spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
28-apr.-2024

Mierea de albine, un medicament care vindecã într-un ritm neîntrerupt! (FOTO)

- Advertisement -

ALBINELE NE DAU VIATÃ… Mierea este unul dintre cele mai sãnãtoase alimente si este recunoscutã pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului. Practic, nu am putea trãi fãrã albinele care produc mierea! Este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului de cãtre albine si depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hranã populatiei din stup pe toatã durata anului când nu existã vegetatie. Obtinerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent si din trecut. Conform statisticilor, productia anualã mondialã de miere depãseste 2 milioane de tone. Cea mai scumpã, dar si cea mai bunã miere din lume, produsã de albine, este Mierea de Manã si apoi Mierea de Manuka.

Albinele mature colecteazã nectarul din florile plantelor. Nectarul contine între 80 pânã la 95 la sutã apã si de la 5 pânã la 20 la sutã zaharozã (zahãr de masã). Pe mãsurã ce albina transportã nectarul în stup, o enzima proteicã din stomacul albinei, transformã nectarul, adicã rupe zaharozã în douã zaharuri simple, fructoza si glucozã. Dupã ce se face mierea, albinele acoperã celulele pline de miere, cu cearã de albine pentru a mentine continutul scãzut de umiditate. Albinele consumã 7 kilograme de miere pentru a produce 1 kilogram de cearã de albine. Este singurul aliment care nu se stricã. Mierea poate fi de mai multe tipuri, în functie de provenientã, de florile din care a fost adunat nectarul, cât si de modul de obtinere. În functie de aceste aspecte, mierea de albine poate fi: Miere de flori – i se mai spune si miere floralã si este fãcutã de albine prin prelucrarea nectarului si a polenului din flori; Miere de manã denumita si miere extrafloralã sau miere de pãdure, care este fãcutã din alte substante ce provin din plante (seva de pe frunzele unor arbori precum pinul, molidul sau stejarul). Este mai închisã la culoare decât mierea de flori. Dupã florile din care a fost adunat nectarul: Miere poliflorã; Miere de salcâm; Miere de tei; Miere de rapitã; Miere de manuka; Miere de tualang.

 

Ce este Mierea de Manã si cum se obtine

Mierea de manã este cea mai scumpã si cea mai bunã din lume. Este o miere nefloralã, ceea ce înseamnã cã nu este „fabricatã” de albinele harnice din nectarul florilor, ci din seva copacilor, care se gãseste în secretiile dulci de pe frunze, ramuri mici sau scoartã. Este dulceata copacilor. Mierea de manã contine mai multe minerale, uleiuri esentiale si o aromã mai puternicã în comparatie cu celelalte tipuri de miere. Culoarea mierii de manã este de obicei închisã, cu reflexe rosii sau verzui, iar vâscozitatea sa este mai mare. Albinele producãtoare de miere de manã colecteazã secretiile de sevã dulce de pe frunzele, scoarta si ramurile copacilor si plantelor din pãdurile bogate de conifere. Mierea de manã poate fi produsã numai în pãdurile bogate de conifere din climatele montane. Albinele care produc mierea de manã au nevoie de conditii foarte specifice pentru a prospera si a produce aceastã miere uimitoare. Ceea ce distinge cu adevãrat miereade manã de celelalte este proprietãtile vindecãtoare unice si valoarea nutritivã mai mare. Mierea de manã contine de 20 de ori mai multe vitamine si minerale (în special calciu si magneziu) decât mierea produsã din nectarul floral. Normalizeazã functia hepaticã, este sursã importantã de antioxidanti, produce vindecarea tãieturilor si rãnilor, dã protectie împotriva bolilor, este plinã de nutrienti, ajutã la tratarea afectiunilor pielii, controleazã greutatea, ajutã la tratamentul tusei si a infectiei de gât pentru copii.

Ce este Mierea de Manuka

SCUMP… Arborele de Manuka sau arborele de ceai al Australiei a fost folosit încã de pe vremea lui James Cook, ca si remediu împotriva scorbutului. Astãzi, medicina modernã foloseste de la arborele de Manuka frunzele, scoarta, sucul si semintele. Uleiul esential este obtinut din frunze si din ramurile terminale. Printre compusii sãi activi se numãrã: taninii, flavonoidele si un agent antibacterian numit leptospermona. Mierea obtinutã din florile arborelui de Manuka are multiple utilizãri medicinale. Extractul din arborele de Manuka are efect regenerator pentru ten si are proprietãti antibacteriene. Curãtã în profunzime pielea si elimina bacteria care provoacã acneea. Sã nu uitãm cã din polenul florilor de Manuka se face una dintre cele mai cunoscute tipuri de miere din toatã lumea. Infuzia din aceastã plantã într-un ceai sau o lingurã de miere de Manuka poate ajuta la obtinerea unui somn odihnitor si profund. Extractele naturale din Manuka ajutã de asemenea la tratarea eficientã a rãnilor si a arsurilor superficiale, amelioreazã efectele devastatoare ale paradontozei, întãreste imunitatea si previne infectiile respiratorii si se constituie în remediu natural împotriva afectiunilor gastro-intestinale. Totodatã, extractele de Manuka sunt recunoscute pentru faptul cã ajutã la distrugerea unor microorganisme periculoase, cum ar fi: E. Coli, Staphilococus Aureus, Streptococus Fecalis, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Listeria monocytogenes, Klebsiella pneumoniae, Helicobacter pylori, Clostridium difficile, Bacillus stearothermophilus, Acinetobacter baumannii. Arborele de Manuka nu creste peste tot, motiv pentru care mierea este atât de rarã si scumpã. Tãrile în care creste acest arbust sunt Nouã Zeelandã si Australia. În Nouã Zeelandã, arborele mai este cunoscut si sub denumirea de Arborele de ceai din Nouã Zeelandã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.