spot_img
15.9 C
Vaslui
30-mai-2023

Mii de credincioși din Bârlad la biserici și în cimitirele orașului, în Noaptea Sfântă a Învierii! (FOTO, VIDEO)

spot_imgspot_img
- Advertisement -

HRISTOS A ÎNVIAT!… Noaptea magică a Învierii Mântuitorului Iisus a adus în toate parohiile din Bârlad, mii de credincioși, care s-au rugat și s-au bucurat împreună cu preoții. Lumina Învierii a fost adusă și în acest an de la Mormântul Sfânt din Ierusalim. Luată direct de pe Otopeni din București, ea a ajuns în parohiile din Bârlad, adusă de Gheorghe Gîfu, un credincios loial acestei tradiții.

În acest an Gheorghe Gîfu a lăsat lumina sfântă adusă la Bârlad de la Ierusalim la toate bisericile și a dus-o și la Biserica Domneasca, bucurând inimile a peste 200 de enoriași prezenți la slujbă la Biserica din centrul orașului. Aici au slujit preoții Teofil Ștefănică și Lucian Bucurenciu. La Bârlad, la fiecare parohie, după cum au spus jandarmii, erau câteva sute de credincioși, care au luat lumină la orele 00.00, când Biblia spune că a Înviat Iisus Hristos. Cimitirul „Eternitatea” din localitate a devenit o mare de lumânări, iar după ce au luat lumină, în biserici și la cimitire au rămas câțiva creștini. Străzile orașului au devenint „fluvii” de lumină, mulți dintre cei veniți plecând acasă, să ducă lumina de Paște. Slujba a fost plină de spiritualitate creștin – pascală, iar bisericile în mare parte au rămas pline ochi până la final! Din piepturile miilor de bârlădeni prezenți la Slujba de Înviere s-a auzit în Noaptea Sfântă a Învierii: „Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”.

Tradiții în Noaptea de Înviere

De Paști, există credința că cerurile se deschid, permițând sufletelor celor morți să se întoarcă acasă, pentru a-și proteja rudele dragi. De Paști se așeză o bucățică de fier sub prag, ca o protecție pentru casă. Dacă prima persoană care îți intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul. În noaptea de sâmbătă spre duminică credincioșii merg la biserică pentru a primi lumina Lui Hristos. Fiecare își pregătește o lumânare, care poate fi și o candelă, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Această lumânare va rămane aprinsă tot timpul săvârșirii Sfintei Învieri, după care fiecare om se întoarce acasă cu lumânarea aprinsă.

Tradiții și superstiții în Noaptea de Înviere – ce facem cu ouăle vopsite?

Cei care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă. De asemenea, se zice că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ți l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viață de apoi. Dacă descoperi un ou cu două gălbenușuri e semn de căsătorie. În vremurile străvechi oul era oferit cadou, fiind considerat un simbol al echilibrului și al renașterii naturii.

Ce facem cu lumânarea de Inviere?

Lumânarea este poate cel mai important simbol al Învierii. Ea reprezintă biruința vieții asupra morții și a binelui asupra râului. Tradiția spune că după slujbă, lumânarea trebuie adusă acasă aprinsă. Nu se aruncă, ci este păstrată cu sfințenie pentru a fi aprinsă la necazuri. Conform credinței populare, lumânarea de Înviere se aprinde în față unei icoane în caz de primejdie sau dificultate, la cutremure și furtuni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Pentru ca ilie trif ignatie este un parșiv trădător care vrea să schimbe data Sf.Pasti, se ia dupa turnatorul de andreicutu ionică de la cluj…două javre imputite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.