor din Vaslui si nu numai, aceastã bãuturã va fi disponibilã pentru public. Se mizeazã deja pe un succes urias, fiindcã vasluienii au deja în subconstient inoculate proprietãtile benefice ale acestei bãuturi care pur si simplu îti readuce cheful de viatã. „Acum lucrãm mult la retetã. Ne-am împãrtit munca pe mai multe planuri. Testãm mai multe modele: cel mai bun gust, cel mai aromat, cel mai dulce, cea mai potrivitã alcoolizare si asa mai departe. În scurt timp vom obtine cea mai bunã retetã de mied, demnã de strãmosii nostri care au transformat stupul în aur si albinele în argint si o vom pune pe masa vasluienilor. Ne bucurãm cã hazardul ne-a adus aici, reinventând o bãuturã a cãrei retetã a fost uitatã”, a mai spus Diana, cercetãtorul de la Apisrom. Dan Rãscanu ne dã asigurãri cã în curând produsul va fi lansat pe piatã: „Mai trebuie sã lucrãm la antrepozitarea fiscalã, fiindcã totusi vorbim de o bãuturã alcoolicã. Mai avem de pus la punct câteva detalii cu cei de la Ministerul de Finante si purcedem la drum cu noul produs, miedul de la Apisrom”. (Lucian TIMOFTICIUC)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Miedul, era si băutura favorită a dacilo. Este un remediu excelent pentru sănătate, reuşind să invingă inclusiv viruşii care sunt rezistenţi la antibiotice, in antichitate aceasta era considerata bautura zeilor, sau ambrozie, cu proprietati miraculoase, cum ar fi nemurirea.

  2. Foarte tare subiectul, articolul!
    Auzisem de demult de aceasta licoare, de la bunici, de la veri mai mari…

    Dacă pun la vânzare voi veni neapărat!
    Mult succes! BRAVO

  3. este adjuvant in tratarea frigiditatii
    ajuta la relaxarea corpului, favorizand aparitia unei stari pozitive
    este printre putinele afordisiace feminine cunoscute si de efect
    la barbati actiunea este usor vasodilatatoare, stimuland hormonal, ajutandu-i sa depaseasca blocajele psihice
    este folosit in menopauza prematura
    aduce aporturi importante acolo unde intalneste carenta de vitamine, minerale si oligoelemente
    sprijina secretia gastrica stimuland peristaltismul digestiv
    este de ajutor in insomnii
    isi aduce un aport important la guturai, dureri in gat, fiind de asemenea calmant pentru tuse
    este util in tratarea sinuzitei, rinitei, bronsitei, astmului, pneumoniei, TBC-ului.
    are efecte diuretice si purgative, fiind util in cazurile de constipatie
    are efecte cunoscute in colita de putrefactie, in arsuri stomacale, ulcere, gastrite si diaree
    ajuta in recuperarea dupa un accident vascular, in ischimia cardiaca precum si in privinta ulcerelor varicoase.

    • Dane, nu cred ca ai zis tu ~monstre~… reporterul asta, care cred ca te a cam agatat, scrie rau.. si are si el oleaca de scoala.. dar tu ai nevoie de atita publicitate ? n as crede…

    • Dar cum îți reușit să aflați ce boli tratează miedul intr-un timp atât de scurt? Aveti internet? Nu ați găsit pe interet și alți producători din țară și străinătate? 😃

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.