spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
24-apr.-2024

Mii de doze AstraZeneca vor ajunge la Vaslui, mai multe țări au suspendat imunizarea cu acest vaccin

- Advertisement -

DĂM ÎNAINTE… Un număr de 432.000 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge vineri, 2 aprilie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”, anunță reprezentanții Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV). Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră. Vaccinurile vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național, urmând ca și județului Vaslui să-i fie repartizate câteva mii de doze. Dacă în România, vaccinarea cu serul de la Astra Zeneca nu a fost oprită nicio clipă, în alte țări din Uniunea Europeană, și nu numai, imunizarea populației cu acest tip de vaccin a fost suspendată, pe motive bine întemeiate. Agenția franceză a Medicamentului (ANSM), spre exemplu, a confirmat riscul de tromboză după vaccinarea cu AstraZeneca, în special la persoanele sub 55 de ani. De asemenea, Canada, Danemarca și Germania au suspendat administrarea aceluiași vaccin pentru persoane sub vârsta de 60 de ani.

Până în prezent, conform CNCAV, în România au fost recepționate 888.400 de doze produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 359.680 de persoane au fost imunizate cu acest tip de vaccin. Cantitatea livrată azi României este cea mai mare de până acum, iar alocarea viitoarelor doze de vaccin se va realiza conform calendarului pus la dispoziție de firma producătoare, menționează CNCAV.

14.084 de persoane din județul Vaslui s-au vaccinat cu a doua doză

Potrivit informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, din data de 4 ianuarie, când a început campania de vaccinare, și până în prezent, județului nostru i-au fost furnizate 41.646 de doze de vaccin anti-COVID-19, atât de la Pfizer, AstraZeneca cât și de la Moderna. Până la data de 1 aprilie, 25.515 persoane din județul Vaslui s-au imunizat cu prima doză, iar 14.084 au făcut și rapelul.

Mai multe țări europene au restricționat utilizarea vaccinului AstraZeneca

În timp ce populația din România se vaccinează, la foc automat, cu serul de la Astra Zeneca, în Uniunea Europeană mai multe țări au suspendat folosirea acestui tip de vaccin, dupăce au fost înregistrate mai multe tromboze suspecte, care au provocat zeci de decese. Ministerele Sănătății regionale și federal din Germania au anunțat, la mijlocul acestei săptămâni, că restricționează utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, după ce s-a constatat apariția mai multor cazuri de formare de cheaguri de sânge. Cei cu vârsta sub 60 de ani care doresc să se vaccineze vor putea totuși să decidă acest lucru, dar numai după “consultarea unui medic specialist în vaccinare (…) și o analiză personalizată a riscurilor”, au indicat miniștrii din cele 16 landuri germane. Germanii cu vârsta sub 60 de ani care au fost vaccinați deja cu o primă doză din acest vaccin pot opta: fie să li se administreze o a doua doză, fie să aștepte recomandarea comisiei de vaccinare (STIKO) programată la sfârșitul lunii aprilie. Măsuri similare s-au luat și în Danemarca, țară care pe data de 25 martie a decis să prelungească suspendarea vaccinului pentru încă trei săptămâni. “Am decis astăzi să extindem suspendarea la trei săptămâni”, a declarat, joia trecută, directorul Agenției Naționale de Sănătate, Soren Brostrom, într-o conferință de presă, susținând că Danemarca “are nevoie de mai mult timp pentru a exclude în întregime o legătură între puținele cazuri cunoscute de tromboze rare, dar grave și vaccinarea cu Astrazeneca”. Agenția franceză a medicamentului (ANSM) a confirmat vinerea trecută existența unui risc “rar” de tromboză atipică asociat cu vaccinul contra Covid-19 de la AstraZeneca, după apariția de noi cazuri în Franța, din care două decese, subliniind în același timp că balanța beneficiu/risc rămâne “favorabilă” vaccinului.

Și-au schimbat numele pentru a nu le fi afectată afacerea

Aflată în mijlocul unui scandal de proporții, compania farmaceutică anglo-suedeze AstraZeneca a decis, săptămâna trecută, schimbarea numele vaccinului. Propunerea a fost aprobată de Agenția Europeană pentru Medicamente, serul numindu-se, mai nou, “Vaxzevria”. Această schimbare vine după numeroasele controverse. Vaccinul va avea un nou ambalaj, dar compoziția va rămâne aceeași. Cu toate acestea, lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui să fie “conștienți de schimbare, deoarece informațiile despre produs, etichetarea și ambalarea pot fi diferite” anunță reprezentanții Agenției Suedeze pentru Medicamente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.