spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Mii de persoane din județul Vaslui, fără medic de familie

- Advertisement -
AI NIMĂNUI… Peste 13.000 de vasluieni sunt puși pe drumuri atunci când au o problemă de sănătate, fiind nevoiți să apeleze la medicii de familie din alte localități decât cele de domiciliu.

DEFICITARE… Șapte comune din județul Vaslui se confruntă cu o lipsă a medicilor de familie, fiind vorba în mare parte de aceleași care au această problemă de mai mulți ani. În Mălușteni și Poienești nu este niciun medic de familie, deși sunt două comune care au peste 2000 de locuitori.

Nu mai puțin de șapte comune din județul Vaslui nu au în prezent un medic de familie. Conform datelor oficiale, peste 13.000 de vasluieni sunt puși pe drumuri atunci când au o problemă de sănătate, fiind nevoiți să apeleze la medicii de familie din alte localități decât cele de domiciliu. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Vaslui, comunele fără medic de familie sunt: Bogdănița (la 29 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.527 locuitori); Ciocani (la 11 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.669 locuitori); Ibănești (la 22 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.509 locuitori); Coroiești (la 24 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.979 locuitori); Găgești (la 41 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.854 locuitori); Mălușteni (la 34 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 2.108 locuitori) și Poienești (la 19 km de municipiul Vaslui, populația comunei – 2.805 locuitori). În total, peste 13.400 de vasluieni sunt nevoiți să parcurgă poate zeci de kilometri până la un dispensar din alte localități. Județul Vaslui are doar 143 de medici de familie, iar media de vârstă a acestora este de 50 de ani. Cum medicii tineri refuză să vină la Vaslui, mai ales dacă este vorba despre o activitate în mediul rural, se anticipează o acutizare în viitor a crizei de medici. De aceea, spun autoritățile sanitare, primarii ar putea interveni în această situație și, prin oferirea de facilități, precum reducerea de taxe și impozite locale, acordarea unei locuințe de serviciu, decontarea navetei sau investirea în modernizarea cabinetelor, medicii tineri să fie convinși să lucreze în satele vasluiene.

Salarii mai mari cu 50% pentru medicii care aleg să muncească în mediul rural

Potrivit noului contract cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru anul 2023, doctorii care aleg să lucreze în zonele rurale vor primi o creștere salarială de 50% timp de șase luni, comparativ cu medicii care lucrează în zonele urbane. Principalul scop al acestei măsuri este încurajarea medicilor să lucreze în zonele rurale, unde există o lipsă de 2.000 de medici de familie. În plus, prin introducerea de stimulente financiare, se dorește îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite populației din zonele respective. Venitul unui medic de familie este format din încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate per capital și venitul per serviciu. Din aceste venituri, medicul de familie trebuie să suporte toate cheltuielile legate de activitatea sa, inclusiv salariul asistentului medical, utilitățile și consumabilele necesare în clinică.  Prin urmare, veniturile suplimentare oferite de noul Contract Cadru pot contribui semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de lucru ale medicilor de familie și la creșterea calității serviciilor medicale oferite populației.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. povestile si masturbarile jurnalistice la comanda si pe teava.
    medicii nu vor sa vina!!!
    parca pana acum castigau prea mult???
    ce conditii se ofera de catre primarii???
    poze cu minunatele conditii oferite de edili?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.