Mielul de Paste, tãiat la bugetari!

ADIO, PRIME… Salariatii Consiliului Judetean Vaslui primesc acelasi “tratament” ca si anul trecut. Sãrbãtorile Pascale vor fi petrecute din salariu, conducerea CJ neavând bani pentru a le oferi prime. Liderul sindicatului functionarilor din Palatul Administrativ nici mãcar nu vrea sã discute despre subiect. “Nu-mi stricati ziua de dimineatã… Nimeni nu primeste nimic, aici. Nici noi, sindicatul, nu putem sã facem cadouri membrilor”, spune Gheorghe Ochianu. La Bârlad, primarul Constantinescu nu va da nicio primã si este pe aceeasi undã cu premierul Boc, desi, politic, sunt în tabere diferite. “Eu vreau sã vã spun cã sunt total de acord cu aplicarea mãsurilor de austeritate ale Guvernului Boc, trebuiau luate de mult”, spune edilul orasului.

Functionarii Prefecturii Vaslui, de asemenea, sunt tãiati la portia de prime. Prefectul judetului ridicã si el din umeri. “Nu sunt bani, nu avem ce face, trebuie sã rezistãm asa. Prefectura Vaslui are bugetul plãtit de la bugetul de stat. Conform legii în vigoare, în anul în curs, niciun angajat nu va primi prime, asa se stipuleazã”, a declarat prefectul Csaba Szekely la un post local de televiziune. Dacã anul trecut, sindicatul functionarilor din Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului Vaslui a oferit o micã sumã de bani membrilor, anul acesta nici vorbã de asa ceva. Aceeasi situatie la toate serviciile deconcentrate din judet.

Dascãlii nu stau nici ei mai bine

Angajatii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui nu primesc nici ei prime în bani sau alte bonusuri. “Dupã legea salarizãrii, nu avem parte de prime de Paste. Din câte se stie, sistemul bugetar nu ne permite. Nu cred cã este vreun bugetar care primeste prime de sãrbãtori”, ne-a declarat Mihaela Cososchi, inspector general ISJ Vaslui. Încadrati tot în categoria de bugetari, angajatii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui nu primesc nici ei vreo atentie de Paste, cum se obisnuia odatã. Victor Popovici, directorul interimar al DSP Vaslui, cu un scurt “Nu”, a negat primirea oricãrui bonus de Paste de cãtre angajatii DSP. Angajatii de pe ambulantã primesc bonuri de masã, dar nu bonusuri, pentru cã legea le interzice. “Nu e vorba cã nu vrem, este interzis prin lege oferirea primelor sau a bonusurilor. Tot ce le putem oferi sunt bonurile de masã. Din pãcate, asta e situatia, nu putem face nimic”, a declarat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.

Sãrbãtori dintr-un salariu: fãrã prime de Paste la Bârlad

Functionarii publici din sistemul bugetar bârlãdean (Primãrie, spitale, Judecãtorie, Parchet, Politie, scoli si grãdinite, culturã etc) nu vor primi nici anul acesta prime de Paste. Cunoscutã pânã la venirea crizei în România ca si “prima de miel”, Contractele Colective de Muncã prevedeau “obligatoriu” ca salariatii sã fie premiati în fiecare an, de Paste. “Nici anul trecut, nu s-au alocat prime de Paste, nici acum si nu cred cã vreodatã se vor mai acorda, deoarece bugetul statului nu mai poate fi “gãurit” cu asemenea mofturi, care, de ce sã nu recunoastem, erau electorale si pãgubeau statul. Eu vreau sã vã spun cã sunt total de acord cu aplicarea mãsurilor de austeritate ale Guvernului Boc, trebuiau luate de mult”, a spus primarul Constantin Constantinescu, care a mentionat cã bugetul local este prea sãrac si sunt multe investitii de realizat, ca sã mai fie vreodatã vorba de prime salariale de orice fel. Singurii agenti economici care mai acordã prime de Paste (sau stimulente) sunt din sectorul privat, bancar si comercial.
7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ