spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
23-apr.-2024

Mii de suceveni pierd subvenţiile la căldură

- Advertisement -

Sucevenii care au mai mult de o locuinţă, care au piscină ori saună, care deţin mai mult de 3000 de lei depuşi la bancă sau un autoturism cu o capacitate de peste 1.600 de centimetri cubi, ori un teren mai mare de 1000 de metri pătraţi în oraş sunt excluşi din start de la acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţelor, conform modificărilor aduse de o Ordonanţă de Urgenţă adoptată zilele trecute de Guvern.

Mii de suceveni sunt în situaţia de a pierde un venit care le uşura considerabil costurile de încălzire a locuinţelor în timpul iernii, pentru că noile criterii stabilite de Guvern sunt atât de stricte încât îi elimină din schemă şi pe cei care cresc peste cinci porci, ori trei bovine, cei care deţin o curte şi un mic teren lângă casă, sau chiar nişte simple utilaje de prelucrare agricolă, precum o presă de ulei sau o moară de cereale, folosite pentru uz propriu.

Declaraţiile de avere, obligatorii la solicitarea ajutoarelor de căldură

Ordonanţa adoptată de executiv, care modifică condiţiile anterioare de acordare a subvenţiilor la căldură, este aplicabilă în perioada 1 noiembrie 2010-31 martie 2011 şi încearcă reducerea cu cel puţin 10% a numărului beneficiarilor de ajutoare de încălzire. Anul trecut, numai în municipiul Suceava peste 12.500 de familii au beneficiat de ajutoare băneşti la plata facturilor la energia termică furnizată de Termica, obţinută cu centrale de apartament pe gaz metan, dar şi la achiziţionarea de lemn pentru foc.

Chiar dacă păstrează limita de venit de 615 lei/lună de familie, ordonanţa stabileşte că veniturile luate în calcul includ toate tipurile de asigurări sociale de stat – asigurările de şomaj, indemnizaţiile şi ajutoarele cu caracter permanent, singurele excepţii fiind bursele de studiu şi cele sociale.

Toate persoanele care depun la primărie o cerere pentru acordarea ajutorului de încălzire vor trebui să completeze o listă cu bunurile şi mijloacele deţinute în proprietate şi să semneze o declaraţie pe propria răspundere în care să spună că nu deţin nici unul dintre bunurile ce le-ar putea priva de primirea ajutorului. Primăriile sunt obligate să verifice veridicitatea celor declarate, prin derularea de anchete sociale şi prin confruntarea declaraţiilor cu datele fiscale ale fiecărui solicitant.

Cei care sunt prinşi că au minţit în declaraţii vor fi nu doar obligaţi să restituie banii acordaţi, ci să şi plătească amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei.

Bunurile de lux, la egalitate cu cele de strictă necesitate pentru unii

În primul rând, sunt excluşi de la subvenţiile la căldură cei care deţin şi alte clădiri sau spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu. În această categorie sunt incluse atât casele de vacanţă, piscinele, saunele, cât şi imobilele închiriate, concesionate sau deţinute în comodat.

Pe lângă cei care au autoturisme cu o capacitate mai mare de 1600 cmc, nu mai primesc ajutoare de căldură nici cei care au microbuze, autoutilitare, autocamioane, remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi sau autobuze.

În aceeaşi oală sunt băgaţi şi cei care deţin un utilaj agricol, precum tractoare, combine, semănătoare, secerătoare, ori o presă de ulei sau o moară de cereale.

Deţinerea unui utilaj de prelucrare a lemnului, hidraulic, mecanic sau electric, e de asemenea o condiţie eliminatorie, la fel ca şi depozitele în bănci, în valoare de peste 3000 de lei.

O condiţie care îi va afecta pe foarte mulţi dintre sucevenii din Burdujeni şi Iţcani este cea referitoare la deţinerea unui teren de peste 1000 de mp în oraş, sau 2000 de mp în zona rurală. Pentru terenurile agricole şi forestiere sunt stabilite alte criterii, care pornesc de la un hectar, în funcţie de tipul de vegetaţie crescută pe acel teren. În aceste cazuri sunt exceptate totuşi familiile formate exclusiv din persoane vârstnice.

Creşterea a peste trei bovine ori a peste cinci porcine, sau a peste 20 de ovine/caprine, ori chiar şi a peste 15 familii de albine, sunt de asemenea condiţii eliminatorii de la acordarea ajutoarelor de căldură, chiar dacă, în cazul multor familii, acestea sunt singurele surse de hrană sau venit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.