8.1 C
Vaslui
10-dec.-2022

Mii de doze de vaccin antigripal AH1N1 zac expirate la DSP Vaslui

- Advertisement -

VACCIN A început oficial supravegherea cazurilor de gripã. Specialistii anuntã cã în aceasta iarnã e posibil sã provoace îmbolnãviri douã tulpini care n-au mai circulat la noi si la care nu avem imunitate. Între timp, la Vaslui, mii de doze de vaccin expirate, care ar fi trebuit folosite împotriva virusului AH1N1 în sezonul rece trecut, au fost abandonate în depozitele DSP. La noi, mai putin de 33 mii de persoane au fost vaccinate iarna trecutã împotriva gripei porcine.

La aceastã datã, în depozitele Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui se aflã nu mai putin de 12.600 de doze de vaccin. Desi ar fi trebuit folosite la imunizarea populatiei împotriva gripei provocatã de virusul AH1N1 încã din sezonul rece anterior, acestea nu au mai avut cãutare si, de luna trecutã, au expirat. În perioada amintitã, judetului Vaslui i-au fost repartizate 45.600 doze de vaccin antigripal. Autoritãtile sanitare vasluiene nu au reusit sã epuizeze întreg stocul solicitat Ministerului Sãnãtãtii, deoarece nu a existat interes din partea populatiei în acest sens. Asa se face cã 12.666 doze de vaccin împotriva gripei provocatã de virusul AH1N1 urmeazã a fi distruse. Nu se stie deocamdatã cine va suporta cheltuielile prin care aceste doze vor fi neutralizate. „Existenta acestor doze de vaccin expirate, care se aflã în depozitele noastre, este cunoscutã la nivelul Ministerului Sãnãtãtii. Acum, noi asteptãm precizãri de la MS, deoarece aceste doze nu pot fi distruse oricum. Au rãmas multe doze de vaccin, care între timp au expirat, iar acest lucru este legat de solicitãrile fãcute de noi pe baza catagrafierii populatiei, în functie de riscurile la care erau expuse anumite categorii de oameni. La un moment dat, a existat o cerere foarte mare, iar apoi când au venit dozele de vaccin pe la sfârsitul lunii ianuarie, nu s-au mai prezentat oamenii sã se imunizeze împotriva gripei porcine”, a declarat Mihaela Vlada, director interimar al DSP Vaslui. La nivelul judetului Vaslui, în sezonul rece 2009-2010, un numãr de 32.934 persoane au fost vaccinate împotriva gripei provocate de virusul AH1N1. DSP Vaslui a raportat 80 de persoane care au contractat gripa porcinã pe toatã perioada iernii trecute.

Vaccinul care în acest sezon rece va oferi protectie pentru o parte din populatia tãrii contine trei tulpini gripale, între care si cea pandemicã AH1N1, asa cum au fost transmise de cãtre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Douã dintre cele trei tulpini ale vaccinului n-au mai circulat pe la noi, deci este posibil sã fim vulnerabili. În schimb, cei care si-au fãcut vaccinul pandemic la începutul anului au anticorpi si acum. Cu serul autohton vor fi imunizati gratuit, de la sfârsitul lunii, cei care prezintã risc ridicat: bolnavii cronici, bãtrânii si angajatii din spitale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.